SAVJETI ZA BIHORSKE POLJOPRIVREDNIKE

Početak aprila za većinu domaćinstava u Bihoru znači pripremanje svojih obradivih površina(vrtova) za proljećnju sjetvu poljoprivrednih kultura.
O pravilnom sađenju na zatvorenim I otvorenim površinama razgovarali smo sa dipl. ing. poljoprivrede I samostalnim savjetnikom u službi za poljoprivredu u Opštini Petnjica Irfanom Agovićem.

Agović kaže da domaćinstva u Bihoru pretežno svoje zasade formiraju na manjim površinama, ali I da postoje domaćinstva kojima je sadnja poljoprivrednih kultura porodični biznis.
Što se tiče sadnje na zatvorenom Agović kaže da je ona počela još početkom marta, te da je ovaj način sadnje sve više zastupljen.

‘’Što se tiče sadnje na otvorenom, stari su mudro još davno rekli da ne treba saditi ništa na vrtu dok se otopi snijeg sa vrha Bjelasice. Ono što me zabrinjava je to što su poljoprivredni proizvođači već počeli sa sadnjom a znamo da su jutarnje temperature još niske.
Kada je u pitanju obrada zemljišta najbolje je uraditi jesenje duboko izoravanje zemlje. Time se se postiže da se paraziti I insekti koji su ostali nakon ubiranja plodova izbace iz zemlje jer u njoj mogu opstati do proljeća. Kada se izbace oni ostaju na površinu a snijeg I niske temperature će dovesti do njihovog izumiranja.

U proljeće treba izvršiti djubrenje, najbolje je ovčije đubrivo. Nakon toga treba opet izorati I frezati površinu i ona je spremna za sadnju.
Najzastuljenije kulture koje se sade u Bihoru su: krompir, kupus, luk. Problem u sadnji predstavljaju I hemijska sredstva koja domaćini bez konsultacija koriste prilikom uzgoja, tu treba voditi računa da se koriste što manje količine. Folije takođe treba koristiti jer sprečavaju rast trave, i zadržavaju vlagu. Kvalitet hrane u Bihoru je dobar, ali treba voditi računa da ipak proizvodi ostanu organski’’, kazao je Agović.
U prilogu uz savjete dipl. ing. poljoprivrede Irfana Agovića vam prikazujemo I tabelu sa poljoprivrednim kulturama gdje je navedeno kada koju poljoprivrednu kulturu treba saditi.

DINO RAČIĆ