Svečano obilježen početak Ramazana u Luksemburgu: Baloni u nebo kao simbol nade za mir i blagostanje

U nedjelju, 10. marta, Luksemburg je svečano obilježio početak Ramazana, a atmosfera je bila ispunjena duhom zajedništva i nade za bolju budućnost. Organizacija ovog događaja povjerena je Islamskom centru “Gazi Isa Beg”, koji se smatra jednim od najorganiziranijih islamskih centara u zapadnoj Europi.

Ceremonija je simbolično održana ispred “Musée National de la Résistance et des Droits Humains” (Nacionalni muzej otpora i ljudskih prava) gdje su djeca imala priliku da puštaju balone u nebo. Ovaj čin puštanja balona nosi duboku simboliku, predstavljajući nadu za mir i blagostanje ne samo u Luksemburgu, već i širom svijeta.

Uz prisutnost mnogobrojnih posjetitelja, glavni imam Islamskog centra “Gazi Isa Beg”, Hafiz Zikret Mustafić, obratio se okupljenima. U svojoj poruci, istakao je važnost mira i slobode koju uživaju stanovnici Luksemburga, te je poželio svima da provedu Ramazan u harmoniji i miru.

Najvažnija poruka današnje ceremonije je upravo želja za mirnom budućnošću svih ljudi diljem svijeta. Dječiji smijeh i radost dok su puštali balone simboliziraju nadu da će sva djeca imati priliku uživati u bezbrižnom djetinjstvu i sigurnom povratku svojim domovima, bez straha od nasilja ili sukoba.

Ovaj događaj podsjeća nas na važnost solidarnosti i suosjećanja među ljudima, te potrebu za radom na stvaranju svijeta u kojem će mir biti temelj za sve naše zajednice. Puštanje balona u nebo neka bude podsjetnik da je nada za bolju budućnost uvijek prisutna i da svako od nas može doprinijeti ostvarenju mira u svojoj zajednici i šire.

Ernad Rafetov AGOVIĆ