NAJNOVIJE OBJAVLJENO

MJEŠTANIN AZANA MILENKO IVEZIĆ: DA OPŠTINA POPRAVI PUT ILI DA IDEMO DO VLADE!

0
Portalu petnjica.me od mještana Azane pristigle su kritike na račun održavanja putnih pravaca u ovom selu, koje pripada MZ Vrševo. Oni kažu da su spremni da idu do resornog Ministarstva ukoliko Opština Petnjica ništa ne preuzme po ovom pitanju.
Istakli su da je najveći problem klizište koje se nalazi na samom ulazu u selo i kazali da je stanje puta katastrofalno.
“Donji dio puta kroz Azane je katastrofalan, gotovo je nemoguće proći sa malim autom. Inače taj put povezuje Orahovo, Azane i Vrševo, a tamo ima više  domaćinstava. Svi imaju isti problem” saopštio je Milenko Ivezić za portal petnjica.me.
ERIS BABAČIĆ

ADROVIĆ U IME SDP PETNJICA ČESTITAO BAJRAM: Naš doprinos društvu treba da bude stvaranje jakih pojedinca

0

Predsjednik OO SDP Petnjica Eldar Adrović čestitao je u ime tog partijskog ogranka svim građankama i građanima Bihora i dijaspore, Reisu Islamske zajednice, Medžlisu Islamske zajednice Petnjica kao i svim pripadnicima Islmske zajednice u Crnoj Gori, Bajram i bajramske dane.

“Čestitke sa velikom dozom radosti, neizmjernim zadovoljstvom, vrijednostima koje nam donosi ovaj praznik, a sa nadom za boljim vremenima kojima svi mi  težimo.
Naša zajednica, kao i zajednice u okruženju su danas u problemima, ovi i ovakvi dani su podstrek i lekcija da to stanje popravljamo, da težimo ka popravci. Naš doprinos društvu i zajednici bi trebao ići u pravcu izgradnje upravo naših zajednica kako bi dobili jake pojedince koji bi bili predstavnici na zdravim osnovama, a tiču se svih zdravih i ključnih vrijednosti.
U ovim danima upitimo molbu Svevišnjem Bogu za uspostavljanje reda na Zemlji, da prestane ubijanje nedužnih ljudi, a prije svega nedužne djece kao najčistije srži društva.
Uz želju i nadu za međusobnim poštovanjem i snagom tolerancije želim vam svaku sreću i napredak. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, stoji u čestitki OO SDP Petnjica koju potpisuje predsjednik Eldar Adrović.

BAJRAMSKA ČESTITKA OO DPS PETNJICA: Izazovna vremena poput današnjih podsećaju nas da je od suštinske važnosti okrenuti se istinskim vrijednostima

0

Povodom predstojećeg ramazanskog Bajrama, predsjednik Opštinskog odbora DPS Petnjica Rešad Muratović uputio je čestitku svim muslimanima  koji sa radošću iščekuju najveći praznik.

Svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti u Petnjici, Medžlisu Islamske zajednice Petnjica i predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, u ime OO DPS Petnjica i u svoje lično ime čestitam Ramazanski Bajram uz želju da nakon mjeseca posta i odricanja Bajram provedete u miru i blagostanju.

“Izazovna vremena poput današnjih podsećaju nas da je od suštinske važnosti okrenuti se istinskim vrijednostima.

Neka zato naš najveći praznik osnaži vrline solidarnosti, tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja. Želim vam da Bajram provedete u zdravlju ispunjeni radošću, slogom i porodičnom srećom. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”, rekao je Muratović

 

IN MEMORIAM: EHO U PLANINAMA SAFET SAJO SIJARIĆ KROZ VJEČNOST

0

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

 U osvit ovog 10. aprila 2024. godine, baš u vrijeme velikog islamskog praznika, prešao je na drugu obalu vječnosti Safet-Sajo Sijarić, istaknuti bošnjački i crnogorski pisac. Kako je lijepo rekao Dostojevski: „Sva tajna ljudskog bića je u srcu i duši.“ Sijarić je bio majstor da tu tajnu prenese na papir, dajući nam dijelove sebe u svakoj priči, u svakom liku. Veliki pisci, poput Sijarića, nikada ne umiru sami. Umru sa perom u ruci, u svijetlim zorama, sa svim svojim pričama koje nastavljaju živjeti među nama. „Oni koji vjeruju i čine dobra djela, Gospodar će ih zbog vjere njihove uvesti u vrtove kroz koje teku rijeke.“ (Kuran, Surah Muhammad, 47:12). Njegova djela, kao vrtovi prepuni mudrosti, ostaju sa nama, obasjavajući put. Vezan za svoj Bihor, Crnu Goru, ali i grad Sarajevo, Sijarić nam je ostavio neke od najljepših, najemotivnijih, ali i najpotresnijih priča o nama samima. Njegovo svijetlo ime i iskričavi duh koji je uvijek probljeskivao svojim mudrostima i šalama, bit će trajno uklesani u naša sjećanja. Pamtim ga kao mog gosta na Cetinju, na promociji moje zbirke poezije sa Mirsadom Rastoderom. Pamtim naše duge i lijepe razgovore u Petnjici i česte telefonske razgovore koje smo vodili – on iz šeher Sarajeva, ja sa Cetinja. „Život se mora nastaviti“, pisao je Hemingvej „Ljudi će preživjeti, kao i uvijek, ali će preživjeti drugačiji.“ I dok se svijet mijenja, Sijarićevi doprinosi ostaju nepromijenjeni, vječni, odjekujući kroz vremena. Njegovo djelo, njegova mudrost, i humor ostaju nam kao svjetionici u noći, podsjećajući nas na ljepotu, tugu i čudesnu složenost ljudskog iskustva. Neka je blagoslovljena uspomena na Safeta-Saja Sijarića, čovjeka čija djela i život služe kao mostovi među ljudima, kulturama i vremenima. Kako je rekao Rumi, „Ne tuguj. Sve što gubiš dolazi u drugom obliku.“ I tako, dok tugujući gubimo Sijarića u fizičkom smislu, pronaći ćemo ga ponovo u svakoj riječi koju je napisao, u svakoj priči koju je ispričao, u svakom smijehu koji je podijelio. Njegovo putovanje kroz vječnost tek je počelo, a mi u Crnoj Gori treba da smo smo zahvalni za tragove svjetlosti koje je ostavio za sobom, vodeći nas kroz mračne kutke naše istorije.

 

U svitanje jednog neočekivanog rastanka, sa odlaskom Safeta-Saja Sijarića, nije samo njegova porodica izgubila stijenu svog postojanja; izgubili su svi oni dragi prijatelji, a ponajviše Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Sijarić nije samo pisac; on je bio tkalac čarolije riječi, utkavši u tkanje svojih djela—od „Vučje gore“ do „Do na sami kraj svijeta“, od „Žene s tromeđe“ do „Broda na Bistrici“—duh svoga bošnjačkog naroda, esenciju zemlje koja mu je bila dom, i melodiju bosanskog arhaičnog jezika koji je volio i njegovao sa strašću koja je nadilazila granice. Njegov odlazak ostavlja prazninu koja je istovremeno nepopravljiva i sveta. U svakom razgovoru sa njim, susretali bismo se ne samo s nesebičnom skromnošću već i sa intelektualnim duhom koji je često ostajao skriven iza tišine promišljanja. Ratne i poratne godine, sva stremljenja i stradanja, nisu uspjeli promijeniti tu temeljnu srž njegovog bića. Ostao je velikan svojeg vremena, monumentalno prisutan u našim životima kao i planine, vrleti, rijeke i časni insani koji nastanjuju njegove priče. Njegova djela, poput „Roda i doma“, nisu samo književna ostvarenja; ona su ćilim života, đe se zavičajni pejzaži stapaju sa pejzažima ljudske duše. Sijarićeva sposobnost da prozaično pretvori u poeziju, da statičnom da život i pretvori ga u bajkovito, a opet tako poznato i moguće, ostaje neusporediv dar čitaocu. U „Rodu i domu“ na briljantan način prepliću se elementi klasične naracije s modernim romanesknim kolaž-tehnikama, elementi misaonih tokova svijesti sa djelovima poetskog, lirskog i rustikalnog. Romani poput ovog otkrivaju težinu egzistencije sandžačke žene, okružene zabludama, zabranama, mitovima i paramitovima, a Sijarić to čini sa takvom vještinom da svako slovo postaje odraz univerzalne ljudske borbe za identitetom, slobodom i ljubavlju. Sijarićeva sposobnost da otkrije ličnost čak i u najprozaičnijim aspektima života, dajući život mrtvoj i statičnoj stvari te čineći je bajkovitom i irealnom, a ipak tako poznatom i mogućom, činjenica je koja ga čini nenadmašnim majstorom riječi.

 

Kada upoređujemo djela Safeta Sijarića sa stvaralaštvom Ćamila Sijariča ulazimo u intimni dijalog dvojice pisaca koji,  nude duboke uvide u ljudsku prirodu, kulture i društva koja ih okružuju. Obojica pisaca crpe inspiraciju iz bogatog kulturnog i istorijskog tla Balkana, ali svaki na svoj način tka narativ koji odražava specifične aspekte njihovih zavičaja i epoha u kojima žive. Safet Sijarić, sa svojim dubokim korijenima u crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj zemlji, istražuje ruralne krajolike, običaje i jezik, njegujući arhaične elemente koji čine tkivo svakodnevnog života u njegovim pričama. Njegova djela odražavaju život u njegovoj neposrednosti, s naglaskom na autentičnosti jezika i kulture. S druge strane, Ćamil Sijarić se bavi dubokim filozofskim pitanjima identiteta, slobode, izdaje i moralnog integriteta, smještajući svoje likove u univerzalne situacije koje testiraju njihove unutrašnje vrijednosti Iako se razlikuju u stilu i tematskom fokusu, Safet Sijarić i Ćamil Sijarić dijele zajedničku predanost istraživanju ljudskog duha. Safet Sijarić to čini kroz prizmu lokalnog, kroz priče ukorijenjene u specifičnom prostoru i vremenu, dok Ćamil Sijarić pruža univerzalni komentar o čovjeku u sukobu sa samim sobom i društvenim okvirima koji ga oblikuju.

 

Opraštati se od prijatelja, koji je u sebi nosio duh prošlih vremena, čuvajući u srcu esenciju jedne ljepše Crne Gore i drugačije Bosne i Hercegovine, znači prepoznati vrijednost koju je ostavio za sobom. Poput bajkovitog pripovjedača Ćamila Sijarića, on je bio čuvar priča, jezika i duha naroda. Ova trajna sjećanja na velikana, čiju vrijednost u potpunosti možda shvatimo tek u nadolazećim godinama i decenijama, podsjećaju nas na to koliko smo, kao ljudi, skloni zaboravu. Tek kad nam takvi neimari odu, shvatimo da je jedan planinski hrid razbijen od bura i orkana života. Ali, iza tih bura i orkana, stoji nepromjenjiva hrid riječi, romana, priča kao trajni podsjetnik na njegovu veličinu.

 

Jedan drugi velihan Borhes  jednom je zapisao o irskom piscu Džejms Džojsu: „On je manje pisac svojih knjiga nego njihov čitalac; on ih ne stvara on ih otkriva. Postoje prije njega. On ih se sjeća.“ Ova briljantna misao savršeno odražava osjećaj prema djelima i pričama Sijarića, čije priče nisu samo plod kreativnosti, već otkrića nečega što postoji duboko u tkivu bošnjačke i crnogorske kulture, u duhu našeg naroda, u pejzažima koje volimo. Njegova djela, kao i njegov duh, trajno su ukorijenjeni u našu svijest, otkrivajući nam slojeve naše prošlosti, naše kulture, naših snova, nadanja ali i stradanja. Tako, dok se opraštam od ovog dragocjenog čuvara, ne opraštam se od njegovih djela. Ona će i dalje stajati čvrsto, kao hrid u moru zaborava, osvjetljavajući puteve kojima još nismo prošli, priče koje još nismo čuli, i dubine koje još nismo istražili. Njegovo naslijeđe, ukorijenjeno u riječima koje je pažljivo birao i pričama koje je strastveno pripovijedao, bit će vječni podsjetnik na njegov doprinos, trajno obilježavajući krajolik naše književnosti i kulture. Odlazak Safeta-Saju Sijarića označava kraj jedne ere, ali njegova djela ostaju s nama, kao svjetionici u noći, vodeći nas kroz mračne vode neizvjesnosti prema obalama razumijevanja i empatije. Njegova nasljeđa su mostovi koje je izgradio riječima, spajajući generacije, kulture i srca. Dok ga se sjećamo, neka nas njegove priče nastave inspirirati, učiti i tješiti, podsjećajući nas na neizmjernu snagu duha i moć riječi koja prelazi sve granice.

 

Sa velikim tugom u srcu i suzom u oku zapisah na radnom stolu: „U trenucima tišine, kad se zvuci svijeta utišaju do šapata prošlosti, moje misli neizbježno plove ka uspomeni na Safeta Sijarića, prijatelja čija je riječ bila utočište, a smijeh svjetionik u magli. Kako da izrazim gubitak koji je tako duboko ličan, a opet univerzalan? Safet je bio više od prijatelja; bio je kompas koji nam je pokazivao smjer u najtamnijim noćima, priča koje su nas podsjećale na to ko smo i odakle dolazimo. U njegovim pričama, našao sam odjeke sopstvene duše, ogledalo koje je odražavalo najdublje strahove i najveće nade. Njegov odlazak ostavlja prazninu koja se ne može ispuniti, prazni prozor u tkivu vremena kroz koju prolaze sjećanja, tiha i nježna kao padanje lišća u jesen. Dok ovo pišem, suza klizi niz moje lice – nije to suza boli, već suza zahvalnosti što sam imao privilegiju zvati ga prijateljem, što sam mogao dijeliti dijelove puta sa čovjekom čija je veličina bila u njegovoj jednostavnosti, čija je mudrost bila utkana u svaku riječ koju je napisao ili izgovorio. Safetova riječ, poput eha u planinama njegovog voljenog zavičaja. Njegovo nasljeđe je poput rijeke koja teče kroz naše vene, podsjećajući me da u svakom trenutku biram biti bolji, mudriji, nježniji. Oproštaj od Safeta nije kraj; to je novi početak, putovanje u kojem njegove priče, njegova ljubav prema životu, postaju svjetla koja će voditi naprijed. Neka njegova riječi i dalje sjaje, poput zvijezda u noćnom nebu, vodeći izgubljene duše kući, podsjećajući nas na ljepotu, snagu i krhkost ljudskog postojanja. U suzi koja klizi niz moje lice, nalazi se i osmijeh – jer znam da dok god čitamo njegove riječi, dok god pričamo njegove priče, Safet živi s nama, u nama, među nama.“

 Iz bogate biografije Safeta Sijarića izdvajam:

Romansijer i pripovjedač Safet Sijarić, dobitnik „Ćamilovog pera“ i laureat novoustanovljene nagrade „Husein Bašić”, rođen je l952. godine u Godijevu kod Bijelog Polja. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Godijevu, te na Sipanju i u Loznoj, a srednju u Novom Pazaru i u Peći, nakon čega završava studije opšte i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U Sarajevu je kao student, godine 1975., objavio i prve svoje priče, a prvu knjigu 1989. u Beogradu, živeći i radeći u Novom Pazaru. Do danas izdao je romane: Vučja gora, San o dragom kamenu, Rod i dom, Udar orla, Glas divine, Zmijski vez, Brod na Bistrici, Pohod na Visočicu i Do na sami kraj svijeta, te pripovijest Žena s tromeđe. Znatan broj priča i pripovjedaka ovog pisca štampan je u raznim zbornicima, časopisima i listovima, a jedna od njih, pripovijetka Stari pastir, i na engleskom jeziku, dok su prve stranice romana Rod i dom prevođene na ruski u okviru izbora iz novije crnogorske književnosti. Pisac je zastupljen u nekoliko reprezentativnih izbora savremene bošnjačke i bosansko hercegovačke, kao i crnogorske proze. Uz dvije spomenute, najznačajnije književne nagrade su mu: nagrada Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ u Tuzli za roman godine, nagrada Radija BiH za radio-dramu, te dvaput zaredom prva nagrada Susreta „Zija Dizdarević“ za pripovijetku. Rukopis pod naslovom Rod i dom proglašen je najboljim romanom na konkursu Soroš fondacije – Otvoreno društvo BiH za l998. godinu, međutim autoru nagrada nije uručena iz Formalnih razloga. Taj slučaj je doprinio da naslov u kratkom roku doživi dva izdanja, jedno u Bosni i Hercegovini („Bosanska riječ“ Tuzla) a drugo u Crnoj Gori („Libertas“ Bijelo Polje), dok se koju godinu kasnije dogodilo i treće izdanje, opet u Crnoj Gori (kod kuće „Almanah“ u Podgorici). Po motivima ovog romana urađena je i istoimena monodrama u izvođenju bosanskohercegovačkoga glumca Irfana Kasumovića, monodrama čiji dramaturg je Hasan Džafić a režira je prof. dr. Vlado Kerošević. Još od starta ova monodrama, visoko ocijenjen Kasumovićev magistarski rad, počinje osvajati značajna priznanja i nagrade.

 

RASTODER (DCG): NEKA NAM VRIJEDNOSTI RAMAZANA BUDU PODSTICAJ DA BUDEMO BOLJI

0

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Petnjice Ersin Rastoder, uputio je čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

,,Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, glavnom imamu Medžlisa islamske zajednice Petnjica Huseinu ef. Ramčiloviću, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori čestitam nastupajući Ramazanski bajram, uz želje da ove lijepe dane provedete u zdravlju i radosti sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.
Neka nam vrijednosti mjeseca Ramazana koji je bio ispunjen milošću, odricanjem i suosjećanjem, budu podsticaj da budemo još bolji i jačamo naše zajedništvo, gradeći bolje okruženje za našu djecu i sve nas.
Radost ovog blagdana podijelimo zajedno i budimo podrška onima kojima je potrebna naša briga i pomoć. Neka nam međusobno pomaganje, razumijevanje i uvažavanje budu osnovne vrijednosti kojima ćemo se rukovoditi u svakodnevnom radu i odnosu jednih prema drugima.
Bajram Šerif Mubarek Olsun, stoji u čestitki Ersina Rastodera”, saopštio je Rastoder.

ADROVIĆ: BRINIMO JEDNI O DRUGIMA I OJAČAJMO ZAJEDNIŠTVO

0

Presjednik SO Petnjica Mehmed Adrović čestitao je Bajram.

“Drage Bihorke i Bihorci, uvaženi sunarodnici, sugrađani, kolege i prijatelji, uvažena dijasporo. Prenesimo unutrašnji mir i radost na sve ljude oko sebe, brinimo jedni o drugima i ojačajmo naše zajedništvo, jer su ovi mubarek dani prilika za praštanje, ali i prilika za nove početke”, stoji u čestitki predsjednika SO Petnjica.

Bajramska čestitka predsjednika Opštine Petnjica

0

Povodom Ramazanskog Bajrama, predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović, uputio je čestitku reisu IZ CG, Rifatu ef Fejziću, glavnom imamu Medžlisa IZ Petnjica, Huseinu ef Ramčiloviću, kao i svim pripadnicima Islamske vjeroispovijesti u zemlji i dijaspori.

“U ime Lokalne uprave i svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama.

Neka Bajram svima nama, našim prijateljima, komšijama i sugrađanima donese mir, sreću, veselje, zdravlje i snagu, uz želju da bajramske dane provedete u duhu naše tradicije i običaja.

Neka nam ovi bajramski dani budu vrijeme mira, tolerancije, darivanja i zbližavanja.

U duhu vjere Islama radimo svi zajedno na postizanju ideala boljeg načina života, pronađimo u nama ono najbolje i podijelimo to sa komšijama i prijateljima svih vjera i opredjeljenja.

Izgrađujmo svakodnevno bolje međusobne odnose kako bismo imali bolju zajedničku budućnost našeg društva.

Pored toga što osjećamo bajramsku radost, saosjećamo i sa bolom i patnjom palestinskog naroda u Gazi i molimo sve koji su u prilici da pomognu ovaj napaćeni narod. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, stoji u čestitki predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića.

KNIŽEVNO TAKMIČARSKO VEČE ZA MLADE I DJECU, PRIJAVE DO 3. MAJA

0

Internacionalna Kulturna Asocijacija – IKA organizuje X književno takmičarsko veče za djecu i mlade književne stvaraoce iz Petnjice u okviru manifestacije Afirmišimo mlade književne stvaraoce do 18 godina iz Crne Gore.

Pravo učešća imaju djeca i mladi do 18 godina sa teritorije opštine Petnjica.

Zainteresovani svoje prijave mogu poslati do 03.05. na email: [email protected] 

Prijava treba da sadrži: Ime i prezime, datum rođenja, broj telefona, dvije autorske pjesme ili kratku priču (kucano u Wordu), naziv škole i ime mentora ili profesora.

Takmičenje će se ove godine za učesnike iz Petnjice, Berana i Andrijevice održati u Andrijevici, 07.05. u 18h u sali Centra za kulturu.

Pozivamo sve mlade književne talente da se prijave i zasijaju u najljepsem sjaju- sjaju književnosti!

Takmičarsko veče organizuje se u saradnji sa opštinom Petnjica i opštinom Andrijevica.

TESLA MEDICAL – Ime koje znate, doktori kojima vjerujete: U SUBOTU 13. APRILA ORDINIRA DR MUHOVIĆ

0

U subotu, 13. aprila u klinici TESLA MEDICAL ordiniraju gastroenterolog dr Damir Muhović, kao i endokrinolog.

Svakog dana ordiniraju sljedeći ljekari:
Kardiolog dr Slavka Kljajić
Ljekar opšte prakse dr Saša Stefanovski
Neurolozi dr Aldin Ajdarpašić i dr Milan Madžgalj
Fizijatar dr Vanja Vukićević
Hirurg dr Borislav Lutovac
Radiolozi dr Bedrija Lucević i dr Denis Kalač
ORL dr Branka Gogić
Psihijatar dr Aleksandar Zlajić.

Organizujemo kućne posjete ljekara.

Zakažite svoj pregled na vrijeme, jer zdravlje ne smije da čeka!

POSJETITE SAJT TESLA MEDICAL:  https://www.teslamedical.me/

KAD ČIŠĆENJE IMANJA VATROM IZMAKNE KONTROLI: GRAĐANI TRAŽE POMOĆ OPŠTINE DA STANU NA KRAJ NESAVJESNIM PIROMANIMA

0

U proteklih nekoliko dana na teritoriji Opštine Petnjica bilo je aktivno nekoliko požara.

Lijepo i sunčano vrijeme uslovilo je da se požari, koje uzrokuju nesavjesni građani, lako prošire, a u par navrata brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja Petnjica, spašene su kuće, kojima je vatra prijetila u Tucanjama.

Gruba procjena je da je u MZ Tucanje izgorjelo više od 50 hektara šume, što je katastrofalan podatak. Takođe u zaseoku Bare na voćnjaku domaćinstva Agović, pričinjena je velika materijalna šteta.

Mještani traže od nadležnih da se uključe u rješavanje ovog problema, jer, kako kažu, svake godine u proljeće se ponavlja ista situacija i da se mora nešto hitno preduzeti.

ERIS BABAČIĆ