ŠTA ĆEŠ DA BUDEŠ KAD PORASTEŠ?

Lion Hodžić

Nije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka’ da su se trudili da se što više dvoumim. Glavni problem je što za većinu rabota nijesam znao da postoje. Meni su poznate bile direktor, policajac i ona snaha što je kuvala od 19 časova prije crtanih i dnevnika na RTCG. Čini mi se da je bila lijepa, pa sam htio da budem ona.

Lion Hodžić

Sada stremim samo ka onome što mogu da ostvarim. Mada, veliku zaslugu za moje neznanje imaju majka i tajo, zato što me nijesu naučili koje zvanje donosi najviše deviza. Doduše, u startu su me zeznuli, nijesam naknadno mogao da postanem Cecin sin.

Pomenuo sam prije – u mojem okruženju se maštalo o nekim staromodnim stvarima. Niko nije uticao na nas. Sad čujem za nekog čovjeka, poznata ličnost (!) zato što je bivši muž Goce Tržan.

– Čime se baviš?

– A, evo bivšemužujem Goce Tržan.

Izvinite, molim vas, vip ličnost, skraćeno od „veliki i poznati“. A ćerka srpske majke iz uvoda je uticajna figura mode. Zapravo, ona nije modna blogerka, nego je Cecina kći i takva bi mogla da bude i astronaut. Nego, nijesu oni krivi, mi ih pratimo, mi smo fiziološkoispotrebisali motku.

Nijesam kriv samo zato što pripadam društvu koje se osjeća inferiornim u odnosu na osobe koje sam pominjao, nego zato što vazda moram još gore da tražim. I ne zeznem se, uvijek nađem. Zamisli, imaš ljude koji se nacionalno ili etnički osjećaju kao Srbi ili Bošnjaci, a imaš ljude kojima je to zanimanje. Nastaviću sa ovim drugima, a ljude koji se osjećaju istinski nemaju razlog ni u jednom slovu da se pronađu. Zapravo, trebaju da cijene zato što sam ukazao na koji način im skrnave ideologiju. Mada, ideologija odavno nije ideologija, opet zbog ovih drugih.

Nego, žao mi je. Pričali su mi kući da se do prije nekoliko godina gledalo šta si od škole završio. Jednom mjeri, dvaput sjeci. Ustvari, obratno, nego ovako opisuje mene. Da nastavim – budući studenti bi viđeli koje zvanje ima najveći prosperitet, pa bi upisali fakultet vezan za to. Danas, princip je isti, samo što se gleda kakva ideologija obećava budućnost. Bogme, vrijeme je takvo, moram da budem Srbin, pa ću kad Miloševića ne bude bilo da postanem Crnogorac.

E, tad je sve otišlo na ono mjesto koje kad hoćete da navedete, morate da iskoristite broj tri i pojam „materine“. Dvadeset i kusur godina kasnije, demokratija je uvelike uplovila i u naše odaje, pa kako pravoslavci tako i muslimani imaju više izbora.

Ako nema mjesta za tebe ka Crnogorca, ima kod ovih što im trebaš ka Bošnjak, a i parlament je pun Crnogoraca, možeš malo da budeš Srbin, pa preko leđa onih koji istinski vjeruju u tu ideologiju, ti malo svoje džepove da pripuniš. Ne bi me čudilo da dres-kod takve „elite“ uskoro postanu džeparke. Ipak su džepovi veći, a i više ih ima.

Kasnije, kad se predstaviš kao takav, iskoristiš i situaciju kakva je bila prije onih dvadeset i kusur godina koje pomenuh, pa im kreativno stvoriš sliku atmosfere, a ljudi napaćeni, željni boljeg sjutra, iako ne umiju od goreg juče nikako da pobjegnu, povjeruju tebi kao najglasnijem patrioti.

Ponoviš to još nekoliko puta, pa zakuvaš kad se ukinu naknade majkama sa troje ili više đece, zato što je bolje, je li, da raspravljamo jesam li ja veći Bošnjak ili ti veći Srbin i obratno, nego što ćemo da razmislimo hoćemo li sjutra da budemo gladni. Kad se ukaže slična prilika, znaš šta ti je činjet. Nakon nekoliko ponavljanja, svi oni će da naviknu da srbuju i bošnjakuju čak i gladni.

Ne, više ne postoji preduslov da budu siti da bi palamudili. Ali stani, to tebi odgovara. Kad pregladne, tako nezahtjevne sa manje ćeš da ih najedeš. A i znaju koliko moraju da se potrude da bi opet jeli, tako da će još lojalniji da ti budu. A ti vremenom postaješ još pametniji. Što su oni lojalniji, ti im manje daješ, kao što to rade ovi Crnogorci koje kad ne slijediš postaneš neprijatelj države. Nakon nekoliko ponavljanja i kad ih ostaviš bez ičega, teško da će za tebe da bude „zime“.

A u slučaju da prođe sve, da više ne budeš imao koristi kao Srbin/Bošnjak, nikad nije kasno da postaneš Crnogorac. A ako je sve ovo slučaj tebe ka Crnogorca, princip je isti, samo što kad nestane nirvana, uvijek možeš u Srbina/Bošnjaka da se pretvoriš.

Dok ti uživaš u svojim blagodetima, da ponovim još jednom da u svemu ovome imaju razloga da se pronađu isključivo oni koji su „unovčili vjeru za večeru“, nikako neko ko istinski vjeruje u svoj put i ne korača istim zato što ima koristi od istog.

LION HODŽIĆ