NAGRADA ZA NAJBOLJEG PROFESORA SVIJETA MIRSADI ŠABOTIĆ

Mirsada Šabotić

Poslije brojnih uspjeha na polju obrazovanja i književnosti, Mirsada Šabotić, profesorica u Gimnaziji ,,30.septembar” u Rožajama svoje uspjehe je krunisala nagradom Global Teacher Award- Svjetska nagrada za nastavnika, koju će joj kompanija Alert Knowledge Services ASK dodijeliti u Nju Delhiju 15. septembra 2019.

Alert Knowledge Services je svjetska kompanija i ima za cilj da aktivno dopre do svih krajeva svijeta i da identifikuje i prepozna izvanredne nastavnike, koji su dali poseban doprinos u svojoj profesiji kroz rad sa učenicima, zatim, rad u zajednici i državi iz koje dolaze.

AKS je pokrenuo ovu najprestižniju nagradu i prvu takvu vrstu priznanja izvrsnih nastavnika iz svih regija i zajednica svijeta i istakao njihov doprinos u izgradnji zajednica i pomaganju u stvaranju boljeg društva nadahnjujućim podučavanjem.

Za nagradu su se kandidovali nastavnici iz 70 država svijeta, a dodijeljeno je 100 nagrada nastavnicima svijeta. Pored Mirsade, u Crnoj Gori, ovu nagradu je dobilo još pet nastavnika.

Mirsada Šabotić (rođena Bibić), književnica, književni kritičar, profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti ( Gimnazija ,, 30. septembar” Rožaje, Crna Gora) rođena je 1966. godine u Peći.

Ambasador je obrazovanja ispred Crne Gore u Foremost Fondaciji sa sjedištem u Pakistanu.
Suosnivač Asocijacije najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije.
Nominovana je za nagradu Global Teacher Prize 2018, nagrada za najboljeg nastavnika svijata, poznata kao Nobelova nagradu za nastavnika.

Njen nastavnički rad je prepoznatljiv ne samo u Rožajama, već i državi i svijetu, pa je ova nagrada potvrdila njenu nastavničku praksu.

Dobitnica je nagrade Najbolji profesor na prostorima EX YU- Asocijacija najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije
Nagrada za kontinuirano unapređenje prosocijalnih vještina na lokalnom državnom i međunarodnom nivou u okviru projekta Erazmus- plus u Skoplju 2019.
Dobitnica nagrade za talente Ministarstva prosvjete Crne Gore 2018
Dobitnica je nagrade Najžena 21. vijeka iz oblasti obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije u 2018.- Agencije Airli nivo

Dobitnica je Plakete za poseban doprinos u obrazovanju 2011., koju joj je dodijelio Žiri za dodjelu Opštinske nagrade,,30. septembar” u Rožajama , zatim, dobitnica je Iskre , nagrade za indivindualni doprinos u filantropiji, koju joj je dodijelio Fond za aktivno građanstvo u Crnoj Gori 2015. , a kruna njenog obrazovnog i vaspitnog rada je Oktoih, državna nagrada za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koju joj je dodijelilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore 2016. Dobitnica je Zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi 2017. koju joj je dodijelio Univerzitet u Travniku. Dobitnica je nagrade Šantićevo pero za umjetničko dostignuće i iskazani talenat u promovisanju mladih učenika- literara 2017. na Festivalu,, Šantićevi dani” u Beogradu .
Autorica je(tekstopisac, scenograf i režiser) dvadeset i pet pozorišnih predstava, zbirke pjesama ,, Žad”), zbirke dramskih tekstova ,,Drame”, romana ,,Majko zašto?” (dva izdanja), romana, zbirke priča,, Nemiri”), romana,, Majko, zašto?(drugi dio) i zbirke poetsko-proznih radova ,,Ajšina suza“ . Objavila je brojne recenzije, romansirane biografije poznatih ličnosti, priče, pjesme, te analitičke i istraživačke radove obrazovnog i vaspitnog sadržaja u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je Književne nagrade za kratku priču ,, Đula” na Festivalu kratke priče,, Zavičajne staze 2014.” kao i za kratku novinsku priču,, Vriska” koju joj je dodijelio ,,Posvjetni rad “2015. Žiri na Međunarodnom pjesničkom susretu,, Krilata Seošnica 2016.” dodijelio joj je Povelju za književno stvaralaštvo .Na Međunarodnom konkursu poezije i video-poezije „Glas pjesnika“ na temu mira – Dignite se na noge graditelji mira(Italija 2016.) pjesma Srđanu Aleksiću osvojila je prvu nagradu. Udruženje slobodnih umjetnika Australije dodijelilo joj je Povelju za osvojeno prvo mjesto za pjesmu,, Ne vjeruj istini” 2017. Njena pjesma,, Pod orahom ja slušam tišinu” nagrađena je Plaketom za snagu lirskog izraza na Petom međunarodnom pjesničkom susretu ,, Orfej na Dunavu 2017” u KostolcuDobitnica je i specijalne nagrade za autentično pripovijedanje,, Bihorska venera” za priču ,, Selimov nur”na Festivalu priče,, Zavičajne staze” 2017. u Petnjici. Na Međunarodnom književnom konkursu Cita dell Galateo”u Italiji 2017” priča ,,Taraba” je zavrijedila pru nagradu, a pjesma,, Život je početak umiranja” drugu. Priča ,, Nijesu me htjeli” na Međunarodnom konkursu,, Sezione narrativa estra”, Italiji 2018. zavrijedila je prvu nagradu. Na Šestom meunarodnom pjesničkom susretu ,,Orfej na Dunavu” u Kostolcu 2018. nagrađen je Plaketom za njegovanje ljubavne poetike.
Udata je i majka je četvoro djece. Živi u Rožajama.

.