ALMIR MURATOVIĆ: PETNJICA TREBA DA BUDE SLOBODNA CARINSKA ZONA

Almir Muratović

Predsjednik Opštinskog odbora Petnjica Stranke pravde i pomirenja Almir Muratović je u razgovoru za portal radiopetnjica.me, a u okviru projekta koje portal realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, rekao da je nevjerovatno da u maloj opštini kakva je petnjica pojedinici izbjegavaju da izvrše svoje fiskalne obaveze čime bi pokazali svoj zavičajni patriotizam na pravi način.

RP: Najjači utisak o Petnjici u deceniji za nama, nakon povratka statusa opštine

MURATOVIĆ: Nakon povratka statusa opštine Gornji Bihor je definitivno dobio šansu da stane na svoje noge, ali čini mi se da se i nakon deset godina vrtimo u krug i trošimo energiju na ” medjusobnom nadgoravanju”. Takodje ono sto mi djeluje malo čudno, a i malo neodgovorno jeste i to da pojedinci izbjegavaju da izvrše svoje fiskalne obaveze prema sopstvenoj opštini,dakle prema sopstvenoj kući.

RP: Kako biste opisali trenutnu situaciju u opštini Petnjica u pogledu iseljavanja stanovništva i može li se i kako zaustaviti?

MURATOVIĆ: Primjetan je “trend” iseljavanja iz Petnjice i iz susjednih opština, čini mi se da je globalizacijom koja je zahvaljujuci medijima i drustvenim mrezama stigla i do Bihora i time je nametnut neki drugi sistem življenja koji omladinu vuče u veće i interesantnije destinacije za življenje. Poznato vam je da je stranka kojoj pripadam (SPP) od samog početka ZA ŽIVOT U BIHORU, i sve sto smo predlagali usmjereno je upravo u tom smjeru.

RP: Koje kapitalne projekte smatrate ključnim za dalji razvoj opštine Petnjica

MURATOVIĆ: Lokalna uprava definitivno mora urediti centar Petnjice, rijesiti lokalni prevoz u okviru sopstvene opštine, mora konačno izgraditi biznis zonu, uložiti mnogo više novca i ljudskih resursa u turizam kako bi mladima Petnjicu učinili mjestom ostanka i opstanka.

RP: Kako biste opisali ekonomske parametre opštine Petnjica i koje biste promjene predložili za unapređenje ekonomske situacije

MURATOVIĆ: Otvaranjem graničnog prelaza prema Tutinu i izgradnjom putnog pravca prema granici sa Srbijom, izgradnjom putnog pravca Petnjica Bioča, kao i Trpezi – Kalače – Rožaje – Petnjica. Izgradnjom mini hidroelektrane na rijeci Popči, Petnjica bi postala centar pozitivnih ekonomskih dešavanja. Takodje, zbog izuzetnog geografskog položaja vlast i opozicija treba da razmišlja i u smjeru da Petnjica bude i slobodna carinska zona, naravno u zakonskim okvirima koji prate takvu zonu.

RP: Koje su najveće izazovi s kojima se suočava poljoprivreda u opštini Petnjica i kako ih rješavati?

MURATOVIĆ: Bavljenje poljoprivredom na Bihoru mislim da je izuzetno izazovno da ne kažem teško iz razloga što su imanja usitnjena i nepristupačna, a takodje teško se odričemo “tradicionalnog” našina rada u oblasti poljoprivrede. Mislim da tradicionalno bavljenje poljoprivredom treba na Bihoru doživljavati kao dodatnu djelatnost, a ulagati u finalnu proizvodnju propraćenu trgovinom. Na kraju bih poručio svima na Bihoru a pogotovu političarima koji često ne vode računa o posljedicama svojih izjava, nije nužno da mislimo isto, ali je potrebno da se držimo zajedno.Naša opština Petnjica je najljepša i najbolja i “bolja je svoja pogača nego tuđa pita”.

 

 

 

Projekat RETROVIZOR podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.