BIHORCI POD SVJETLIMA LIGE ŠAMPIONA: KOŽAR I KOČAN SA RASING UNIONOM NASTUPILI U BUDIMPEŠTI

Nije mali broj Bihoraca, kroz FK Petnjica, ili klubove iz Crne Gore i bivše Jugoslavije ostvario velike karijere, igrao nekada u saveznom rangu takmičenja i stizao do dresa reprezentacije.

Ostaće upamćen Elsad Zverotić, koji je iz švajcarskog Vila preko mlade reprezentacije stigao do rekorda po broju nastupa u reprezentativnom dresu i bio strijelac nekih značajnih pogodaka.

Svjedoci smo i da u nekim evropskim nacionalnim selekcijama nastupaju momci koji su porijeklom ili su rođeni u Bihoru.

No, malo njih je imalo priliku da nastupi u Ligi šampiona. Tu čast u Budimpešti, kao dio ekspedicije luksemburškog Rasing Uniona, imali su trener, član stručnog štaba Senad Kožar i talentovana fudbalerka Edina Kočan.

Kožar je dugogodišnji trener u Luksemburgu, a posljednjih godina zadužen je za rad sa mlađim kategorijama i golmanima u Rasing Unionu.

Zanimljivo je da je Kožar, na poziv tadašnjeg sekretara Ibra Rastodera, bio trener Petnjice 2006. godine, u prvoj povratničkoj sezoni u Sjevernoj regiji.

Nekadašnji je fudbaler podgoričkog Grafičara, a kasnije i trener i funkcioner tog kluba.

„To je zaista lijepo iskustvo. Fascinirajuća organizacija UEFA. Igrali smo sa mladom ekipom protiv izuteno jakog rivala. Izgubili smo, ali se nijesmo obrukali. Meč Lige šampiona biće veliki motiv djevojkama u nastavku karijere“, kazao je Kožar.

Talentovana Kočan rođena je 2002. godine u Luksemburgu, ali je porijeklom iz Bihora.

Odigrala je u Budimpešti 80 minuta i po ocjeni stručnog štaba bila jedna od boljih u ekipi.

Igrama u dresu Rasing Uniona zaslužila je poziv u reprezentaciju Luksemburga, ali još nije debitovala.

Njena želja je dres Crne Gore.

„Presrećna sam što sam imala priliku da igram u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Svakako bogatija sam za jedno nezaboravno iskustvo. To je i veliki motiv za dalji napredak u fudbalu. Želim da napredujem i igram na višem nivou“, kazala je Kočan.

Ona je istakla da je želja svih u klubu da ponovo osvoje titulu u Luksemburgu i izbore Ligu šampiona.

„Voljela bih da kao nagrada za dobre igre dođe i poziv za nastup u reprezentaciju Crne Gore“, kazala je Kočan.

Komentarišući talentovanu Bihorku i njen nastup u Budimpešti, Kožar je kazao da je  dobar tehničar, lijepo barata loptom i ima dobar pregled igre. Mora da radi na snazi i fizičkoj pripremi. Potencijal je i vjerujem da je pred njom lijepa karijera, možda i u dresu Crne Gore i nekog jačeg kluba“, zaključio je Kožar.