BIHORCI U TURSKOJ: Građani Tekirdaga aplauzima nagradili  članove KUD-a “Bihor” na otvorenoj sceni u Sulejmanpaši

 Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Bihor“  su po treći put zaredom boravili u Tekirdagu od 21 do 24 aprila ,gdje su učestvovali na 8. Sulejmanpaša Internacionalnom  dječijem festivalu. Ovaj festival se tradicionalno održava 22. i 23. aprila  u Sulejmanpaši povodom Dana djece i Nacionalnog suvereniteta Turske, a ovaj praznik je ustanovio Kemal Ataturk prije 104 godine.

Na festivalu pored domaćina i našeg ansambla su učestvovali i članovi FA Rožaje, te članovi KUD-a “Bajram Šabani “ iz Kumanova, KUD-a “ Ajvalija “ iz Kosova Polja, KUD-a “Gajret” iz Sarajeva i Folklorna grupa udruženja Nakem iz Burse.  Svi učesnici festivala su bili smješteni u  opštini Kumbag na samoj obali ovog turističkog kompleksa gdje su imali odlične uslove za odmor i šetnju.

Od dolaska u grad organizatori festivala na čelu sa potpredsjednikom  Eminom Benanom Utkuom, Suatom Durmazom, Sevdžan Onbey i Sertanom Acatom  su bili na svakom koraku uz članove našeg ansambla a takođe nas je posjetio i prethodni predsjednik opštine  Đunejt Juksel.

Prvog dana festivala, obilaska grada uslijedila je i ceremonija  svečanog otvaranja i defilea ulicama grada do Kultur parka.

Drugog dana u prepodnevnim satima smo nastupili na otvorenoj sceni zajedno sa domaćinima i predstavnicima Kosova pred preko 5000 posjetilaca  i izmamili aplauze odigravši “Babovo kolo”. Nakon svečanog otvaranja novoizabrani predsjednik Sulejman paše Nalar Volkan je upriličio prijem za učesnike u svojoj rezidenciji i istakao da mu je drago da smo po treći put bili njihovi gosti i najavio da će  i naredne godine uputiti poziv za našu djecu. Predsjednik KUD-a Sinan Tiganj je prilikom primopredaje poklona, zahvalio predsjedniku opštine na pozivu i na gostoprimstvu, istakavši da je ovo prvi put  za nekoliko članova da putuju i borave u Turskoj i učestvuju na nekom festivalu našoj djeci će ostati u trajnom sjećanju jer im je to prvo putovanje  i to su njihovi prvi koraci u svijet.

U popodnevnim satima na bini u kultur parku  su nastupili svi učesnici odigravši po jednu koreografiju a mi smo odigrali “ Zulino kolo” i još jednom pobrali simpatije posjetilaca.

,,Osim nastupa, djeca su imala priliku da šetaju pored obale mora i da razgledaju grad i na taj način steknu lijepe uspomene na ovo putovanje. U povratku smo  svratili u Edrene i obišli stari grad i čaršiju i po prvi jedna ekipa našeg društva je posjetila centar Sofije. Naravno, ovo je samo početak  za mnoge mlade članove KUD-a ,,Bihor“ i sigurni smo da će na najbolji način predstavljati naš kraj  gdje god budu nastupili u narednom periodu. Ovom prilikom se zahvaljujem našim sponzorima koji su i ovaj put bili uz nas: Seminu Čivoviću, Misinu Ramčiloviću i B. N.kao i roditeljima naše djece, koji su doplatili po 45 eura po djetetu kako bi pokrili troškove prevoza”. kao i porodici Alena Ko;ana koji su djeci u polasku iz Petnjice obezbijedili ručak za sve koji su putovali za Tursku” zaključio je predsjednik KUD-a “Bihor” Sinan Tiganj.