PREDSJEDNIK RUMELANŽA POZVAO SUGRAĐANE PORIJEKLOM IZ CRNE GORE DA SE UPIŠU NA IZBORNE LISTE

Henri Haine, predsjednik Rumelanža

Predjednik opštine Rumelanž, Luksemburg Henri Haine pozvao je sve sugrađane tog grada pa i one porijeklom iz Crne Gore koji nijesu upisani, da dođu i upišu se na izborne liste. On je poručio da upis traje do 13. Jula 2017. te je dovoljno samo doći na šalter opštine u toku radnog vremena sa ličnom ispravom. Podsjetio je da će opština Rumelanž biti otvorena u subotu 1. jula 2017. za sve one koji se zbog obaveza ne mogu upisati u toku sedmice.

Lokalni izbori u Luksemburgu održavaju se 8. oktobra ove godine.

“To je veoma važan termin za sve građanje Luksemburga bilo koje nacionalnosti oni bili. Podsjećam vas da od 2004. svi punojetni gradjani sa prebivalištem na teritoriji Luksemburga i minimalnim boravkom od 5 godina imaju parvo glasa na lokalnim izborima”, poručio je haine.
Na zadnjim izborima iz 2011 godine, samo 17% stranaca je izašlo na izbore i iskoristilo svoje gradjansko parvo, od čega 25%  iz Crne Gore.
To je vrlo mali broj kada uzmemo u obzir da trenutno 48% stanovništva Luksemburga ima strano državljanstvo. U Rumelanžu je slika gotovo ista sa od prilike oko 46%.