KAD VISINA PLATE NE ODREĐUJE MJERU HUMANOSTI: MEDICINARI KOD HAJRA ŠABOTIĆA KROZ SNIJEG I MEĆAVU

Priče o akcijama za pomoć ljudima u nevolji obično se završavaju onda kada se isporuči pomoć onima kojima je to namijenjeno ili onima koji su glavne uloge u toj priči.

Kasnije šta se dešava, obično nije ono što medije posebno interesuje, osim kada u tome ima neke vijesti.

Međutim, Radio Petnjica – Talas Bihora, osim što je medij, je i društveno odgovorna kompanija koju interesuje i ono “nakon toga” i ono što nije vijest.

Nedavno pokrenuta akcija “Pomognimo Hajru da prezimi” u inicijativi Radija Petnjica, a u realizaciji većeg broja Bihoraca, opštine i nevladinih organizacija, završena je uspješno. Hajro Šabotić je dobio pristojne uslove za život.

Međutim, zima je, kao što vidimo tek počela, a Hajrova bitka tek predstoji.

Nakon, što smo saznali da je Hajru ugroženo zdravlje i o tome obavijestili Zdravstvenu stanicu u Petnjici, medicinski radnici Emir Cikotić i  Bajramka Adrović, posjetili su Hajra prteći snijeg do njegove kuće.

Tek kad vidite medicinare sa kakvom voljom i elanom dolaze do bolesnika uprkos neviđeno lošim uslovima, shvatite da ipak nije sve propalo i da ovaj svijet nije toliko zastranio. Ima još onih kojima visina plate i uslovi ne određuju mjeru humanosti i predanosti.

Pregledali su Hajra, koji se žalio na bolove u kostima, i uz konsultaciju sa izabranim doktorom, dali određenu terapiju, rekli koju riječ podrške i vratili se nazad na posao.

DENIS BOŽOVIĆ