IRFAN AGOVIĆ: NE ZNAM JE LI ZBOG KORONE, ALI SE U BIHORU MNOGO VIŠE RADI NA NJIVAMA

Irfan Agović

Samostalni savjetik za poljoprivredu u opštini Petnjica Irfan Agović je u razgovoru za portal Radija Petnjica rekao da je primjetno da se u Bihoru ove godine mnogo više radi na njivama.

“Mnoge parcele koje se nijesu obrađivale sada se na njima radi. Biće mnogo više zasada, što je dobro. Da li je to zbog utcaja korone ili svijesti ljudi, ne znam, ali je to činjenica.
Na otvorenom je ovih dana aktuelna sjetva jara pšenice, sadnja luka, priprema se teren za sadnju kropmira”, kaže Agović.

On je saopštio da stočari sade travno-djeteljinske smješe.

“Na području opštine imamo oko jedan hektar plastenika koji su veličine od 50 do 100 kvadratnih metara. U plastenicima se siju spanać, salate, mladi luk, dok se određeni broj priprema za glavnu sezonu. Kod nas u Petnjici glavne kulture su: paprika, paradajz, krastavac”, saopštio je Agović.

Dodao je da je rezidba jabuka, krušaka, šljiva, malin… pri kraju, kao i zaštita voćaka plavim kamenom ili bordovskom čorbom.

“Pčelaraska proizvodnja je aktuelna pregled pčelinjih zajednica i prihrana sirupom. Na otvorenom se sadi krompir, luk, kupus zatim pšenica, raž, heljda”, kaže Agović.

On je takođe saopštio da opština izdaje povrdu besplatno za putovanje do Berana kako bi građani, poljoprivredni proizvođači, mogli da obezbije naftne derivate, sjemenski materijal i ostale potrebe.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

BKCS POZVAO POLJOPRIVREDNIKE: PREKO BOŠNJAČKOG KULTURNOG CENTRA DO SJEMENA ZA SJETVU