AGOVIĆ: KROZ KULTURU MOŽEMO MNOGO POSTIĆI

Povodom VI Bihorskog kulturnog ljeta, koji je otpočeo manifestacijom izvornog stvaralaštva, predsjednik opštine Samir Agović je istakao da je Petnjica ovom manifestacijom bila prijestonica kulture i iskoristio priliku da se zahvali Danijeli Bokan koja je dala veliki doprinos da festival izvornog stvaralaštva bude na visokom nivou.

„Veliki doprinos je dao i Centar za kulturu Petnjica. Zadovoljstvo nam je bilo što smo otvorili VI Bihorsko kulturno ljeto ovom manifestacijom gdje su učestvovale nekoliko država iz okruženja i što je svako na svoj način, sve nas vratili u neke ranije vremenske periode kroz pjesmu i igru i umjetnost koju su pokazali, zaista je na jednom visokom nivou. Raduje nas i to što je publika bila oduševljena u prepunoj sali, često aplauzima nagrađivala izvođače i time pokazala da naša publika zna i te kako da bude zahtjevna i da zna da ocijeni ono što su prave umjetničke vrijednosti. Festival je još jednom pokazao da kroz kulturu možemo mnogo toga postići. Ovo je bila prilika da se steknu nova prijateljstva, nova poznanstva i da Petnjica, kao jedno malo mjesto, još jednom pošalje snažnu poruku da stvara dio kulture i da ta kultura koja se stvara i reprodukuje u Petnjici je dio kulture Crne Gore. Što nam je negdje i krajnji cilj jer želimo da ono što se dešava svakog ljeta ovdje, bude dobro za svakog građanina i želimo da Petnjica stvara nove vrijednosti a prije svega želimo da sačuva tradicionalnu umjetnost i izvorno stvaralaštvo koje je naše najveće bogatstvo kada je u pitanju kultura i kulturno nasleđe“, izjavio je Agović za portal Radija Petnjica.

Udruženje folklornih ansambala Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu Petnjica i opštinom Petnjica su pripremili bogat program na otvaranju festivala a, prema riječima Danijele Bokan, gledaoci su otišli bogatiji za još jedno multikulturalno iskustvo. „Prisutni su imali priliku da uživaju puna dva sata raznovrsnog programa, upoznaju se sa neobičnim narodnim instrumentima i možda po prvi put čuju izvorne pjesme sa teritorije Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Srbije i Kosova. Čini mi posebno zadovoljstvo što ovaj festival ima međunarodni karakter i pravi je dokaz da je kultura most koji spaja region. Instrumenti u kojima smo imali priliku da uživamo, od saza do čak lista bukve, svojim zvucima su nas nosili u neka druga vremena i prenosili glas prađedova. Prvo veče VI Bihorskog kulturnog ljeta je obilježilo jedanaest izvođača narodnih umjetnika, vezlo zlatne niti čuvanja tradicije od zaborava“, istakla je za portal radija, Danijela Bokan ispred UFACG.

DENIS BOŽOVIĆ