MUHOVIĆ: BOLJE JE DA SE SAMI BUDIMO NEGO DA NAS DRUGI BUDE

Sinoć je u organizaciji OO Bošnjačke stranke Petnjica organiziran iftar koji se tradicionalno priredjuje za članove i simpatizere BS-a, ali i za postače uopšte.

U prepunoj sali restorana “Merak” članovima, odbirnicima i funkcionerima stranke na čelu sa Kemalom Purišićem, ministrom rada i potpredsjednikom stranke, obratio se domaćin skupa predsjednik Adnan Muhović koji je u svim obraćanju kazao i poručio sljedeće:  Poštovani članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, uvaženi ministre Purišiću, kolege predsjednici opštinskih odbora Rožaja, Plava i Bijelog Polja, selamim vas u ime opštinskog odbora Bošnjačke stranke Petnjica i u svoje ime.

Zadovoljstvo mi je što smo večeras ovdje okupljeni u ime Boga na tradicionalnom iftaru koji organizira Bošnjačka stranka čime pokazujemo da njegujemo kulturu zajedništva na ovim prostorima. Ramazan je svojevrstan predah dat ljudima od Boga kako bi sravnali račune sa samim sobom i dokučili najuzvišenije stvari iz života koje pojedincu i kolektivitetu mogu na najbolji način trasirati životni put ka univerzalnim vrijednostima islama. Ramazan nam šalje dvije izuzetno važne životne poruke kroz iftar i sufur. Kroz iftar tako što se trebamo uzdržavati od jela, pića i drugih užitaka kako bi nagrada došla na kraju. Poruka iftara je da moramo dati od sebe kako bi imali drugi, da se uzdržavamo kako bi blagodati koje su nam date osjetili i oni kojima su uskraćene. Da pretrpimo često puta mnogo šta, da budemo spremni i na sopstvenu žrtvu, posebno mi iz politike, kako bi oni koji su nam dali povjerenje osjetili svu ljepotu i snagu svoje podrške date svojim predstavnicima.

Zato se ne mogu stalno dizati i držati u vazduhu dva prsta, a da se za to ne pitate vi poštovani članovi BS-a. Politika nije mašna, tašna, plavo odijelo i naočare! Politika je kad se u ime vas koji ste nas birali podnese žrtva i bude spremno za opšte interese Bošnjaka i izgubiti pozicija kako bi naša pozicija kao naroda bila bolja u Crnoj Gori. To je taj naš iftar, to su njegove poruke i mi konačno moramo učiti da promišljamo politiku i njome se bavimo, a ne ona nama. Druga poruka bi bila sufurska, a sufur ( jutarnje ustajanje radi obroka i začetak dnevnog posta) ima snažnu poruku. Da budemo budni i da se budimo kad treba, da ne prespavamo životne i društvene procese, jer bolje je da se sami budimo nego da nas drugi bude. Jer, kad god su nas drugi “budili” znamo kako smo prolazili. Zato budimo uvijek spremni da ustanemo! Budimo narod koji gleda na svijet očima svoje kulture, poštujmo druge, ali i budimo oprezni. To nam poručuje naša hiljadugidišnja istorija. Samo osviješćen Bošnjak u vjerskom i nacionalnom smislu je slobodan i dostojanstven. Iz ovih ramazanskih poruka izvucimo pouke. One su blagodat za nas. Neka vam Uzvišeni Gospodar ukabuli post i da prekosutra u zdravlju i rahatluku dočekamo Bajram, ramazanski i opšteživotni Bajram. Es selamu alejkum”, rekao je Muhović.