BAJRAMSKA PORUKA MEDŽLISA IZ PETNJICE

Muslimani u Bihoru, kao i širom svijeta, sjutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Prema Takvimu Mešihata Islamske zajednice u CG, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019./1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana.

U Petnjici će se bajram-namaz klanjati u 05:35 sati

Centralna bajramska svečanost biće održana u glavnoj Petnjičkoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati glavni imam Medžlisa IZ Petnjica, Husein ef. Ramčilović.

Bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima i bolesnima.

U Povodu Ramazanskog Bajrama, Medžlis IZ Petnjica svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u zemlji i dijaspori srdačno čestita ramazanski Bajram.

“Dragi vjernici, neka vaša Bajramska radost bude radost vašeg ponovnog vraćanja Bogu, Njegovoj Časnoj Riječi i plemenitim uputama Njegovog Poslanika Muhammeda a.s. Neka to bude radost vaših duša zbog oprosta i obilne nagrade od Boga. Neka naša Bajramska radost ne ostane sama, podijelimo pažnju, ljubav, samilost, sa našim komšijama, prijateljima, onima koji su u stanju potrebe, sa bolesnima i sa našom rodbinom.

Sjetimo se naših umrlih, obiđimo im mezarja i zamolimo Boga Uzvišenog za njihove duše. Sjetimo se naših porodica i obradujmo ih Bajramskim osmijehom, lijepom riječju i prigodnim poklonom -bajramlukom. Sjetimo se i siromašnih, udijelimo im sadaku, neka i oni osjete radost Bajrama. Na kraju, sjetimo se i sebe samih. Budimo za primjer drugima. Iskoristimo dane Bajrama da ponovo uspostavimo neke pokidane veze, izmirimo zavađene, zbližimo udaljene.

Bajram je praznik opšteg slavlja, praznik simbola mira, tolerancije, ljubavi i saosjećanja. U tom duhu u ime Medžlisa Islamske zajednice Petnjica svim sugrađanima od srca čestitamo Ramazanski Bajram sa željom da ga provedemo u miru, sreći i blagostanju.”

Bajram Šerif Mubarek Olsun