PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE U LUKSEMBURGU

U Luksemburgu je 18. maja ove godine, obilježena godišnjica Dana nezavisnosti Crne Gore 21. maj.

Ovu proslavu organizovala su udruženja doseljenika iz Crne Gore u Luksemburg, Njemačku i Belgiju:
1. Udruženje Luksemburg – Crna Gora
2. ZK „Bihor“
3. Kosovsko bošnjačko udruženje Vitomirica
4. Bošnjačko donatorski fond
5. Udružćenje Montekoln iz Njemačke i
6 Udruženje Belgijsko – crnogorrsko prijateljstvo.

U velikoj sali grada Šifelanža okupio se veliki broj doseljenika iz Crne Gore u Luksemburgu i okolne zemlje, kao i njihovih prijeatelja Luksemburžana, te zvaničnika obje države. Doseljenici iz Crne Gore kao važan faktor u zasnivanju nove demokratske Crne Gore, ovaj datum doživljavaju kao jedan od najznačajnijih u novijoj istoriji Crne Gore i njenih građana, ma gdje bili.

Zvanična proslava krenula je u 20h00, a otvorili su je predjednica udruženja Luksemburg – Crna Gora Kristin Kifer i moderator večeri i voditelj programa Hamdija Rastoder, sekretar udruženja „ZK Bihor“.

Prisutnima su se obratili sljedeći zvaničnici: Njegova ekselencija ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa – Vladimir Radulović, direktor Uprave za dijasporu – Predrag Mitrović, ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore Osman Nurković, ministar turizma u Vladi Crne Gore Pavle Radulović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, te reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić, a od luksemburških zvaničnika ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn, te gradonačelnik grada Rumelanža Henri Haine.

U zabavnom programu učestvovali su: diva narodne muzike i prepoznatljivog crnogorskog melosa Branka Šćepanović, KUD „Evropa“ kao i poznati harmonikaš i zabavljač Haris Šabotić. Pored odraslih u sali se nalazio i veliki broj djece koja su s uživanjem pratila zabavu i, već svjesni značaja datuma, uživala u ovoj vrsti zabave.
      

Mitrović i Halilović

                      

Direktor Mitrović u prostorijama ZK Bihor
Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović je, dan poslije proslave Dana nezavisnosti, gostovao u prostorijama ZK Bihor. Bio je to radni sastanak sa članovima ovog udruženja, gdje se razgovaralo o unapređenju odnosa dijaspore i matice, ukazivalo na dosadašnje manjkavosti. Većina diskutanata članova ZK Bihor ukazalo je da su dolaskom Predraga Mitrovića na čelo Uprave za dijasporu odnosi dijaspore sa Crnom Gorom znatno unaprijđeni i zahvalili se na njegovoj angažiranosti i volji da u svim prilikama bude uz dijasporu.
Sastanak je protekao u krajnje prijateljskom duhu i razumijevanju.
 
   

F. S.