EKSTERNA PROVJERA ZNANJA ZA PETNJIČKE OSNOVCE

OŠ Mahmut Adrović - Petnjica

Za sve osnovce završnih razreda juče je počela eksterna provjera znanja iz maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta. Preliminarni rezultati očekuju se 16. aprila, a nakon uvida i prigovora škole će konačne rezultate objaviti 22. aprila. Za one koji nijesubili na provjeri u aprilskom roku, kako su kazali iz Ispitnog centra, predviđen je i drugi rok.

Polaganjem testova iz maternjeg jezika i književnosti juče je počela eksterna provjera znanja osnovaca završnih razreda, redovna na kraju trećeg ciklusa. Riječ je i uobičajenoj praksi od 2012. godine, a ocjene dobijene na testiranju upisuju se u svjedočanstvo i utiču na broj bodova prilikom upisa u srednju školu. Škole, nakon ocjenjivanja, 16. aprila objavljuju preliminarne rezultate, a nakon uvida i prigovora objavljuju konačne rezultate 22. aprila. 

U osnovnoj školi, na kraju trećeg obrazovnog ciklusa, predviđena je eksterna provjera znanja koja se sprovodi u isto vrijeme na čitavoj teritoriji Crne Gore i traje tri dana. Svi učenici iz jednog predmeta rade isti test i ocjenjuju se po istoj šemi za ocjenjivanje, a na raspolaganju imaju od 60 do 70 minuta za rad.

Prvu eksternu provjeru znanja koja se vrednuje prilikom upisa u srednju školu imalo je oko 7.300 učenika VIII razreda školske 2012/13godine.