PROMOCIJA IFAD PROJEKATA U PETNJCI

Promicija IFAD projekata

Juče je u Petnjici održana promocija IFAD projekta. Armin Spahić, koordinator ovog programa za Petnjicu je istakao povoljnosti koje nudi IFAD u ovoj godini.

On je upoznao prisutne da sredstva na nivou Crne Gore iznose oko 2,5 miliona eura. Novina za ovu godinu jeste ta da poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati za sredstva u iznosu do tri hiljade eura koja se odnose na nabavku sitne mehanizacije, sadnica voća kao i nabavku stoke. Poziv će biti raspisan 26.februara i trajaće 21 dan.

„Ovo je bila prilika da se zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima prezentuje šta sve nudi IFAD program u tekućoj godini. Moram istaći da je i za prošlu godinu bilo dosta zainteresovanih. Tako je od 11 zahtjeva, osam odobreno za individualna poljoprivredna gazdinstva, dok je od strane opštine konkurisano sa četri aplikacije od kojih je jedna prošla u vrijednosti od oko 52 hiljade eura. Učešće opštine u ovom slučaju je bilo oko 25%. U ovoj godini očekujemo mnogo veće interesovanje. Odjeljenje za poljoprivrede stoji na raspolaganju svakom poljoprivrednom proizvođaču oko pružanja stručnih savjeta kao i oko izrade biznis planova. Projekat finansira od strane Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa IFAD-om“, istakao je Adis Ličina za portal radija nakon prezentacije.

DENIS BOŽOVIĆ