MUHOVIĆ, DURAKOVIĆ, KORAĆ I MEHOVIĆ: IZBORI ZA PREDSJEDNIKA PETNJIČKOG MEDŽLISA NEREGULARNI

Džamija u Petnjici: Ulažući velika sredstva Mujko Šabotić je finansirao rekonstrukciju džamije u Petnjici i poslije tri godine rada na njoj, 2005. predao je dzematu na upotrebu

Članovi petnjičkog odbora IZ Ervin Duraković, Nadžip Korać i Edis Mehović i član Sabora IZ u CG Adnan Muhović reagovali su na vijest o imenovanju Ismeta Latića na mjesto predsjednika Medžlisa IZ Petnjica. Oni tvrde da je izborni proces pratilo niz neregularnosti. Saopštenje prenosimo integralno.

“Nakon vizionarskog saopštenja novoizabranog nelegitimnog predsjednika Medžlisa IZ Petnjica, magistra kriminalistike Ismeta Latića, osjećamo potrebu reagovati i upoznati džematlije i cjelokupnu javnost sa nizom nepravilnosti tokom izbornog procesa, za koje su odgovorni nadležni iz Mešihata, Izborna komisija, glavni imam i novoizabrani predsjednik Medžlisa. 

Nepravilnosti su počele odlaganjem raspisivanja izbora novih članova i predsjednika Medžlisa IZ Petnjica što je prouzrokovalo nefunkcionisanje Medžlisa u trajanju od skoro godinu dana.

Pomenuta gospoda se usudila preskočiti održavanje džematskih skupština u džematima na kojima se delegiraju kandidati za članove Medžlisa, što može potvrditi svaki džematlija. To su uradili sa ciljem nametanja spiska kandidata na Izbornoj skupštini Medžlisa IZ Petnjica, što nije u skladu sa Ustavom IZ u CG. Mi se pitamo po čijem nalogu je napravljen spisak kandidata za članove Medžlisa kada džematlije nisu učestvovali u tome? 

Svjedoci izvršenih mahinacija su i svi prisutni na Izbornoj skupštini Medžlisa IZ u Petnjici, koja se održala u petnjičkoj džamiji, a na koju su dovedeni iz kafane ljudi u alkoholisanom stanju. Nekima od njih je to bio prvi dolazak u džamiju, oni su učestvovali u izboru članova Medžlisa i u podizanju tenzija u džamiji. Tom prilikom su se desile i manipulacije sa imenom kandidata za člana Medžlisa koji bi predstavljao džemat Planina, što je dodatno podiglo tenzije i izazvalo napetu i neprijatnu situaciju. 

Gospodin Latić je pomenuo konstitutivnu sjednicu Medžlisa zaboravivši da kaže da je ista održana u Podgorici, sto je nečuveno, da se prva, konstitutivna sjednica nekog medžlisa održi van teritorije tog medžlisa!

Ostavljamo čitaocima da sami prepoznaju razlog takvog čina.

Prilikom dostavljanja poziva za sjednicu (što je urađeno dan ili dva prije) govorili su da smo pozvani na ručak u Mešihat i da se neće desiti nikakvi izbori. Međutim, mi smo dobili informaciju kojom smo upoznati sa njihovim planovima, nismo prihvatili poziv i nismo pošli u Podgoricu ne želeći da učestvujemo u omalovažavanju Medžlisa IZ Petnjica održavanjem prve sjednice van Petnjice. 

Vrhunac licemjerstva je pomenuta gospoda pokazala na toj sjednici u Podgorici, gdje su u krnjem sastavu, u odsustvu 5 članova Medžlisa od ukupno 9, započeli proceduru izbora predsjednika Medžlisa. S obzirom da im broj prisutnih članova nije obezbjeđivao većinu za izglasavanje predsjednika odlučili su da “neki” od odsutnih članova glasaju telefonski. Tako su i učinili, pozvali su samo odsutne članove Medžlisa koji su i istaknuti članovi DPS-a da glasaju telefonskim putem, ne pozivajući ni jednog od članova Medžilsa koji ne pripada DPS-u, a koji su potpisnici ovog saopštenja. Na taj način su obezbijedili potrebnu većinu.

Zanimljivo je da je novoizabranog predsjednika Medžlisa predložio za tu funkciju glavni imam, što sigurno nikoga ne iznenađuje imajući u vidu njihove dobre odnose i uspješnu dosadašnju saradnju. 

S obzirom ne gore navedeno i na još mnogo toga što nećemo navoditi zbog poštovanja prema instituciji Islamske zajednice, potpisnici ovog saopštenja su donijeli odluku da ne učestvuju u radu ovakvih organa IZ u CG, i na prvoj narednoj sjednici će podnijeti ostavke na funkcije članova Medžlisa IZ Petnjica Ervin Duraković, Nadžip Korać i Edis Mehović i na funkciju člana Sabora IZ u CG Adnan Muhović.

A vi, gospodo, kada se već ne bojite Boga, popunite i upražnjena mjesta članovima DPS-a i njima bliskih službi i budite jednoglasni u odlukama i sprovođenju politika koje će vam biti naređene!