STIŽE DONACIJA IZ NJEMAČKE ZA ŠKOLE U BIHORU

Kako je ranije planirano udruženja, članovi SCANJ-a (Saveza Crnogorskih Asocijacija NJemačke e.V.), UDBK – Njemačka iz Gütersloha, Evropa za Opštinu Petnjica e.V. iz Ahlena i Bošnjačka Kulturna i sportska zajednica iz Hannovera e.V. sa prijateljskim njemačkim udruženjem Familien in Not iz Rietberga organizovali su humanitarnu akciju “Bihor 2018” pri čemu su obezbijedili vrijednu donaciju.

 

Pripremio: Osman Destanović

Pomoć školama u Bihoru u okviru akcije prigradske zajednice Rheda-Wiedenbrück i Verl – njemačkog grada Gutersloha donirale su SCANJ -u kompletnu školsku opremu, klupe, stolice, ormare, table, pomagala za kabinete hemije, fizike, eksponati za biologiju, štampači, projektori, mikroskopi, školski ormarići, školske table itd..

Na teškom šleperu firme ATP “Kostović trans” iz Kraljeva, utovareno je 19.590 kg, odnosno 1.625 komada različitih predmeta od čega pored gore navedenog najmanje i dvije tone odjeće, obuće, dječijih igračaka i drugih odjevnih predmeta. Procijenjena vrijednost donacije iznosi 50.000,00 eura, ne računajući sate i dane utrošene u organizaciji, razmontiravanju, pakovanju, utovaru i druge aktivnosti i troškove vezane za ove aktivnosti.

Utovar opreme počeo 12.oktobra 2018 godine u poslijepodnevnim časovima i trajao do 14.oktobra 2018. godine do 18:00 časova, kada je po mjerenju težine kamion krenuo prema odredištu. Akcijom su koordinirali Osman Destanović i Senad Mehović u ime SCANJ-a, dok je njemačka udruženja koordinirao Georg Winkler. Posebno treba naglasiti veliku i nesebičnu pomoć tokom ručnog utovara robe u kamion Mehović Tufika, Mehović Sudadina, Mehović Kemala, Mehović Sanela kao i efendije Salka Toza iz Ahlena. Utovaru kamiona prisustvovali su predstavnici Generalnog konzulata iz Frankfurta Ilirijana Cungu Medojević, podpredsjednik SCANJ-a, Sokolj Dacić, predstavnici grada Rheda-Wiedenbruck, prestavnici škole donatora, novinari lokalnih medija.

Tokom humanitarne akcije, koja je trajala više od mjesec dana bili su uključeni aktivisti dijaspore Crne Gore koji su svojim nesebičnim zalaganjen i donacijama doprinijeli uspjehu ovog humanog nijeta. Naši uspješni privrednici, Mijaz Ramdedović iz Hannovera i Amlir Mehović iz Ahlena, osim što su vrijedno pomagali pri utovaru kamiona, nesebično su finasijski pomogli realizalizaciju ove akcije čime su pokrili najveći dio troškova. Ovo je dobar primjer da se i drugi privrednici sa ovih prostora uključe u ovakvim humanitarnim akcijama i pomognu svoj kraj. Kompjutere za školarce donirao je Samir Latić iz Hannovera uz želju da učenici u njegovom rodnom kraju budu još više uspješni i postignu vrhunske rezultate koristeći donirana nastavna pomagala.

Najveći dio opreme namjenjen je Osnovnoj školi “15 Maj”u Savin Boru i područnim odeljenjima, ali i drugim institucijama koje djeluju na području opštine Opstina Petnjica u Crnoj Gori. Dio doniranih srestava bit će ustupljen Osnovnoš školi “Rifat Burdzović Tršo” i područnim odeljenjima u selu Lozna, opština Bijelo Polje. Da bi istovar robe i kasnije montiranje srestava bilo bez problema, na odredište istovara u Crnu Goru otputovali su prestavnici udruženja Senad Mehović i Georg Vinkler. Njihov je zadatak da pomognu prilikom preuzimanja opreme da ne bi došlo do oštećenja, uništenje, zamjene, pogrešnog montiranja i sl.

Koristim priliku da se zahvalim Upravi za dijasporu Crne Gore, Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu, Crvenom krstu Crne Gore u Podgorici i Beranama bez čije svesrdne pomoći ova akcija ne bi bila toliko uspješna.