PROMOCIJA MUSINE JAME PONOVO U LUKSEMBURGU

 

U subotu, 10. februara ove godine u luksemburškom gradu Tetanžu, zbog velikog interesovanja čitalaca, biće ponovo upriličena promocija pripovijesti Ćamila Ramdedovića Musina jama, koja je u izdanju IK „Almanah“ iz Podgorice izašla prije dvije godine i izazvala veliko interesovanje čitalačke publike i književne kritike, a i jedan broj ljudi iz oblasti kinematografije Crne Gore zainteresovao se za prenošenja ove legendarne priče na filmsko platno.
Radi se o legendi koja itekako ima uporište u istorijske lomove na području Bihora i Pešteri u davnim vremenima, a da se to sve stvarno i dogodilo u bespućime ovoga kraja, svjedoči zlatni nevjestački nakit pronađen stotinama godina kasnije na Daščorečkom vrelu u planinskom dijelu Bihora.
Taj nakit je putovao od porodice do porodice i gdje se god zaustavio – rađao se veliki broj zdrave muške djece što se tumači božjom pravdom, jer ako je neviđena zimska oluja sjurila stotinu svatova i sa njima nevjestu u Musinu jamu – Bog pravi prirodnu ravnotežu te porodicama u koje dolazi nakit daruje brojne muške glave.
O ovoj knjizi pisali su mnogi književni kritičari i istoričari, a najupečatljiviji istorijski prikaz donosu mr. istorijskih nauka Sait Šabotić koji ovaj događaj poistovjećuje sa istorijskim lomovima i početkom propadanja osmanlijske uprave na tim prostorima Balkana.
Ova pripovijest Ćamila Ramdedovića je impregnirana slikama života u tom kraju koje korespondiraju sa vremenom i načinom života toga doba.
Očekuje se brojna publika na promociji, a poslije se planira zajednička večera i druženje uz razgovor sa autorom.

M. Ramdedović