SA OVAKVOM STRUJOM OVDJE NEMA NI BIZNISA, A NI ŽIVOTA

Česti neplanirani ispadi električne energije u opštini Petnjica, najveći je problem građana i privrednih subjekata u ovom bihorskom centru. Novootvorena fabrika peškira “Euro Bor” je obustavila rad zbog čestih ispada struje. Iz CEDIS-a kažu da je snabdijevanje strujom uglavnom uredno, osim u slučajevima loših vremenskih prilika.

U petnjičkoj zdravstvenoj stanici nije rijetka pojava da se pacijenti vrate kući bez obavljenog pregleda jer nema struje, a kako kažu zdravstveni radnici ove ustanove, zbrinjavaju se samo hitni slučajevi. Sličnih primjera ugrožvanja normalnog procesa rada u Petnjici ima napretek i nezadovoljstvo građana i privrednika je veliko.

Tako je prije desetak dana dio Petnjice bez struje bio punih 24 sata pa je suvlasnik novootvorene fabrike peškira Mehmed Adrović, zausta-

vio mašine “do daljnjeg” jer su štete zbog čestih nestanaka struje bile prevelike.

„Radi se o kompjuterskim mašinama koje su osjetljive na naglu promjenu električne energije. Elektronika odmah strada, ona je izuzetno skupa jer čine „srce” mašine”, kaže Adrović.

Kao glavne krivce za problem on označava odgovorne u CEDIS-u i smatra da je riječ o nedgovornosti.

„Ovo je zlostavljanje i zapostavlj anje Bihoraca od odgovornih ljudi. Mnogo puta smo pričali sa Sašom Pešićem i ukazivali na probleme svih građana opštine Petnjica. Ponadali smo se da smo naišli na njegovo razumijevanje na posljednjem sastanku prošle jeseni na kojem je bio prisutan i predsjednik Opštine Samir Agović. Lično sam tada iznio problem i dobio čvrsto obećanje od Pešića da će sve da uradi kako bi se snabdijevanje električnom energijom poboljšalo. Naravno, ostalo je samo na obećanju. Zbog njegove nemarnosti, svi mi koji ulažemo u Bihor i hoćemo da pokrenemo proizvodnju sada snosimo drastične posljedice”, kategoričan je suvlasnik kompanije “Eurobor” koji je ujedno i predsjednik SO Petnjica kao i prvi čovjek lokalnog DPS-a.

Da je problem sa strujom konačno udružio sve građane, privrednike i partije dokaz je i ogorčenost privrednika Mijaza Muratovića, inače odbornika opozicione SDP u lokalnom parlamentu.

„Kako mogu da isporučim namještaj i ispoštujem klijente ako dva dana nemam struje. Čitam izvještaj koji je iznio CEDIS u kojem kažu, da je bilo manje od 20 časova neplaniranih prekida napajanja električne energije u Petnjici u posljednja dva mjeseca. Istine radi, prije desetak dana struje u Petnjici nije bilo punih 24 časa. Kako sada možemo da vjerujemo njihovim riječima da će da ulože 250.000 eura u naredne tri godine. Egzistencija moje porodice kao i ostalih građana zavisi od struje. Ovo je loš primjer za sve nas koji želimo da radimo i živimo ovdje, a ovakvo stanje sa snabdijevanjem električnom energijom traje decenijama. Što je najgore rješenje se još ne nazire ovog ključnog problema za bilo koju vrstu biznisa”, kazao je Muratović.

I njegov kolega i partijski istomišljenik, Kenan Rastoder, vlasnik sirare “Radmančica” ne zna šta mu je za činjeti.

“Kada nije bilo struje 24 sata prije desetak dana, imao sam 1.500 litara mlijeka za proizvodnju i nijesam znao šta da radim. Da je potrajalo još malo sve sam mogao : štetovati”, beznadežno slijes. že ramenima ovaj mladi farmer i privrednik. I to ne bi bila najveća šteta jer je u hladnjačama koje moraju imati konstantnu temperaturu od 16 stepeni, imao pune rafove sira.

“Katastrofa, ne može se ovdje praviti bilo kakav biznis”, zaključuje Kenan Rastoder.

Sa druge strane, CEDIS saopštava da nijesu tačni podaci da struja svakodnevno nestaje niti to da je u kontinuitetu petnjička opština bila 24 sata bez električne energije.

“Navodi da su prekidi u napajaju električnom energijom svakodnevni, nijesu tačni. Prema podacima nadleznih službi CEDIS-a, u posljednja dva mjeseca kada su inače najčešći prekidi na mreži zbog lošeg vremena, bilo je ukupno manje od 20 sati neplaniranih prekida na području opštine Petnjice. Napominjemo da je navedeno vrijeme suma trajanja svih pojedinačnih prekida na području Petnjice tokom 60 dana”, navode iz CEDIS-a.

Ostalo je nejasno da li se mjereni period na koji se odnosi podatak od 20 sati bez struje odnosi i na januar 2018. godine pa je moguće da će nakon novog računanja i sabiranja, ipak, staviti prst na čelo i napraviti nešto da se problem makar ublaži.

I prvi čovjek petnjičke Opštine Samir Agović je u skoro svakom obraćanju naglašavao problem snabdijevanja električnom energijom. Prema njegovom mišljenju, kao i energetičara, rješenje problema mogla bi j biti izgradnja trafostanice od 35 kv, koja bi zamijenila postojeću staru od 10 kv.

‘ “Očekujem da će se u ovoj godini više ulagati u , elektro-energetske objekate kao što su tzv. stubne trafostanice sa posebnim akcentom na potrebu izgradnje trafostanice na 35kv, kao i rekonstrukcija ili izgradnja novih dalekovoda od 10kv prema najudaljenijim mjesnim zajednicama naše opštine, što bi značilo stabilnost u napajanju električnom energijom. Jedan ovakav objekat postoji i on se nalazi na teritoriji opštine Berane u MZ Polica i dosta je dotrajao” saopštava Agović. Jasno je svima da Petnjica iz sela prerasta u grad i da je za njeno funkcionisanje potrebno više pažnje odgovornih iz CEDIS-a. Stvari se ne mogu popraviti krpljenjem i zamjenom stubova, niti odrađivanjem nekih polovičnih rješenja koja izdrže “dok majstori odu”, već da treba trajno planirati i ulagati, prije svega u energetske objekte.

Zato je i predsjednik Agović kaže da više nijesu dovoljne riječi niti dobri odnosi sa CEDIS-om, izvršnim direktorom Zoranom Đukanovićem i njegovim pomoćnikom za sjeverni region Igorom Golubovićem, već konkretna djela na rješavanju vitalnih problema Bihoraca.

AGOVIĆ: OVO SU REALNI PROBLEMI I MORAMO IH ZAJEDNO RIJEŠITI

Napomenuću da je 2011. godine u potpunosti rekonstruisan dalekovod Polica Trpezi Kalica, te da naselja koja se napaju sa tog dalekovoda imaju mnogo kvalitetnije snabdijevanje. Prvi čovjek Opštine Petnjica vjeruje da su svjesni u CEDIS-u da su ovo realni životni problemi koji se moraju zajedno riješiti.

“Mještani su davali veliki doprinos u izgradnji trafostanica i rekonstrukciji niskonaponske mreže. Teren je veliki, a relativno je davno bila elektrifikacija Petnjice tako da ima još puno dotrajale mreže i loših provodnika koji su odradili dva svoja vijeka. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se na području naše opštine zamijeni kompletna mreža tamo gdje postoji neadekvatni provodnici. Kvalitetan napon je potreban i za poljoprivrednog proizvođača, ali i za porodična i mala preduzeća kojih u posljednje vrijeme imamo sve više, pa je to dodatna obaveza svih nadležnih da u što kraćem roku uradi što više”, jasan je Agović.

On takođe smatra da Petnjica mora imati neki organizacioni oblik CEDIS-a ili EPCG u kojem bi ljudi bili zaduženi da hitno intervenišu na otklanjanju kvarova.

CEDIS: ULOZIĆEMO 250.000 EURA U NAREDNE TRI GODINE

Iz CEDIS-a ističu da je planiranih prekida u petnjičkoj opštini u toku protekla dva mjeseca bilo oko 12 sati što je, kako kažu, podatak koji govori da se u Petnjici radi na unapređenju elektroenergetske mreže.

“Naravno, u mjesecima kad vremenske prilike to dozvoljavaju, broj sati za planirane radove je i višestruko veći. Tako je u toku 2017. godine ugrađeno više od dvije stotine stubova, oko pet kilometara kablova, kao i ostalih elemenata distributivnog sistema. Svako ulaganje u mrežu podiže nivo pouzdanosti napajanja potrošača”, stoji u odgovoru informativne službe CEDIS-a.

Oni su najavili da su za 2018. godinu, pored radova u niskonaponskoj mreži, predviđeni radovi u trasama dalekovoda Trpezi i Petnjica kao i radovi na dalekovodu Petnjica-Tucanje.

“Za 2018. godinu planom investicija predviđena je izgradnja dvosistemskog dalekovoda 10kV Petnjica od TS 35/10kV „Berane 3” (Polica) do otcjepnog stuba u Paljuhu. Ova investicija iznosi oko 100.000 eura. U naredne tri godine ukupno ulaganje predviđeno planom investicija iznosiće oko 250. 000 eura. Obzirom da se Plan investicija ažurira svake godine za trogodišnji period, sigurno će biti i dodatnih ulaganja”, piše u odgovoru.

Na pitanje kada će se i da li u Petnjici graditi energetski objekti, odnosno 35 kV trafostanica, iz CEDIS-a kažu da elektrodistributivna mreža prati razvoj gradova i države u cjelini.

“Planiranje i izgradnja novih elektroenergetskih objekata dešava se kada tehnoekonomska analiza pokaže da su oni potrebni nekom području. Na taj način se analizira i potreba za izgradnjom ovakvog objekta u Opštini Petnjica. Definitivna odluka još nije donešena, odnosno značajnije planiranje izgradnje privrednih objekata u Opštini Petnjica sigurno bi bio argument više za izgrad nju trafostanice. Kako se opština bude dalje razvijala Crnogorski elektrodistributivn sistem biće podrška tom razvoju u energetskom smislu, i stvoriće neophodne preduslove za valorizaciju svih potencijala opštine Petnjica”, stoji na kraju odgovora CEDIS-a.

DNEVNE NOVINE – SAMIR RASTODER