BIHORSKI “STRUJNI UDAR”: PETNJICI TREBA TRAFOSTANICA OD 35 KW, A NE POLOVIČNA RJEŠENJA I PRAZNA OBEĆANJA

Zima, koja je u Bihoru tek u januaru pokazala svoje zube, jasno je otkrila šta je najveći problem Opštine Petnjica. Nijesu to ni putevi, a ni ostali infrastrukturni probleme, već snabdijevanje električnom energijom. U januaru bi se na prste jedne ruke moglo nabrojati koliko dana nije bilo problema ove vrste, što ne pamte ni najstariji Bihorci. Rješavanje problema sa strujom, koji se odlaže godinama kulminirao je višednevnim nestankom električne energije do te mjere da je počela poprimati elemente elementarne nepogode. Mini fabrike u Bihoru su na ivici rentabilnosti i čak zatvaranja zbog ugrožene proizvodnje nestankom električne enregije. Mljekara “Radmančica”, fabrika peškira “EuroBor”, pogoni kompanije “Tref”, fabrika košulja “La vista”, na ivici su kolapsa. Građane izdaje strpljenje, a i nemaju više novca da poprave pokvarene kućanske aparate, kojih je svakog dana sve više.

Uzalud su bili svi apeli i građana, a i lokalne vlasti kao što je uzalud uvijek naglašavani poslovično dobar odnos vlasti i CEDIS-a i njihova obećanja. Problemi su se samo gomilali i u januaru dosegli ovaj nivo.

Šta je rješenje?

To svakako nije krpljenje i zamjena stubova, niti polovična rješenja koja izdrže “dok majstori odu”, već trajno planiranje i ulaganje, prije svega u energetske objekte.

I prvi čovjek opštine Samir Agović svjestan je problema pa i sam kaže da više nijesu dovoljne riječi niti dobri odnosi sa CEDIS-om, izvršnim direktorom Zoranom Đukanovićem i njegovim pomoćnikom za sjeverni region Igorom Golubovićem.

“Osnovni problem Petnjice jeste što se naša opština napaja sa 10kW elektro-vodom što nije dovoljno, a naša urgencija i inicijativa prema CEDIS-u jeste da se u Petnjici mora graditi više energetskih objekata. Prije par dana nije bilo struje u Petnjici pa nije radila ni opština ali ni zdravstvena stanica, pošta nii svi ti vitalni objekti. Očekujem da će se u ovoj godini više ulagati u elektro – energetske objekate kao što su tzv.stubne trafostanice sa posebnim akcentom na potrebu izgradnje trafostanice na 35kW, kao i rekonstrukcija ili izgradnja novih dalekovoda od 10kW pema najudaljenijim mjesnim zajednicama naše opštine, što bi značilo stabilnost u napajanju električnom energijom. Jedan ovakav objekat postoji i on se nalazi na teritoriji opštine Berane u MZ Polica i dosta je dotrajao”, saopštava Agović. Omn dodaje da je lokalna vlast imala konkretne razgovore sa vrhom CEDIS-a te da je dobila uvjeravanja da će se u narednom periodu raditi na izgradnji i više trafostanica i raditi na dodatnoj rekonstrukciji niskonaponske elektro mreže.

“Vjerujem da je interes svih da u Petnjici imamo kvalitetnu struju. Važno je reći da i kada nijesu vremenske nepogode često dolazi do nestanka struje, a posebno je to izraženo u samom centru Petnjice, zatim na Boru, Lagatorima, Savinom Boru, Kruščici, Vrševu, Javorovi, Tucanjama”, kaže Agović.

Napomenuću da je 2011.godine u potpnosti rekonstruisan dalekovod Polica – Trpezi – Kalica te da naselje koje se napaju sa ovog dalekovoda imaju mnogo kvalitetnije napajanje, prvi čovjek opštine vjeruje da su svjesni u CEDIS-u da su ovo realni životni problemi koje moramo zajedno riješiti.

“Mještani su davali veliki doprinos kod izgradnje trafostanica kao i kod rekonstrukcije niskonaponske mreže. Teren je veliki, a relativno je davno bila elektrifikacija Petnjica tako da ima još puno dotrajale mreže i loših provodnika koji su praktično odradili dva svoja vijeka. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se na području naše opštine zamijeni kompletna mreža tamo gdje postoji provodnik od 16 kvadrata. Uže od toliko kvadrata više nije za upotrebu jer je sve više domaćinstava koja imaju aparate koji troše više električne energije i jako je problematično održavati sistem kada imate veliki broj potrošača, a provodnici loši i trafostanice udaljene. Kvalitetan napon je potreban i za poljoprivrednog proizvođača ali i za porodična i mala preduzeća kojih u zadnje vrijeme na svu sreću imamo sve više pa je to dodatna obaveza svih nadležnih da u što kraćem roku uradi što više”, jasan je Agović.

On smatra da Petnjica mora imati neki organizacioni oblik CEDIS-a ili EPCG u kojem bi ljudi bili zaduženi da hitno intervenišu na otklanjanju kvarova.

“Nakon prijavljivanja kvara, ekipe iz Berana reaguju brzo, ali sam dolazak do Petnjice ili eventualno angažovanje u datom trenutku na drugom mjestu, izaziva duže čekanje i stvara neprijatnost potrošačima električne energije.  Moj apel i moja molba prema nadležnim iz CEDIS-a i Elektroprivredi jeste da što prije radimo na ovim rješenjima“, kazao je za portal radija Samir Agović predsjednik opštine Petnjica.

D.B i S.R.