PODRŠKA BKZ BOSNE I HERCEGOVINE OO BDZ PETNJICA

Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u BiH dr. Mersada Nurudina Agović uputila je pismo podrške OO BDZ Petnjica za predstojeće lokalne izbore u Petnjici koji se održavaju 26. novembra.

“Računamo na dalju saradnju i dajemo punu podršku BDZ stranci u Petnjici koja okuplja elitu bošnjačkog naroda u tom kraju. Mladi i obrazovani ljudi su prije osnivanja BDZ-a rijetko vidjeli prosperitet u Petnjici, pa su, u većini slučajeva, sigurniju budućnost tražili po bijelom svijetu. Danas je to drugačije, zahvaljujući, prije svih, stranci koja je okupila mlade i školovane ljude, dobre stručnjake, biznismene i dr.

U ovoj stranci djeluju i neki od studenata Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, gdje je jedan od njih, rodom iz Petnjice, donedavno bio predsjednik organizacije koja nosi naziv Unija studenata islamskih fakulteta i koja obuhvata četiri islamska fakulteta iz: Bihaća, Zenice, Sarajeva i Novog Pazara. Ova organizacija djeluje u okviru institucija Islamske zajednice Rijaseta u Bosni i Hercegovini i jedina je zajednička organizacija koju studenti imaju sa pomenuta četiri fakulteta.

Mladi BDZ Petnjice učestvuju u izradi i realizaciji programa za ostanak stanovništa u dragoj rodnoj Petnjici, uprkos svih drugih političkih subjekata koji na aktivan ili pasivan način podstiču iseljavanje stanovništva. BDZ aktivisti u Petnjici zdušno rade na promociji i afirmaciji bošnjačke kulture i tradicije, što je poseban razlog da Bošnjačka kulturna zajednica u BiH da punu podršku ovoj stranci i poželi joj uspješan rezultat na raspisanim lokalnim izborima 26. novembra u Petnjici, na kojima je Bošnjačka demokratska zajednica Petnjica prva predala izbornu listu pod sloganom “BDZ – za život u Bihoru”.