MIJAZ MURATOVIĆ (SDP PETNJICA): VLAST JE LIJEPI SAN O OPŠTINI PRETVORILA U NOĆNU MORU

8
429
Mijaz Muratović

Ove sedmice, jedan od gostiju našeg Radija u emisiji ,,Izbori 2017” je bio i Mijaz Muratović, kandidat za odbornika u Skupštini opštine Petnjica sa liste SDP-a.

Da živi Petnjica, zašto taj slogan i šta njime nudite?                                                  Svi smo svjesni da je Petnjicu pogodio talas iseljavanja. Prije nego što se počnemo baviti širom problematikom naše Opštine, moramo riješiti ključnu stvar koja je preduslov za rješenje svih problema, a to je spriječiti iseljavanje, posebno mladih ljudi koji nažalost sve više odlaze i kojih je nažalost sve manje i manje. Ako znamo da svaku socijalnu zajednicu čini stanovništvo, onda se postavlja pitanje kakvu to lokalnu vlast imamo, da li ta vlast uopšte želi da imamo Opštinu kao oblik organizovanja naše zajednice, ako imamo u vidu da je to vlast koja selektivno brine o građanima ne vodeći računa o potrebama osnovnih životnih uslova za građane, već se isključivo koristeći i zloupotrebljavajući instrumente državne i lokalne vlasti odnose prema građanima prema političkoj pripadnosti, zaboravljajući da je Opština svih nas, i da će se ovakvim ophođenjem prema njoj kao prema plijenu koji čerupaju doći do situacije da bude upitno i njeno postojanje. Na šta, naravno SDP Petnjica kao ključni nosilac projekta za vraćanje statusa Opštine, moramo odgovoriti glasno i poručiti da su te nečasne namjere pročitane, i da ćemo se svim dozvoljenim sredstvima boriti da opstanak naše lokalne zajednice, naše Opštine ne bude doveden u pitanje, a ka čemu je, opet ponavljamo, ova vlast neupitno vodi. Mi znamo da Petnjica može da živi, i zato što smo najpozvaniji kao nosilac bremena vraćanja statusa Opštine, smo i u najvećoj obavezi da upozorimo građane na to šta se dešava, i da ih pozovemo da sa ovom porukom da živi Petnjica, zajedno sa nama, rade na tom teškom poslu i da ne dozvole da im ovakva vlast pretvori u noćnu moru lijepi san o Opštini koji smo mi u SDP-u zajedno sa građanima Petnjice sanjali, ali nažalost još uvijek nismo u potpunosti ostvarili. I zato ponavljam još jednom, borićemo se uvijek da živi Petnjica.

Kako objašnjavate manji broj glasova na parlamentarnim 2016.god. u odnosu na lokalne izbore 2013.god., kako to komentarišete i šta je uzrok tome?

 

Jasna je i nesporna činjenica da ova trenutna vlast čini sve da nema socijaldemokratske partije kao najozbiljnijeg političkog protivnika.
Dalje ću navesti samo neke od brojnih primjera:
– Razni oblici pritisaka na birače koji su se ogledali u raznim aferama čega smo svi svjedoci i koje evidentno pokazuju zloupotrebe i nečasne radnje kojima su pribjegavali akteri vlasti;
– Medijska kampanja laži i podvala, gdje imamo nametanje raznih neistina od kojih je najčuvenija ona da SDP pravi koaliciju sa četnicima, koju izgovoriše oni koji su sljedbenici onoga ko je Potpisnik osnivanja Ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori, i koga su svojim glasovima doveli na mjesto premijera. I oni koji su kampanju zasnivali na kampanji SPS-a (Slobodana Miloševića)Srbije na parlamentarnim izborima, a sada vidimo zasnivaju je i na Kampanji Vojvode Vučića. Da nije tužno bilo bi zaista smiješno. I tako dalje i tako dalje da ne pominjemo sve nečasne stvari koje su rađene protiv SDP a od strane predstavnika DPS-a i njegovih satelita
– Takođe gašenje pojedinih takvog medijskog smeća (npr. Informer) jasno potvrđuje našu tezu da su u tom periodu mediji i nastajali da bi širili isključivo laži o SDP-u.
– Onda i kao kruna svega, održavanje izbora na dan proglašenja “Državnog udara”.. (stavio sam znake navoda jer to po definiciji nije državni udar)..
– I pored svega toga učinjenog, SDP je na tim parlanmentarnim izborima osvojio najbolji rezultat dosadašnjih samostalnih nastupa i sa preko 20000 glasova pokazao da ima utemeljen kredibilitet da nastavi svoju borbu za svoje, nadasve napredne civilizacijske ciljeve.
– Kao što so tada tako i sada imamo nesumnjivo najpozvanije kandidate od svih izbornih lista za poslove za koje ih kandidujem, to jeste imamo najboljeg kandidata za predsjednika naše Opštine.

Šta je ono što ćete ponuditi građanima Petnjice?

Građanima nudimo prije svega domaćinsku, odgovornu, konstruktivnu i transparentnu vlast, koja će se zalagati za brži razvoj Petnjice, te rješenje svih gorućih problema naše lokalne zajednice. Sve ovo ćemo ostvariti predanim radom na čelu sa definitivno najboljim kandidatom za predsjednika Opštine na ovim lokalnim izborima, i čovjekom na čijem bi ga čelu, zbog svojih ljudskih i stručnih karakteristika, rado vidjele mnoge Opštine, čovjeka koji je poznat po radu, i po domaćinskom odnosu koji je Petnjici neophodan, a to je čovjek čije se ime nalazi u nazivu naše liste, dokazani i nesumnjivi prijatelj svakog građanina naše Opštine gospodin Rešad Rastoder. Takođe, uvjereni u ljudski kvalitet i stručne sposobnosti naših kandidata za odbornike, spremni smo da zaustavimo višegodišnje nazadovanje i da zajedno sa svim građanima Petnjice sprovedemo plan razvoja naše Opštine, koji prije svega podrazumijeva niz mjera koje nudimo u našem programu, a čije će sprovođenje i uspješan rad na njima dovesti do konačnog cilja, a to jeda živi Petnjica. SDP je svuda, pa i u Petnjici sa ljudima koji je predstavljaju, prepoznat kao pouzdan, i za saradnju uvijek otvoren partner i zato želimo da prionemo na posao izgradnje Petnjice čijim će se funkcionisanjem ponositi svi njeni građani, i po čemu će Petnjica biti prepoznata u regionu, a ne kao do sada da se prepoznajemo po aferama, od Rumunije, preko tužilaštva pa do političke korupcije.

Ako SDP bude konstituent vlasti, šta ćete prvo uraditi?

Brojni su problemi sa kojima se građani Petnjice suočavaju. U našem programu su sadržane ključne stvari, i naravno uz jedan domaćinski odnos, bez koga ne može biti napretka, i realizaciju tih programskih ciljeva Petnjica će dobiti ono što joj je najneophodnije a to je ostanak ljudi, a samim tim i Petnjica će ostati da živi. Jedna od ključnih stvari jeste obezbjeđivanje uslova po kojima će svi građani imati jednake šanse i gdje će bez obzira na političku ili neku drugu pripadnost svako moći da pokaže svoje sposobnosti. Ono što je nesumnjivo je da je najveći problem Petnjice iseljavanje, i garantujemo da ćemo izdvajanjem sredstava iz budžeta podstaći građane da ovdje planiraju i ostvaruju prihode.

Da li su ispunjena očekivanja građana Petnjice koja su imali nakon povratka statusa Opštine?

Povratak statusa opštine je bio dugogodišnji cilj građana Petnjice i preduslov da područje Petnjice nakon dugogodišnjeg nazadovanja krene naprijed, i za taj cilj smo se nesebično borili mi iz SDP-a noseći najveći dio te borbe na svojim leđima, i u tom projektu predvođeni sa gospodinom Rifatom Rastoderom. Nakon povratka statusa opštine svi smo gajili nadu da će život u Petnjici biti mnogo kvalitetniji, međutim, naprotiv, sada smo svi suočeni sa činjenicom da smo daleko od toga. Prema informacijama kojima raspolažemo kao i prema podacima kojie imamo u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima, brojna su domaćinstva koja veoma loše žive a neka čak nemaju osnovne uslove za život.
Pored mnoštva neispunjenih obećanja i svega što sam pomenuo u Bihoru je oko 300 majki primalo nadoknade za rođenje 3 ili više djece. Ako uzmemo u obzir prosjek od 250 eura znači da smo na mjesečnom nivou ovdje imali oko 75.000 eura. Na godišnjem nivou to je oko 900.000 ili ako prevedemo, skoro pa godišnji budžet naše Opštine. Znamo da su ove nadoknade ukinute glasovima poslanika DPS-a, BS-a i SD-a koji su uostalom i bili u proteklom periodu činioci petnjičke vlasti.

Takvih primjera je još mnogo, i kako onda možemo reći da su očekivanja građana zadovoljena?

Građani su generalno nezadovoljni i kao najbolji pokazatelj toga su masovna iseljavanja, i broj prvaka koji je krenuo ove godine u petnjičke škole, a da ne govorimo o poraznim podacima koje i ovom prilikom ne možemo a da ne pomenemo, a koja se odnose o broju rođene djece u našoj opštini u prošloj godini svega oko 10 (dok smo pratili bilo je 7), što govori dodatno kuda je ova vlast vodila Petnjicu prethodne četiri godine.

Šta je ono što će, kako vaš slogan kaže, vratiti život Petnjici?

Ako SDP bude vlast a nadamo se da hoće, odnosno da će građani Petnjice prepoznati našu dugogodišnju, iskrenu i istrajnu borbu mi ćemo Petnjici vratiti živost i život kakav zaslužuje tako što ćemo stvoriti uslove i postaviti institucije u službi građana. Pored domaćinskog vođenja transparentne i efikasne lokalne samouprave, radićemo i na urbanizmu i prostornom planiranju, uredićemo saobraćaj i komunikacije, borićemo se za razvoj poljoprivrede i šumarstva. U oblasti komunalnih djelatnosti zalagaćemo se za rješenja koja će biti u najboljem interesu svih građana, vodićemo socijalnu politiku , sarađivati sa dijasporom, sarađivati sa susjednim opštinama, unapređivati kulturu, sport, obrazovanje, zdravstvo, naročito se posvetiti mladima, a sve ovo u cilju privrednog razvoja opštine. Sve je detaljno sadržano u našem programu sa kojim ovih dana upoznajemo naše građane.

Evidentno je da je većina institucija u Petnjici otvorena, kako to komentarišete?

Vraćanjem statusa opštine bili smo ubijeđeni da ćemo u prvom mandatu ovdje imati sve državne institucije kao što posjeduju i ostale opštine. Nažalost, ovoj vlasti, nadamo se ne i budućoj, očito nije bio glavni cilj potpuno osamostaljivanje opštine. Jedan od dokaza je taj što je zgrada MUP-a, opremljena tri godine čekala da se neko iz lokalne vlasti sjeti da je to potreba građana iako smo mi više puta skretali pažnju na prijeku potrebu građana da svoja prava ostvaruju ovdje. Osim ove, otvaranje ostali institucija je takođe kasnilo a neke ni dan danas nisu otvorene kao što je Uprava za nekretnine. Da ne pominjemo činjenicu da građani u 21-om vijeku u svojoj opštini nemaju dom zdravlja, hitnu pomoć, banku, autobusku stanicu, stočnu pijacu, veterinarsku stanicu, itd.
Ključno je da su institucije trebale da funkcionišu i ranije, a ne da se čeka četiri godine da bi se i taj vid potrebe građana koristio za zloupotrebe u svrhu izbora.

Ko bi mogao da sačinjava vlast u Petnjici i kakav rezultat na ovim izborima očekujete?

Uvjereni smo kao što smo bili i prije četiri godine da petnjičku vlast treba da sačinjavaju samo oni koji misle dobro ovom kraju i oni koji su spremni da daju svoj doprinos a sve u cilju boljeg života građana Petnjice. Ubijeđeni smo da će nas podrška naših građana postaviti u poziciju da budemo ključni akteri buduće vlasti i da upravo mi zajedno sa građanima kreiramo bolju budućnost Petnjice jer jedino mi nismo bili dio vlasti u prethodnom mandatu a građani dobro znaju našu istrajnost i borbu u vraćanju statusa opštine te da smo prema tome najpozvaniji da brinemo o njoj.

Vaša poruka građanima Bihora…

Građani Petnjice, ukoliko ste neko ko zajedno sa nama želi i razmišlja o Petnjici kao mjestu punom života, ukoliko mislite da Petnjica treba da opstane kao Opština, da opstane kao mjesto u kom se rado živi i u kome može da se živi od svog rada, kao mjesto u kome se ostaje, a iz njega ne iseljava, i ukoliko želite prave i iskrene partnere na putu borbe za takvu Petnjicu, onda ćete zasigurno u nama iz SDP-a naći iskrenog i pouzdanog partnera za taj posao.
Želimo da zajedno sa vama napravimo Petnjicu za sve njene građane, a ne nikako za pojedince koji su neodgovornim i bahatim ponašanjem doveli Petnjicu u ovakvo stanje, stanje iseljenosti, nezaposlenosti i egzistencijalne ugroženosti građana Petnjice.
Mi u SDP- u Petnjice kao jedinom opozicionom političkom subjektu na teritoriji naše opštine u prethodnom periodu i političkom subjektu koji je znao kako da na svojim leđima zajedno sa vama dovede Petnjicu do povratka statusa Opštine, smatramo da imamo puni kredibilitet da tražimo od vas podršku za ostvarenje našeg, možemo reći i lokalpatriotskog cilja- očuvanja života u Petnjici.
U to ime vas pozivamo, gdje god da se nalazite, u Petnjici ili dijaspori, da na izborima 26. novembra date svoj glas našoj listi SDP Rešad Rastoder- da živi Petnjica pod rednim brojem 1.

8 COMMENTS

  1. SDP kaopartija koja je izdala samostalnu Crnu Goru i sve Crnogorce treba da se preseli u proslost ! jer joj je tamo i mjesto !

  2. Sa vama takvima tesko da moze Pernjica da zivi, jer ti si odgovarao kao da pises sastav misleci da ces tako prici gradjani Petnjice !

  3. Kakvu si ti bajku ispricao da ti je znati samo, ali to je samo mehanicka bajka koja traje do 26.novembra a posle se neces ni sjecati sta si pricao !

  4. Previse rijeci a ni malo konkretnosti ! Tako je uvijek sa vama, a do kraja izbora cete promijeti vasu pricu i prilagoditi je nekoj drugoj opozicionoj partiji da bi preko njenih ledja uzeli koji glas !

  5. Ovo se zove bajka i to mehanicka bajka, nesto sto ce da se rasprsi posle 26.novembra jer kod vas to tako ide !

  6. Lejla SDP-e predložila i glasala za Crnu Goru. Nikog nije kako navodite izdala niti pokrala.Blago državi kad ima tebe da je spasi.Pozdrav.

LEAVE A REPLY