KO TO TAMO BACA SMEĆE U PETNJICI?

Mjesto "zločina" gdje se baca smeće sa prozora stana ili sa obale.

Juče ujutro, negdje oko 9 časova u Petnjici, dok se ispijala kafa u “Paši” i pogled slučajno padao na dio Popče koji se vidi između drvene garaže i dvospratnice preko puta, desio se, vjerovatno svakodnevni, ali za nas “obične” ljude ipak rijedak i nevjerovatan prizor. Mlađa žena, tu negdje između 30 i 40 godina je preko lijepo uređenog dvorišta, prišla obali rijeke noseći u jednoj ruci plastičnu kesu punu smeća, a drugoj tri ili četiri plastične flaše. “Gospođa” je tada, u maniru rukometnih šampionki prvo zafrljačila kesu u rijeku, a potom lagano i revnosno, jednu po jednu flašu. Otresla je ruke, popravila odjeću i vratila se u zgradu!

S obzirom na to da je priča nevjerovatna i zvuči skoro kao lovačka, za svjedoke imam najmanje šest ljudi koji su ispijali jutarnje kafe u pomenutom kafiću.

Tek kada se cijeli performans završio shvatio sam da nijesam reagovao novinarski i zabilježio kamerom taj nevjerovatni prizor. Zatečen lakoćom odlaganja smeća po principu “s praga pa na donja vrata”, ostao sam nijem dobrih pet minuta. Nakon toga sam ustao, pošao na “mjesto zločina” i fotografisao minuli rad dotične “građanke” Petnjice. Gomile smeća u tom dijelu Popče su toliko velike da vjerujem da naša junakinja ima jataka u svom poslu.

A ako pogledamo ostale rijeke, Lješnicu, Radmančicu, Trpešku, Vrbičku rijeku, pa sve potoke i pritoke i tom dodamo puteve i neke šume, jasno je da “junaka” kao ova naša iz priče, ima više nego nas koji to nijemo posmatramo.

To potvrđuje i izjava prvog čovjek novoformiranog Komunalnog preduzeća Petnjica, Mithada Cikotića koji kaže da se protiv nekulture i bahatosti teško boriti.

“Da nas je stotinu ne bi mogli stići očistiti ono što baca nekoliko njih u Petnjici”, rezignirano kaže Cikotić. Na pitanje koliko je prijava zbog sličnih stvari napravljeno, on kaže da je u “knjižicu” za sada upisan samo jedan član našeg društva i da je zaveden u rubrici “opomena”. Lako je zaključiti da je to malo bez obzira na to što je ekipa Komunalnog mala i mlada.

Zbog svega ovoga, Radio Petnjica je odlučila da širom otvori oči i zabilježi svako prljanje i  sakaćenje onoga što nam je neko ostavio na čuvanje.

Poziv za sve vas, poštovani prijatelji radija da nam šaljete forografije i snimke devastiranja prirodnih ljepota našeg Bihora.

SAMIR RASTODER