LJETNJI FESTIVAL U LUKSEMBURŠKOM GRADU RUMELANŽU

Već duži niz godina u luksemburškom gradu gradu Rumelanžu, 23. juna, na svečarski način obilježava se početak ljeta.
Sve do ove godine bilo je to u organizaciji luksemburškog društva seniora „SAUERWISEN“, a ove godine, ovaj festival je organizovan zajedno sa udruženjem ZK „Bihor“ čije prostorije se nalaze u ovom gradu.
Bila je ovo prilika da se stanovnicima ovoga grada ponude kulinarski specijaliteti Crne Gore i regiona odakle dolaze članovi ovog udruženja.
Zhvaljujući lijepom vremenu, a i želji za druženjem i upoznavanjem različitosti, ovaj festival na otvorenom – okupio je zavidan broj posjetilaca koji su cijeli dan proveli zabavljajući se uz igru, pjesmu i bogatu trpezu.
I na ovaj način Luksemburg pokazuje da su različitosti bogatstvo a na falinka. Igrala su se prepoznatljiva kola sa Balkana, a Luksemburžani su, na sve načine pokušavali i na kraju uspjeli da održe ritam u igranju naših kola.
Ovom skupu prisustvovala je i delegacija Ambasade Crne Gore u Briselu na čelu sa Ambasadorom Vladimirom Radulovićem, koji su u boravili u Luksemburgu povodom proslave državnog prznika gdje su i pozvani kao gosti i učesnici tog najvaćnijeg državnog praznika Velikog Vojvodstva – Luksemburg.
   – I ovo je način da pokažemo svoju punu privrženost integraciji u luksemburško društvo, ali i primjer očuvanja vlastitog identiteta i vlastite kulture – naglasio je predsjednik UO ZK „Bihor“ dipl. Ing. Esko Halilović.

F. S.