FESTIVAL MULTIKULTURE U LUKSEMBURGU

       Tradicionalni festival multikulture održan je i ove godine 24. juna u gradu Rumelanžu, na samom jugu luksemburga.
Na velikom platou ispred opštine ovoga grada okupile su se doseljeničke zajednice iz mnogih zemalja svijeta, a među njima i doseljenici iz Crne Gore, okupljeni oko udruženja ZK „Bihor“, koje se i u ovoj prilici pokazalo kao ozbiljna organizacija, svjesna da svaku priliku valja iskoristiti kako bi se što bolje reprezentovala svoja država, a u isti mah pokazati i visok stepen integracije u zemlju prijema.
Osim kulinarskih specijaliteta, posjetioci su na štandu ovog udruženja mogli vidjeti i fotografije određeni turističkih destinacija kojih je nemali broj u Crnoj Gori, a u razgovoru sa članovima udruženja koji su opsluživali ovaj štand – oni su se zapravo uvjerili da je cijela Crna Gora sa svim svojim osobenostima sjevera i juga – u cijelosti jedna turistička destinacija koju, ko god posjeti – vrati joj se. I to je najbolji znak i preporuka za one koji razmišljaju gdje provesti vrele ljetnje odmore.
Ponovo je poseban ugođaj priredilo KUD „Evropa“ koje je i juče predvodio Rafet Kožar. Spletom igara iz Crne Gore i Sandžaka oni su izazvali posebnu salvu oduševljenja, te skoro nikoga nije bilo ko nije pokušao da bude što bliže mjestu na kojem se igralo.
Štand ZK „Bihor“ vrlo revnosno su opsluživali: Džeko Skenderović, Ahmet Škrijelj Plavi, Rasim Rastoder i Amer Gorčević uz pomoć još jednog broja članova ovog udruženja.
Ovo je i svojevrsna poruka da svi oni koji su napustili svoju domovinu i našli se daleko od svog ognjišta u svakoj prilici trebaju biti i njeni reprezenti.

               Informativna služba ZK „Bihor“