ODRŽANA SKUPŠTINA SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA U NJEMAČKOJ

Njemački grad Olpe bio je mjesto u kome je 11. juna 2017. godine održana redovna skupština Saveza crnogorskih asocijacija u Njemačkoj (SCANJ), krovne organizacije koja okuplja udruženja dijaspore porijeklom iz Crne Gore čije članstvo živi i radi u ovoj državi. Na skupštini je učestvovalo devet udruženja članica saveza što predstavlja zakonski, odnosno, statutarni kvorum koji omogućava donošenja punopravnih odluka po svim pitanjima koja se tiču saveza i njegovih interesa.

Svojim iscrpnim izvjetajem o protekloj manifestaciji proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik saveza gospodin Rifat Stanković,  započeo je radni  dio skupštinskog zasjedanja. Kroz izlaganje detaljno je iznio sve što je vezano za protekli dogadjaj bratimljenja gradova Schwebisch Gmund i Ulcinja čime je uspostavljenja kulturna, sporstska i privredna saradnja medju ova dva grada. Proslavu Dana državnosti “11 Majska zora” ocijenio je vrlo uspješno organizovanu i sprovedenu i pored svih opstrukcija i propagande poziva za bojkot.

S obzirom na to da je SCANJ neprofitabilna organizacja, cilj sprovodjenja manifestacije nije bio stvaranje profita već afirmacija Crne Gore njene kulture, tradicije i evropskih vrijednosti sadržanih u njenom biću i profilu u čemu se u potpunosti uspjelo. Finansijske potrebe pokrivene su iz doniranih sredstava prijatelja SCANJ-a koji su sponzorirali troškove priredbe na čemu im je predsjednik u ime Predsjedništa i skupšine najsrdačnje zahvalio. Tako da je stanje kasse saveza pozitivno i jednako kao što je bilo prije sprovodjenja ovih aktivnosti.Ovim izvještajem je iscrpljena druga tačka Dnevnog reda.

Osim usvajanja izvještaja predsjednika saveza skupština je odlučila za dopnu statuta u smislu proširenja Predsjedništva zaveza za još tri člana umjesto dosadašnjih šest i odredila četvoročlanu komisiju koj će dodatno i kvalitetno dati svoje prijedloge o izmjenama i dopunama Statuta koji će biti dostavljeno udruženjima koja čine savez na javnu raspravu. Rok za izvršenje ove obaveze dogovoren je za kraj septembra 2017 godine.

Skupština je gotovo jednoglasno (sa jednim uzdržanim glasom) odlučila da se razriješe dužnosti dosadašnji članovi Predsjedništva na funkcijama zamjenika predsjednika i Generalnog sekretara te imenovala nove članove. Dodatno je jednoglasno odlučeno sa se zamijeni aktuelni predstavnik SCANJ-a u Savjetu za dijeasporu i delegira drugi.

Rukovostvo SCANJ-a u novoj proširenoj strukturi.
1.- Rifat Stanković – predsjednik
2.- Beka Selimanjin – prvi dopredsjendik
3.- Rašo Korać – drugi dopredsjendik
4.- Milorad Ćetković – dopredsjednik
5.- Sokolj Dacić – dopresjednik
6.- Rajko Nedović – dopredsjednik
7.- Osman Destanović – generalni sekretar
8.- Miloš Bukilić – zmjenik generalnog sekretara
9.- Nedzad Nurković – blagajnik

Poslije skoro sedmočasovnog zasjedanja interesantnih diskusija, razmjene argumenata i donošenja odluka, skupština je završena u prijateljskom ambijentu i najboljem redu kako je i započela.

OSMAN DESTANOVIĆ