DONACIJA GRADA BERNA – URUČENE SPORTSKE TORBE ĐACIMA

Ove sedmice su predstavnici opštine Petnjica obišli sve petnjičke osnovne škole kao i srednju školu i tom prilikom učenicima uručili sportske torbe. Riječ je o donaciji opštine Bern a posredstvom Vezire Korać koja u Bernu živi i radi. Sve škole su zahvaljujući koordinatorima ove akcije, Ismetu Latiću i Nermini Muratović, primile donaciju a direktori tom prilikom iskazali zadovoljstvo i zahvalnost.
,,Nakon završene akcije odnosno manifestacije u Bernu, naišli smo na višak sportskih torbi koje smo trebali preusmjeriti ka nekoj drugoj aktivnosti. Pošto sam bila u odboru koji je zadužen za finansije i računovodstvo, dala sam predlog da preuzmem torbe i da ih doniram Petnjici. Oko transporta mi je pomogla moja sestra Hajrusa Babacic-Korać, a petnjička opština je platila carinske troškove”, rekla je Korać.
Međutim, to nije njena prva donacija našoj opštini. Vezira je bila od velike pomoći onda kada Petnjica nije imala čak ni adekvatni prostor za rad. Tom prililikom je donirala inventar za prostorije opštinskih kancelarija i drugih javnih ustanova Petnjice.
,,Što se tiče prve donacije, nju sam realizovala u saradnji sa svojim šefom, gradonačelnikom Berna. Napisala sam molbu i upravnom odboru tražila neophodnu količinu inventara za šta sam odmah dobila odobrenje”, kazala je Korać.
U razgovoru sa njom, saznali smo i razloge njene okrenutosti našoj opštini.
,,Nisam do sada razmišljala o razlozima ali vjerujem ljudsku dobrotu . U Švajcarskoj sam kao dijete imala mogućnosti da na kvalitetan način stičem znanje . To želim i našoj djeci. Srećna sam što imam mogućnosti da na ovaj način pomažem našoj optini. Sve to sam naučila od svojeg oca Salka Koraća koji je bio čovjek širokih ruku. A ,, jabuka ne pada daleko od svojeg drveta”, ponosno kaže Korać.
Vezira vjeruje da bi se ovakve i slične akcije mogle češće sprovoditi kroz neophodne opštinske institucije.
Na ovu temu smo razgovarali i sa predsjednikom opštine, Samirom Agovićem.
,,Ovu vrijednu donaciju nam obezbijedila Vezira Korać, osoba koja je izuzetno vezana za svoju Petnjicu i svoj zavičaj, osvjedočeni prijatelj Petnjice, kojoj se ovom prilikom veoma zahvaljujem. Zahvalnost joj je upućena i kada je donirala inventar za naše kancelarije i mislim da bi bila jako srećna kada bi znala da mi i u novoj administrativnoj zgradi koristimo dio tog inventara.  Raduje me i to što je sve više ovakvih inicijativa i što je sve više ljudi spremno da pomogne našu opštinu a pogotovo kada je donacija usmjerena na našu najmlađu populaciju. Pokazatelj toga je i put naših najboljih đaka za Luksemburg”, rekao je Agović.
Krajem jula, tačnije 31. će se svečano otvoriti dani dijaspore i proslaviti dan iseljenika, Petnjica će tada biti centar dijaspore Crne Gore i to će biti da prvi put Crna Gora proslavlja dane dijaspore na ovaj način.
,,To je prilika da našoj dijaspori zahvalimo na svim stvarima koje su radili za dobro naše opštine i ovom prilikom bih pozvao i Veziru da prisustvuje toj svečanosti i danima dijaspore”, naveo je Agović.
Agović je pozvao dijasporu da u uz ekonomsku opravdanost ulaže u Petnjicu jer je Petnjica otvorena za saradnju te vrste jer bi ona bila značajna i za opštinu ali i za njene građane.

SELMA ADROVIĆ