DAN: MUHOVIĆ ĆE TUŽITI SVAKOG KO PROTIVPRAVNO ZATRAŽI SJEDNICU O NJEGOVOJ SMJENI

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Petnjica i funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Adnan Muhović saopštio je da će tužiti Upravnom sudu svakoga ko zatraži održavanje sjednice na kojoj bi se glasalo o njegovoj smjeni sa mjesta čelnika parlamenta, jer je, kako je saopštio, inicijativa za njegovu smjenu pravno neutemeljena.
Facebook Share
Adnan Muhović Adnan Muhović
Muhović je u razgovoru za „Dan” rekao da neće sazvati sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smjeni, jer ne želi da učestvuje u pravnom nasilju.
Muhović je objasnio da je primio inicijativu za njegovu smjenu koja je bila poslata poštom, jer je želio da bude dobar domaćin. On je objasnio da to ne znači da je inicijativa ušla u proceduru.
„Jesam primio tu inicijativu jer sam bio u svom kabinetu. Potpisao sam dostavnicu, ali nije posao predsjednika Skupštine da se bavi poštom“, kaže Muhović.
„Ako inicijatori pokušaju na svoju ruku zakazivanje sjednice, to bi bilo pravno nasilje i posao za Upravni sud Crne Gore“, kazao je Muhović.
On je rekao da će sjednicu zakazati samo ukoliko inicijativa bude pravno utemeljena i prođe skupštinsku proceduru.
„Potpisnici te ‘inicijative’ dostavili su je čak i bez zahtjeva za sazivanje sjednice Skupštine. Takođe, inicijativa nije pravno obrađena, jer nije ovjerena prijemnim pečatom Skupštine i nije zavedena u arhivu Skupštine, jer je sekretar na odmoru. Inicijativa, uz zahtjev, mora sadržati i predlog dnevnog reda, kako bi se izvršile pripremne radnje oko saziva i štampanja materijala za sjednicu“, saopštio je Muhović.
Po njegovom sudu, ovakva inicijativa je neosnovana, a ako njeni inicijatori pokušaju na svoju ruku zakazivanje sjednice, to bi bilo pravno nasilje.
„Ja sam, dakle, kao predsjednik Skupštine primio samo poštu koja je naslovljena skupštinskoj službi, i ona je na stolu. Tek poslije dolaska sekretara na posao 1. marta njihova inicijativa ulazi u proceduru. Naravno, prije toga tu inicijativu moraju pravno i tehnički dopuniti kako bi bila osnovana i izbaciti iz nje riječi i poruke meni, koje su uvredljive. Svaki akt treba da bude potpisan i da prođe kroz knjigu akata Skupštine“, kaže Muhović.
On je rekao da je posebno sporno što potpisnici inicijative ukazuju da on nije dorastao funkciji predsjednika parlamenta.
„Da stvar bude još gora, potpisnici inicijative u istoj kažu da ja nisam dorastao funkciji predsjednika skupštine i što je najsmješnije, bave se procjenom bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, kao da su nekakva ekspozitura ANB-a“, poručuje Muhović.
Prethodno je Muhovićevu smjenu zatražila većina odbornika u parlamentu Petinjice 15 iz DPS-a i po dva iz SD-a i SDP-a, koji smatraju da je on svojim javnim istupima doprinio podizanju tenzija, ugrožavanju multietničnosti i pojavi netrpeljivosti. Muhović je u jednom medijskom nastupu kazao da su „Crnogorci mala nacija, i Bošnjaka ima više u tuzlanskom kantonu nego Crnogoraca u čitavom svijetu”.
Poručivao je i da sam prvi još prije godinu dana rekao da je Njegoš najveći krvnik Bošnjaka i islama. Ove njegove izjave izazvale su veliki broj kontroverzi i kritika u javnosti.
Ranije je Predsjedništvo Bošnjačke stranke osudilo izjave i istupe predsjednika Skupštine opštine Petnjica Adnana Muhovića, ali ipak smatraju da je neosnovana inicijativa za njegovu smjenu sa te funkcije. Predsjedništvo BS-a je naglasilo da stavovi Muhovića ne predstavljaju politiku te partije, ali je ocijenilo da je inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Petnjica bez opravdanja. Podsjetimo, Muhović je tvrdio i da su njegove izjave o Njegošu zvanična politika stranke, te da je to postalo jasno posebno nakon što BS nije omoguća da dan rođenja Njegoša bude državni praznik.