MUŠERAF LOZANA PREKIĆ I ALMINA ALILOVIĆ MEĐU DOBITNICIMA NAGRADE „13 NOVEMBAR” GRADA SKOPLJA ZA 2016

Povodom Dana oslobađenja grada Skoplja, na svečanoj manifestaciji u MOB – u, uručene su nagrade „13 novembar“ za 2016 godinu, značajnim pojedincima iz različitih oblasti.

Udruženje za ujedinjenje Bošnjaka Makedonije „AVAZ“ je predložilo i podržalo nekoliko značjanih ličnosti iz bošnjačke zajednice iz grada Skoplja.

Nagradu za doprinos u popularizaciji pozorišta dobila je Mušeraf Lozana Prekić, najpoznatija bošnjačka glumica iz Makedonije. Kao glumica radila je kratak period u Prištinskom pozorištu (1951-1955), nakon čega nastupa u Pozorištu narodnosti u Skoplju (1955–1991). Nakon penzionisanja nastavlja da nastupa u pretstavama matične kuće. Dobitnik je velikog broja nagrada.

Po prvi put dodeljena je nagrada za humanost hrabroj studentici Almini Alilović, koja je u vrijeme katastrofalnih poplava u skopskom regionu, preživjela teške trenutke, u kojim je spasila život malog djeteta boreći se više časova sa vodenom stihijom koja je nosila sve pred sobom.

Na proslavi je bilo prisutno više javnih ličnosti iz društveno – političkog i kulturnog života, građana, kao i prijatelja naših laureata. Na proslavi je i prisustvovao i pretstavnik Udruženja za ujedinjenje Bošnjaka Makedonije „AVAZ“, Doc. dr Zećir Ramčilović. On je ovom prilikom istakao:

„Neka nam je čestit praznik i vječno Skoplje, a naša obaveza je da poštujemo žrtve i borce koji su se hrabro borili da bismo mi danas živjeli u slobodi. Ovom prilikom sam posebno zadovoljan zato što kao i u vrijeme oslobođenja Skoplja, tako i danas kada obilježavamo ovaj dan Bošnjaci sa svojim radom i zaslugama su dobitnici ove značajne nagrade. Čestitke našoj umjetnici Mušeraf L. Prekić i našoj heroini Almini, kao i svim dobitnicima nagrade „13 Novembar“.

Manifestacija je protekla u svečanoj atmosferi, na kojoj je prisutne pozdravio i uručio nagrade Grdadonačalnik Skoplja Koce Trajanovski. U okviru manifestacije bila je otvorena izložba likovnih djela naslikanih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Skoplje 2016“. U čast dobitnika i u povodu praznika Skoplja, nastupili su hor „Sv. Zlata Meglenska“, a zatim se održala opereta „Glorija“.