NOVI DOM ZA LANE IZ PETNJICE

Uzgajalište divljači u Rijeci Crnojevića „Zabran Kralja Nikole“ postao je novi dom za lane iz Petnjice, koje je napadom predatora izgubilo nogu u lovištu „Petnjica“. Njega je pronašao lovočuvar Faruk Taraniš, zbrinuo i donio u Zabran.

Još ljetos ovaj marljivi, vrijedni i iznad svega humani čovjek obilazeći teren lovišta „Petnjica“ pronašao je duboko u šumi povrijeđeno lane.
„Predpostavio sam da su mu povredu nanijeli predatori kojih ima dosta u lovištu. Zadnja noga mu je bila povrijeđena i nije mogao hodati. Bilo je jako malo, težine oko 4 do 5 kilograma, samo i nezaštićeno od zvijeri. Ponio sam ga do kola i odmah obavijestio našeg lovnog inspektora Milutina Vukića. Inspektor mi je savjetovao da sa njim dođem u Berane, kako bi pošli do Veterinarske ambulante i zatražili pomoć. U Veterinarskoj ambulanti dr Ralević pružili su mu punu pažnju, pregledali ga i konstatovali da se jedan dio povrijeđene zadnje noge mora odstraniti. Lane je operaciju dobro podnijelo i ja sam ga ponio u Petnjicu, gdje živim i zbrinuo u ostavu koja se nalazi pored kuće, priča Faruk i dodaje. Hranili smo ga mlijekom iz flašice sa cuclom. Lijepo se oporavio i sprijateljio sa mojom djecom koja su mu najčešće davala hranu i koja su ga zavoljela, a i on njih. Prošla su tri mjeseca, lane je poraslo i morao sam ga vratititi u prirodu kojoj pripada, ali ne tamo gdje bi ono bilo lak plijen predatora, u naše šume koje obiluju njima. Morao sam mu potražiti siguran dom. Savjet po tom pitanju zatražio sam u našoj nacionalnoj asocijaciji – Lovačkom savezu Crne Gore i oni su mi rekli da ga donesem u Zabran Kralja Nikole na Rijeci Crnojevića, gdje bi ono dobilo dom, hranu i zaštitu. Ja sam tako i postupio priča ovaj humanista.

1Lovočuvari Lovačkog društva Cetinje, koje gazduje Zabranom Kralja Nikole Milan Petričević i Dragoljub Ražnatović pustili su lane u Zabran i brinu se o njemu. Ističu da on ima dosta hrane i nadaju se da će naći društvo sa desetak mlade jelenske divljači koja se nalazi u Zabranu.
Nije ovo usamljen slučaj spašavanja divljači i humanih djela lovaca i lovnih radnika jer oni su jedini koji se brinu za uzgoj i zaštitu i njima trebamo zahvaliti što u Crnoj Gori imamo očuvane populacije na čijem unaprijeđenju moramo još više raditi.

Zbrinjavanje ranjenog laneta od strane lovočuvara Faruka Taraniša ostaće upamćeno među lovcima i građanstvom Petnjice kao humano djelo gdje humanost nije rijetka pojava, a Lovački savez Crne Gore, kao i do sada, za ovo humano i dobro djelo nagradiće prigodnom nagradom lovočuvara Faruka Taraniša.

Lovački savez Crne Gore
Mladen Ćabak, sekretar