U SKOPLJU ODRŽANA MANIFESTACIJA VEČE BOŠNJAČKE KULTURE, FOLKLORA I SEVDAHA

Udruženje Bošnjaka u Republici Makedoniji u Sali Frosina – MKC u Skoplju organiziralo je kulturnu manifestaciju “Večer Bošnjačke kulture, folklora i sevdaha”.

Na samom početku manifestacije svoje obraćanje je imao predsjednik Udruženja Bošnjaka u Republici Makedoniji, Sead Kočan koji je pozdravio prisutne goste i istakao:
“Kada ljudi različitih kultura, folklora, tradicija i vjera vode dijalog srcem, kada osjete potrebu za zajedničku viziju cijelog čovječanstva, kada u sebi nađu izvor duhovne energije i izvor sevdaha, to neminovno vodi ka miroljubivom i kohezivnom društvu”.
Svoje obraćanje je imala i Ambasadorica Bosne i Hercegovine, Lepa Babić koja je pozdravila prisutne izjavljujući da je kultura ono što vezuje narode.
Prisutnim se obratio i Doc. dr Zećir Ramčilović, koji je rekao da Bošnjaci u Makedoniji kao jedna od manjih etničkih zajednica mora maksimalno raditi, čuvati i njegovati svoje kulturno nasljeđe i to za nijansu više od svih ostalih naroda.
Dio govora je posvetio i o ujedinjenju Bošnjaka:
“Promocija i afirmacija bošnjačke kulture je primarni razlog, ali i ujedinjenje koje nam je neophodno, je jedan od esencijalnih razloga zbog čega smo ovdje. Da bi svoj položaj jačali moramo se osloniti jedan na drugog, ne smijemo se dijeliti po bilo kom kriteriumu, samo tako ćemo biti dostojni imena koje nosimo i korisni svojoj zajednici i društvu u kom živimo”, istakao je Doc. dr Ramčilović.
Na manifestaciji sa pozorišnom predstavom “Poštar Haso”, po režiji i scenariju Reha Ramčilovića, nastup je imalo pozorište “Divan” iz Petnjice, Sandžak, Crna Gora koje je nasmijalo publiku do suza. Zatim se predstavilo KUD “Ljiljan” iz Skoplja sa spletom narodnih igara i pjesama.
Poslednji blok manifestacije obilježili su nastupi mladog pjevača Alena Hasanovića i kraljice sevdaha Hanke Paldum. Ona je svojom interpretacijom iznudila ovacije i gromoglasne aplauze.
Na manifestaciji je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti iz društveno – političkog života Republike Makedonije.

BALKAN PLUS