(VIDEO) KUD ,,Bihor“ iz Petnjice uspješno predstavio svoje koreografije na manifestaciji “Gusinje etno fest”

Kud Bihor

Manifestacija “Gusinje etno fest” pronašla je svoje mjesto na bogatoj festivalskoj sceni i prerasla u nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljivog identiteta u Gusinju.

Kulturno umjetničko društvo predstavilo se koreografijama; Šarenika jabuka, Ličinsko kolo, albanska šota.

Manifestacija je održana u JU Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom opštine Gusinje i Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta.

Predsjednik KUD ,,Bihor“ Sinan Tiganj izrazio je zadovoljstvo što je KUD „BIHOR“ već treći put učesnik ovog festivala, koji na najbolji način čuva i prenosi na mlađe genenracije veoma bogatu kulturnu tradiciju i ne dozvoljava da padne u zaborav.

„Zahvaljujem se prof. Senadu Garčeviću i Miću Miranoviću što su omogućili prisutnima u sali da uživaju u raznovrsnom programu. Iako je naše društvo nastupilo u podmlađenom sastavu, aplauzi publike na kraju svake koreografije su najbolja potvrda njihovog rada. Želim članovima KUD-a, članovima SKUPŠTINE, svim građanima Bihora i Crne Gore uspješnu 2022. godinu“, zaključio je Sinan Tiganj.

Organizator festivala “3. Gusinje etno fest” Mićo Miranović kazao je za portal Radija Petnjica da je u Gusinju uspješno završen treći festival etno fest, koji je realizovan u ovim specifičnim okolnostima prije svega na epidemiološke mjere, odnosno Covid 19.

„Odlučili smo da se da ovu manifestaciju sprovedemo tri dana prije Nove godine iz razloga što smo željeli ovu godinu da završimo sa jednim ovakvim događajem, koji je veoma značajan za Gusinje.

Cilj Gusinje etno festa jeste afirmacija stvaralaca kulturnih umjetničkih društava, ljudi koji se bave očuvanjem etno muzike na našim specifičnim instrumentima, tako da je specifičnost u tome što je ovo jedini festival u Crnoj Gori koji ima akcenat, ne samo da okupi Kulturno-umjetnička društva, nego da očuva izvorno i kvalitetno.

„Kada je u pitanju završno veče i nastup folklornih grupa i pojedinaca, najjači i najljepši utisak za mene bio je nastup KUD-a Bihor iz Petnjice. Dugo sam već u ovom poslu i prijatno me je iznenadilo da tako mladi igrači skladno nastupaju.

Djelovali su uigrano sa lijepim nošnjama, potpuni sklad i prosto sam oduševljen. Koreograf Reško i direktor Tiganj su na pravom putu, jer najteži dio rada je to što su folklorni ansambli suočeni sa stalnim odlaskom igrača“, zaključio je Mićo Miranović.

ALMINA LIČINA