(FOTO I VIDEO) VII INTERNACIONALNI FESTIVAL IZVORNOG STVARALAŠTVA

Centar za kulturu Petnjica je četvrti put bio domaćin VII internacionalnog festival izvornog stvaralaštva u organizaciji UFACG ( Udruženja Folklornih Ansambala Crne Gore ) I KUD-a,,Bihor“ koji je održan je pod pokroviteljstvom Opštine Petnjica 12.11. 2021. godine.

Da mladost, ljepota, umjetnost, kultura, različitost i tradicija i ove godine uljepšavaju i daju pečat bogatstva i raznovsnosti kulturnog života našoj Opštini pokazao je ovaj festival. Na samom početku obratio se i otvorio Festival predsjednik opštine Samir Agović koji je izrazio zadovoljstvo što smo kao opština, a i lično, nosioci ovako velikog kulturnog događaja koji svojom raznovrsnošću plijeni i ostavlja neizbrisiv trag kulture i različitosti. Riječima zahvalnosti i zadovoljstva, kako prijemom tako i samom organizacijom ovakvog događaja , prisutne je pozdravila predsjednica Udruženja Folklornih Ansambala Crne Gore Danijela Bokan.

Program festivala otvoren je promocijom „Monografije 40 godina KUD-a Bihor“. Petnjica jeste mala sredina ,Bihor jeste do nedavno bio zaboravljena periferija, ali Bihor ima svoje kćeri i sinove koji su se borili i koji će se boriti da Bihor nikad više ne potone u zaborav. Ova monografija svojim sadržajem, šarenilom najljepših boja satkanih u lepršave nošnje govori više od riječi o kulturi, tradiciji i bogatstvu bihorskog kraja. Mnogo teških i lijepih trenutaka se dešavalo od samog osnivanja do danas i sve je to trebalo sačuvati, pa i prenijeti sa generacije na generaciju uz ogromne poteškoće koje prate sve male sredine. Entuzijazam i mladost su jači od svih barijera, pa je tako je i ovo društvo sačuvalo sebe, kulturu i tradiciju ovoga kraja. Sve je trebalo sakupiti i utisnuti na papir kako bi i naredne generacije imale osnov za dalje čuvanje i jačanje kulture i kulturnog života.

Zato je istaknuta zahvalnost autorima dr. Saliji Adroviću i Sinanu Tiganju na ogromnom trudu i želji da ova monografija ugleda svetlost dana i obogati riznicu nagrada, diploma, zahvanica KUD-a Bihor. Promoteri monografije dr Draško Došljak, mr Sait Šabotić i Sinan Tiganj su izrazili veliko zadovoljstvo što su u prilici govoriti o ovako značajnom i zaista velikom poduhvatu. Tekstovi o aktivnostima i radu KUD-a Bihor praćeni fotografijama su jedno svjedočanstvo vremena i vrijednosti truda i rada i bogatstva kulture jednog naroda. Krunu priče o monografiji potvrdili su članovi KUD-a Bihor svojim nastupom i kolom ,,Šarenika jabuka“ i pokazali da su svi hvalospjevi koji su iznešeni itekako zasluženi i tako otvorilii ovaj muzički dio festivala.

Gradsko Kulturno umjetničko društvo „LIM“iz Berana više od jedne decenije promoviše tradicionalne igre i pjesme i nošnje. Članovu muške i ženske pjevačke grupe na čelu sa Hadži Mikijem Tmušićem su se predstavili pjesmom „Đevojko đevojko zlatna jabuko“.U drugom bloku pjesmom „Momak kosi rosnu travu“ uz gusle muška postava GKUD-a Lim je potvrdila svoj bogat repertoar.

Da je frula majka svih muzičkih instrumenata pokazalo je i ovo veče kao i da je svi narodi imaju u svojoj tradiciji u nekom obliku. Mnogo je legendi, priča, bajki i muzičkih djela koja govore da je prvu frulu odsvirao vjetar na slomljenoj trsci. Iz Spuža nam je došao Vukašin Delić, rođeni Mojkovčanin, profesor geografije. Frulu svira već sedam godina i vrlo rado sarađuje sa velikim brojem KUD-ova.

O toplini zvuka saz-a, drevnog instrumenta koji vodi porijeklo iz Irana, najbolje govori osjećaj duše svih prisutnih kojii upijaju ovu toplinu . Ovaj instrument je na Balkanu dospio oko 15. vijeka dolaskom Osmanlija na prostore Bosne i Hercegovine. Ljepotu ovog instrumenta dočarali su nam Semir Šljivić i Abdul Selam Zoletić iz Udruženja sazlija iz Živinica

Iskusne ruke Balije Kurpejovića iz Rožaja svojim izmorenim staračkim prstima igrale su po žicama šargije stvarajući zvuke radosti i ljubavi. Ovaj neumorni starac svojom energijom i  virtuoznošću budi sve u jednom biću, a šargija je instrument koji podjednako sviraju svi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Albanci.

Na festivalu učešće je uzeo i Milan Vujović, narodni guslar iz Nikšića sa bogatom guslarskom karijerom. Ovaj drevni instrument koji služi za iskazivanje narodne težnje za slobodom, prenošenja sa generacije na generaciju, sa koljena na koljeno priča i istine o događajima, junacima, pobjedama i porazima.

Kako zvuče ljerice, diple i dvojnice pokazao nam gost iz Bosne i Hercegovine , iz Gruda Jure Miloš, doktor za gangu, gusle, diple, mijeh i ljericu. Ovaj mladi čovjek, pun energije i ljubavi ,želje da očuva i prenese tradiciju svoga kraja u jedno je i proizvođač instrumenata. Dugujemo mu veliku zahvalnost za trud da dođe i predstavi svoju kulturu i učini nas bogatim i emotivno ispunjenim.

Mladost i ljepota u lepršavim nošnjama su otvorili ovaj festival, ali su i zatvorili. KUD-u ,,Bihor“ data je prilika da se „Ličinskim kolom“ zahvale i gostima i našoj dragoj publici koja nesebično podržava ove mlade entuzijaste koji su zaista najbolji ambasadori kulture i Bihora i Petnjice i naše Crne Gore.

Na kraju direktor festivala Sinan Tiganj je uručio zahvalnice svim učesnicima , pokrovitelju i sponzorima.

ERIS BABAČIĆ