RETROVIZOR: AMINA CIKOTIĆ – NIJE OVO PETNJICA ZA KOJU SMO SE BORILI

Amina Cikotić, Foto: Vijesti

Sagovornica portala radiopetnjica.me, Amina Cikotić, potpredjednica Socijaldemokratske partije je u intervjuu analzirala decenijski napredak Opštine Petnjica. Osvrnula se na probleme koji prate bihorski centar, kao i na moguća rješenja.

RP:Najjači utisak o Petnjici u deceniji za nama, nakon povratka statusa opštine.

CIKOTIĆ: Povratak statusa opštine je stanovnicima Petnjice trebao pružiti snažan osjećaj ponosa i identiteta , ali i autonomije i mogućnosti da lokalno stanovništvo više kontroliše svoj razvoj i odluke koje se tiču njihove zajednice. Očekujući jedno, dobili smo nešto sasvim drugo. Nakon svih nadanja da Petnjica može mnogo ljepše i bolje, lokalne vlasti niti u jednom trenutku nijesu osjećale odgovornost prema onima koji su vratili status opštine njenim građanima, ali ni želju građana da učestvuju u uređenju svoje zajednice. Neko je svoj cijeli radni vijek uložio u ovu ideju, dok su ga drugi protraćili. Zato je moj utisak u deceniji za nama: Nije to Petnjica za koju se rahmetli Rifat Rastoder borio i kakvu je želio svojim sugrađanima.

RP: Kako biste opisali trenutnu situaciju u opštini Petnjica u pogledu iseljavanja stanovništva i može li se i kako zaustaviti

CIKOTIĆ: U pogledu iseljavanja, situacija u Petnjici je vrlo izazovna već duži vremenski period, s obzirom na globalne trendove iseljavanja iz ruralnih područja. Da bi se zaustavilo iseljavanje, ili makar smanjilo, potrebno je vrijedno raditi, i preduzeti niz mjera. To uključuje poboljšanje ekonomske situacije, pružanje boljih obrazovnih i zdravstvenih uslova, kao i promovisanje lokalnog identiteta i kulture kako bi se stvorila privlačna sredina za život. Neizostavan dio je i čvrsta saradnja opštine sa nacionalnim i međunarodnim organizacijama, ali i našom brojnom dijasporom, kako bi obezbijedila podršku i resurse potrebne za održivi razvoj opštine. Bojim se da ni jedan od navedenih parametara za sve ovo vrijeme nije odrađen kako treba, pa danas imamo Petnjicu kao najnerazvijeniju opštinu u državi, ali i onu u kojoj iz dana u dan ostaju da žive samo naši roditelji.

RP: Koje kapitalne projekte smatrate ključnim za dalji razvoj opštine Petnjica?

CIKOTIĆ: Nažalost, uvijek se vraćamo osnovama i onome što bi bilo normalno da jedna opština ima, kako bi njeni građani mogli nesmetano da funkcionišu. Mi nijesmo preskočili elementarne uslove za olakšano funkcionisanje. Hitno je riješiti putnu, vodovodnu i električnu infrastrukturu, ali i stvoriti dobre uslove primarne zdravstvene zaštite, a mi ni nakon 13 godina odatle nijesmo mrdnuli. Nemojte samo da mi bilo ko govori da se toliko nije moglo. Nakon toliko godina od vraćanja statusa opštine, Petnjica i dalje ne liči na evropsku opštinu, pa se osnovnim uslovima za funkcionisanje trguje u svim izbornim ciklusima. Ne mogu da se otrgnem utisku da je to svjesno i namjerno odrađeno a voljela bih da griješim. E mladima je toga dosta. U takvim uslovima rijetko ko da može i razmišljati o pokretanju svog biznisa, i dugoročnom ostanku u svom mjestu.

RP: Kako ocjenjujete trenutnu zaposlenost u opštini i koje mjere smatrate potrebnim za poboljšanje situacije

CIKOTIĆ: Nažalost, ni stopa nezaposlenosti nije nešto čime bismo se u Petnjici mogli pohvaliti. Međutim, i pored toga što je Petnjica jedna od najnerazvijenijih opština u državi, ipak je i nezaposlenost jedan trend koji imamo zastupljen u cijeloj Crnoj Gori, pa je normalno je da se kao takav reflektuje i na jednu tako malu opštinu. Uvijek sam zagovornik toga da gdje je iskrena namjera, znanje i dobra volja, da se rezultat može napraviti. Podsticanje privrednog rasta kroz podršku lokalnim preduzetnicima, investitorima i malim preduzećima, kao i razvoj programa obuke i obrazovanja koji će odgovarati potrebama tržišta rada, neke su od mjera  koje bi morale biti neizostavan dio svakodnevnog rada lokalne administracije. Takođe, jako je važno razvijati sektore koji imaju potencijala za rast, kao što su turizam, poljoprivreda i proizvodnja.

RP: Kako biste opisali ekonomske parametre opštine Petnjica i koje biste promjene predložili za unapređenje ekonomske situacije

CIKOTIĆ: Za opštinu koja se dominantno finansira iz egalizacionog fonda, ključna stvar za unapređenje ekonomske situacije je jačanje privredne aktivnosti. Počevši od diversifikacije ekonomije kako bi se smanjila zavisnost od jednog sektora, preko podsticanja preduzetništva i malih biznisa i olakšavanja poslovnog okruženja, do raznih vrsta ulaganja o kojima sam već govorila. U tako malim opštinama, sve je usko povezano I međusobno zavisno. Unapređenjem navedenih aktivnosti i rastom privredne aktivnosti, povećala bi se i sredstva koja bi se slivala u lokalni budžet.

Ove promjene mogu doprinijeti stvaranju održive i dinamične ekonomije u opštini Petnjica, koja će podržati dugoročni ekonomski razvoj i poboljšati kvalitet života njenih građana.

RP: Koje su najveće izazovi s kojima se suočava poljoprivreda u opštini Petnjica i kako ih rješavati

CIKOTIĆ: Najveći izazov pred petnjičkom poloprivredom je plasman proizvoda, odnosno pristup tržištu. Usljed neadekvatne državne politike prema poljoprivrednicima uopšte, uvoza trgovinskih lanaca sa okolnih tržišta poljoprivrednih dobara po povoljnim cijenama, iz zemalja koje svoje poljoprivrednike subvencionišu na pravi način, našim stanovnicima nije isplativo da se bave poljoprivredom. To se, zatim, svodi na proizvodnju za ličnu potrošnju, što je nedovoljno. Rješenje bi moglo da bude u otkupnim centrima ili poljoprivrednim zadrugama koje će brendirati naše proizvode kao organske i plasirati ih na evropsko tržište.

Projekat RETROVIZOR podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.