GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: ŠTA KORONA RADI U NAŠEM ORGANIZMU?

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Piše:Prim dr Izet Bralić

Izet Bralić

Većina stručnjaka danas smatra da korona virus napada pluća kao glavni respiratorni organ. No jedno je sigurno – bolest može zahvatiti cijelo ljudsko tijelo. Za razliku od svojih “rođaka” SARS-a i MERS-a koji su uzrokovali uobičajene prehlade, novi korona virus izaziva oštećenja i drugih vitalnih organa.

Prema četvoromjesečnim saznanjima korona virus je višestruko smrtniji od sezonskog gripa?

Smrtni slučajevi zabilježeni su u svim starosnim grupama, osim kod djece mlađe od devet godina. Šta se zapravo događa u našem tijelu nakon infekcije koronavirusom?

Koji štetni procesi se odvijaju u našim plućima, jetri, bubrezima, srcu, mozgu…da li utiče na sterilitet ?
O tome ću govoriti u nekoliko narednih dana. U cilju da budem što razumljiviji u jednom tekstu ću govoriti samo o događajima u jednom vitalnom organu. Govoriću redosljedom, prateći put ulaska i širenja korona virusa kroz naše tijelo. Virus prvo napada pluća,pa da krenemo.

PLUĆA

COVID-19 započinje i završava u plućima, jer kao i grip, koronavirusi su respiratorne bolesti. Virus se obično širi kada zaražena osoba kašlje ili kija, kroz kapljice koje virus mogu prenijeti bilo kome u blizini. Prvi simptomi mogu biti temperatura i kašalj koji napreduje u tri faze: virusna replikacija, imunološka hiper-reaktivnost i razaranje pluća.
Međutim, ne prolaze svi pacijenti kroz sve tri faze. COVID-19, prema dosadašnjim podacima, izaziva blaže simptome u oko 82 %slučajeva, dok su ostalih 18% ozbiljni ili kritični.

U startu infekcije, koronavirus se putem kapljica doprema i veže za receptore ćelija gornjih disajnih puteva i brzo upada u ćelije pluća. Postoje dvije vrste tih ćelija: one koje stvaraju sluz i one nalik dlačica koje se zovu treplje.
Sluz štiti plućno tkivo od virusa i bakterija i osigurava da se pluća ne osuše. Ćelije treplji uklanjaju ostatke, poput polena bakterija ili virusa.

Kada se virus useli u ove dvije grupe ćelija, koristi njihovu energiju i materijal za razmnožavanje. Kada oživi i dovoljno ojača i namnoži, počinje svoje dejstvo.
Korona virus inficira i ubija treplje, mrtve ćelije ispunjavaju naše disajne puteve u oba plućna krila i mi dobijemo simptome poput gubitka daha.

Tada počinje druga faza i imunološki sistem počinje da djeluje. Naše tijelo šalje veliki broj imunoloških ćelija u pluća. Leukociti pokušavaju opkoliti i savladati virus i spriječiti oštećenje plućnog tkiva. Razvija se borba. I kao u svakoj velikoj bitki, ne strada samo vojska, ginu i civili i tlo na kome se bitka odvija. Ako je lakši oblik infekcije, ovaj upalni proces je ograničen samo na zaražena područja. Ali ako je imunološki sistem slabiji ili virus jači u toj birbi strada sve što se nađe na putu, uključujući i zdravo tkivo. Na taj način nastaje sve više štete.

Još više borbenog otpada, sa obje strane, izaziva začepljenje pluća, i to je upala pluća sa gušenjem. Od silnog okršaja u plućima nastaju rupe i pluća izgledaju kao pčelinji sać. Te rupe nastaju snažnim odgovorom imunološkog sistema, što stvara ožiljke i smanjuje elastičnost pluća. Kao u ratu, dvije vojske se bore, ali stradaju zgrade , mostovi, putevi, željeznice, dalekovodi…

Kad se to dogodi, pacijenti često moraju biti postavljeni na respiratore koji im pomažu da dišu. Istovremeno upala čini membrane između alveola i krvnih sudova propusnijim, što puni pluća tečnim sadržajem i smanjuje sposobnost oksigenacije krvi. U ratu nestaje struje, goriva, kidaju se elektro i telefonske komunikacije, puno je vatre i dima, pucaju hidroelektane …

U teškim slučajevima pluća se postepeno pune tečnošću, guše se u sopstvenim metaboličkim nus produktima i tako ljudi umiru. Čak i ako se smrt ne dogodi, neki pacijenti prežive sa trajnim oštećenjem pluća.