VAŽNO VALORIZOVATI BRATIMIN VIR, TORINE. PEĆINU GRAD..

Bratimin vir

Iz Turističke organizacije Petnjica naglašavaju da će u narednom periodu nastojati da valorizuju sve atraktivne i vrijedne lokacije na poručju Petnjice, razviju i obogate turističku ponudu i petnjički kraj učine privlačnim turistima iz zemlje, dijaspore i inostranstva.

Iz lokalne Turističke organizacije podsjećaju na značaj lokaliteta Bratimin vir na rijeci Popči, arheološkog nalazišta Torine, lokaliteta Pećina grad, ali i na atraktivnost brojnih drugih pećina koje se nalaze na teritoriji opštine.

Rešad Muratović

Direktor TO Petnjica Rešad Muratović ističe da je Bratimin vir Turistička organizacija u saradnji sa opštinom Petnjica, a uz podršku nacionalne TO prepoznala kao resurs za razvoj turizma petnjičkog kraja.

“Za ovaj lokalitet vežu se brojne legende, među kojima bih izdvojio onu koja govori o imenovanju ovog lokaliteta. Kako se vjeruje dvije porodice koje su bile u zavadi su se, nakon što je jedan od članova zavađene porodice spasio onoga iz druge, pobratimile, pa otuda i naziv ovog vira. Što se tiče ovog lokaliteta, uz podršku nacionalne turističke organizacije, i opštine Petnjica,  zahvaljujući sredstvima koja smo prošle godine dobili uradili smo prilazne staze na ovoj lokaciji i mostove”, kazao je Muratović.

Bratimin vir

 

 

 

 

On je ukazao i na ne manji značaj koji ima arheološko nalazište Torine, koje, kako je kazao, zaslužuje značajnu pažnju i muzeja i arheologa, pa će lokalna turistička organizacija dati doprinos da se ono dodatno istražili.

“Pored ovog lokaliteta, Torine, nalazi se i lokalitet Pećina grad koji je takođe značajan. Osim tragova života koji su ovdje pronađeni iz doba neolita, postoje i ostaci rimskog utvrđenja odnosno zidine jednog kamenog zida na ulazu u pećinu. Na ovom lokalitetu nalazi se još nekoliko pećina koje takođe treba istražiti i valorizovati kako bi na taj način privukli ljude da posjete ove prelijepe krajeve”, kazao je Muratović.

Ismet Latić

Savjetnik u petnjičkoj opštini Ismet Latić je skrenuo pažnju na neobičnost i jedinstvenost bihorskog ćilima. Navodeći da je ovaj ćilim bio dio djevojačke spreme, Latić ističe da svaka kuća u Bihoru posjeduje po nekoliko unikatnih primjeraka ćilima.

 

 

“U petnjičkoj džamiji koja je osobena i ima kulturno istorijski značaj, nalazi se i najveća zbirka ćilima na Balkanu. U njoj se nalazi preko 500 unikatnih ćilima iz različitih vremenskih perioda i to je čini svojevrsnim muzejem. Tu će ulogu nositi sve dok ne izgradimo novi objekat – kuću ćilima ili muzej ćilima u kojoj će svoje mjesto naći svi unikatni ćilimi. U sklopu objekta je planirana radionica i suvenirnica. Bihorski ćilim nalazi se na listi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore i skoro svi uslovi su ispunjeni da se nominuje za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine”, kazao je Latić.