IZA PČELARA USPJEŠNA GODINA, PLANOVI AMBICIOZNI

Udruženje pčelara


Prošlog petka, u prostorijama opštine Petnjica,  održana je redovna skupština Udruženja pčelara „Bihor“ –Petnjica.

Predsjednik Udruženja Sabro Ramčilović podnio je izvještaj o radu Udruženja za 2018 godinu. On je uručio i zahvalnice predsjedniku Opštine Samiru Agoviću, Odjeljenju za poljoprivredu opštine Petnjica kao i Komunalnom preduzeću. Zbog ranije preuzetih obaveza u ime predsjednika Opštine zahvalnicu je preuzeo Adis Ličina – rukovodilac odjeljenja za poljoprivredu. Ličini je u ime Odjeljenja za poljoprivredu uručena zahvalnica.

„ Prije svega želim da se zahvalim predsjedniku Opštine Samiru Agoviću na izuzetnoj saradnji i doprinosu u razvoju pčelarstva. Opština je u predhodnom periodu uložila značajna sredstva za razvoj pomenute grane poljoprivrede. Uz pomoć Opštine organizovali smo posjete sajmovima u Beogradu. U predhodne dvije godine preko projekata, a na osnovu poziva za raspodjelu sredstava NVU od strane Opštine obezbijedili smo sredstva za kupovinu topionika, opremanje kancelarije kao i organizovali niz predavanja. Ne mogu, a da ne pomenem Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj koje je u svakom trenutu spremno da pomogne što boljem finkcionisanju udruženje. Više puta smo se obraćali i Komunalnom preduzeću za ustupanje kombija sa kojim smo dovozili invertni sirup, košnice i ostalo gdje su oni stalno izlazili u susret“, kazao je predsjednik Sabro Ramčilović.

Blagajnik Ernad Agović je saopštio finansijsko stanje udruženja, dok je Sekretar udruženja Enver Rastoder prezentovao plan rada za 2019 godinu.

Rukovodilac odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Adis Ličina je prisutne upoznao sa aktivnostima Opštine po pitanju pčelarstva.

„Opština je do sada uložila značajna sredstva u razvoj pčelarstva. Tu prije svega zelim da napomenem da je Opština za dvije predhodne godine preko svojih poziva podijelila oko 70 pčelinjih društava, isključivo za mlade pčelare, gdje je učešće Opštine bilo 70% od ukupne vrijednosti jednog pčelinjeg društva. Nastavićemo sa ovom mjerom i u ovoj godini jer je interesovanje za bavljenje ovo granom poljoprivrede sve veće. Nastavićemo i sa organizovanjem sajmova i predavanja kao i u predhodnim godinama. Svjesni smo i toga da ovo udruženje zaslužuje i mnogo veće prostorije, tako da će Opština izdvojiti određena sredstva za izgradnju Doma za pčelare. Sve ovo što radimo i planiramo za buduće ne bi mogli postići bez dobre podrške od strane predsjednika Opštine Samira Agovića, koji je svaki predlog od strane Odjeljenja za poljoprivredu i pčelara, podržao“, kazao je Adis Ličina.
Sastanku je prisustvovalo  50 članova udruženja.

LIDIJA BORIČIĆ