OTMICA U ŠTRPCIMA 25. GODINA POSLIJE: RASTODER – SPRIJEČITE DALJU KOMPROMITACIJU PRAVA I PRAVDE

Povodom 25. godišnjice otmice putnika iz voza „Lovćen“, sa linije Beograd – Bar, 27. februara 1993.godine

Povodom današnje – 25. godišnjice otmice i svirepog ubistva najmanje 19 putnika iz voza „Lovćen“ sa linije Beograd – Bar, poziv svim relevantnim predstavnicima i institucijama Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Evropske Unije da, konačno, spriječe dalju kompromitaciju prava i pravde i stvore uslove za adekvatno apsolviranje istine o ovom zločinu.
Otmica putnika iz voza “Lovćen”, podsjetimo, dogodila se na Željezničkoj stanici Štrpci, kod Priboja, 27.februara 1993.godine, kada je srpska paravojna formacija iz Višegrada, samo zbog biljega imena, izvela iz pomenutog voza 19 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci i jedan Hrvat, a njih 8 državljani Crne Gore(Senad Đečević(16), Ismet Babačić(30), Esad Kapetanović(19), Iljaz Ličina(43), Fehim Bakija(43), Šećo Softić(48), Rifat Husović(26) i Jusuf Rastoder(54). Sa njima su bili i: Halil Zupčević(49) izbjeglica iz Trebinja sa boravištem u Rožajama, kao i Zvjezdan(Halitov) Zuličić(23) iz Sarajeva sa boravištem u Novom Sadu, koji se bio uputio u posjetu ujacima Đikanovićima u Nikšiću, te Adem Alomerović(59), Rasim Ćorić(40), Fikret Memović(40), Fevzija Zeković(54), Nijazim Kajević(30), Safet Preljević(22), Džafer Topuzović(55), Muhedin Hanić – svi iz Prijepolja, kao i Tomo Buzov, oficir u penziji iz Beograda, koji se bio uputio u posjetu sinu na odsluženju vojnog roka u Podgorici.
Kako će se, nešto kasnije utvrditi, otmičari su otete, sa Željezničke stanice „Štrpci“, sproveli do sela Prelovo. U fiskulturnoj Sali lokalne Osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vrijedne stvari, a zatim ih pretukli, da bi ih, nakon toga, vezali žicom i kamionima odvezli u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.
Prvi i još Jedini suđeni osuđeni za otmicu i likvidaciju otetih putnika, kojima je jedina krivica bila što su pripadali drugoj nacionalnosti, jeste NebojšaRanisavljević iz Despotovca. Crnogorskoj policija je uspjela da mu uđe u trag i uhapsi ga, oktobra 1996. godine. Optužnica protiv njega je podignuta marta 1997. a prvostepena presuda, od 15 godina zatvora,koje su već odslužene, izrečena je 2. septembra 2002.godine.Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić, koji je, nakon rata, uhapšen i osuđen od strane međunarodnog – Haškog tribunal na doživotnu robiju, ali za druge zločine, dok za otmicu u Štrpcima nikada nije odgovarao.
U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađena su tijela Halila Zupčevića iz Trebinja, Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Savin Bora, kod Petnjice i Ilijaza Ličine iz Bioče kod Bijelog Polja.
Zajednički istražni tim BiH i Srbije je, tek 5. decembra 2014. godine, uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojne formacije “Osvetnici”, pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.
Sud BiH je, potom, potvrdio da je, zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci kod Priboja, 19. maja 2015. godine potvrdilo optužnicu uprotiv: Luke Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miće Jovičića.
U Srbiji je, zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je uslijedio, uhapšeno pet osoba: Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragane Đekić, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine. Nažalost, Apelacioni sud Srbije je, zbog navodnih procesnih smetnji, odbacio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, tako da je dalja sudbina pocesa, umnogome, neizvjesna.
Zar, upravo, sve navedeno nebi trebao biti i dovoljan razlog nadležnim evropskim i evro-atlantskim institucijama da od svih koji istinski plerdiraju da budu dio evropske porodice zahtijevaju i drugačije konkretno ponašanje.
U najmanju ruku bilo bi sasvim logično, očekivati konkretnu podršku, bezmalo, višegodišnjoj inicijativi Foruma Bošnjaka Crne Gore, da se – u okviru civilnog sektora, Skupštine Crne Gore ili Vlade – formira Istraživačko – dokumentacioni centar, koji bi, konačno, prikupio i na odgovarajući način valorizovao sve relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame.
U protivnom, i same evropske institucije biće svojevrsni saučesnici klasične kompromitacije prava i pravde.
Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore će, inače, i danas – 27. februara u 11 sati, na spomen obilježjima civilnim žrtvama ratova, u Podgorici i Bijelom Polju, položiti 19 ruža za 19 nedužnih žrtava zločina na Željezničkoj stanici “Štrpci”, kod Priboja.
Biće to samo mali javni znak pažnje prema žrtvama, kao i poruka da žrtve, ali ni zločine i zločince nikada ne možemo i nećemo zaboraviti.

ZA FORUM BOŠNJAKA CRNE GORE
Rifat RASTODER (IZVOR FACEBOOK)