TRIBINA BKZ U ŠVAJCARSKOJ: POLITIČKO STANJE BOŠNJAKA U CRNOJ GORI I JUŽNOM SANDŽAKU

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Švicarske u Džematu u Wattwilu uspješno održana tribina na temu „Političko stanje Bošnjaka u Crnoj Gori i južnom Sandžaku“ uz osvrt na lokalne izbore u Opštini Petnjica.
BKZ Švicarske kao organizator se potrudio da prisutnima obezbijedi informacije iz prve ruke i na taj način prisutne upozna sa najistaknutijim i najeminentnijim borcima za prava Bošnjaka u južnom Sandžak:
Hazbija Kalač, predsjednik BDZ u CG;
Almir Muratović, predsjednik Izvršnog odbora BDZ u CG;
Arben Jakupi, član Predsjedništva BDZ u CG;
Sadik Klimenta, predsjednik Gradskog odbora BDZ u Rožajama.

Tribinu je otvorio predsjednik BKZ Švicarske Ernad Korać, koji se zahvalio predsjedniku Džemata u Wattwilu, Fikretu Ramčiloviću, na toploj dobrodošlici i na uspješnoj saradnji BKZ Švicarske i Džemata Wattwil. Napomenuo je veliki značaj i suštinu posjete predstavnika kulturnih i društveno-političkih radnika za život Bošnjaka u Švicarskoj.

Tribini su se odazvali i predstavnici bošnjačkih organizacija koje sa velikim uspjehom sarađuju i djeluju na mnogim zajedničkim projektima:
Senad Sejdović, predsjednik ZSD CH
Esmir – Esko Rastoder, predsjednik BDCG
– Samir Radić, predsjednik humanitarne organizacije „Bratska ruka“. Oni su svojim dolaskom i velikim interesovanjem, podržali BKZ Švicarske, i na taj način iskazali zainteresovanost za tribinu ali i za stanje našeg naroda u Sandžaku i CG.

Predsjednik IO BDZ u CG Almir Muratović u obraćanju je precizno opisao trenutnu političko – ekonomsku situaciju u opštini Petnjica. Muratović je posebno pojasnio djelovanje i raznovrsnost aktivnosti BDZ, koji ulažu napore na poboljšanju uslova života u najmlađoj Opštini u Sandžaku. Podvukao je probleme i opstrukcije, ali i optužbe i potvore sa kojima se suočavaju aktivisti BDZ, kao na primjer, da su „radikalni, vehabije i neprijatelji CG“, što je, naglašava on, neistina, a i građani Petnjice, koji su se usudili prkositi vladajućoj koaliciji. Zato je iskoristio priliku i pozvao nas da se nađemo na listi na izborima i tako aktivno doprinesemo opštini.

U dijelu tribine koji se tiče ekonomije i razvoja, govorio je član Predsjedništva BDZ u CG Arben Jakupi, koji je iznio niz podataka, detaljno pojašnjavajući na koji način Bošnjaci iz dijaspore mogu pomoći svojim sunarodnicima u Sandžaku. Jakupi je istakao da je najkvalitetnijij model udruživanja i formiranja malih i srednjih preduzeća, koja bi zapošljavala kvalifikovani kadar. U tome slučaju smanjili bi, ili u najmanju ruku zaustavili masovno iseljavanje iz Sandžaka, koji jeste najnerazvijeniji dio Crne Gore. Kroz primjere o otvaranju takvih malih preduzeća, Jakupi je naoveo primjere koji imaju efikasnu funkciju ali i ogroman značaj.

Koliko su porazne cifre raseljavanja bošnjačkog stanovništva iz južnog Sandžaka i koliko je imao problema samo zato jer je pratio iseljavanje na autobuskoj stanici u Rožajama i te podatke objavljivao, prisutnima je govorio predsjednik Gradskog odbora BDZ u Rožajama Sadik Klimenta. On je do detalja objasnio neravnopravan odnos crnogorske vlasti, prema Bošnjacima, nezapošljenosti uprkos konkurentnim uslovima na tržištu rada u državi.

Sveukupnoj situaciji u Crnoj Gori i kod Bošnjaka južnog Sandžaka detaljno je govorio Hazbija Kalač, predsjednik BDZ u CG. Kalač je govorio o primjerima iz svih sfera života, kako kulturnog, ekonomskog i društveno – političkog segmenta, tako i problemima koji najviše opterećuju Bošnjake u Crnoj Gori. Predočio je koja i kakva rješenja nudi BDZ Crne Gore rješavanje tih svakodnevnih problema. On je govorio o prednostima prekogranične regije Sandžak, kao jedan od važnijih ciljeva politike BDZ u CG. Projekti koji su planirani na povezivanju sjevernog i juznog Sandžaka, kao i koristi obje države, Srbije i Crne Gore, od tih projekata. Taj projekat je Vlada Crne Gore i DPS podržao, rekao je Kalač, kako bi Bošnjaci podržali nezavisnost Crne Gore, a nikako kao neki separatistički, već kao evropski projekt u kojoj ima 150 takvih sličnih multuetničkih regija. BDZ vidi Crnu Goru kao svoju državu, ali insistira na tome da se na iskrenom i partnerskom odnosu sa svim narodima gradi bolja Crna Gora, a nikako kao radikalno iskorištavanje države samo za jedan narod i to crnogorski. Podvukao je da ne nasjedamo na podvale koje plasiraju određeni pojedinci preko medija da je „BDZ CG neprijatelj države Crne Gore“.
Na kraju tribine prisutni su kroz postavljanje pitanja iskazali zainteresovanost za budućnost Bošnjaka i Sandžaka.

Zeno Rastodera je pitao, dokle se stiglo sa Projektom regionalnog puta za Tutin i otvaranje graničnog prelaza? Dok je Dženad Hodžić tražio objašnjenje u vezi aktuelnog vandalizma, kada su u pitranju radovi na Centralnom trgu u Bijelom Polju i skrnjavljenju mezarja i kostiju naših predaka, također nemoći Islamske zajednice da se suprostavi tom brutalnom činu i muk političkih predstavnika Bošnjaka.

Senad Paljevac je želio znati, kakva je saradnja političke elite u sjevernom i juznom Sandzaku? Ujedno je pitao za metod kako da i dijaspora bude jedan od faktora, koji bi stručno bili od pomoći za mnoga pitanja.

Prelijepu atmosferu u subotu veče je uljepšao i program koji je upriličen povodom Nove 1439. hidžretske godine u izvedbi najmlađih članova Džemata u Wattwilu. Prostorom koji je namijenjen za namaz, horski se čulo izvođenje Ilahija, koje je za tu posebnu priliku sa mališanima pripremio Enko ef. Korać.

Prostorije Džemata su bile pretijesne da prihvate zainteresovane i za novogodišnji program i za tribinu, koja je trajala do kasno u noć, uz prijatnu bratsku atmosferu koja je naslutila potrebu za ponovna druženja u skorijoj budućnosti.

Na samom kraju predsjednik BKZ Švicarske Ernad Korać, se zahvalio prisutnima džematlijama i čelnicima bošnjačkih organizacija, i posebno uvaženim gostima iz Sandžaka, sa željom da u predstojećim Opštinskim izborima u Petnjici ostvare što bolji rezultati.
Korać je građanima Petnjice poslao je jasnu poruku da sada zasigurno imaju za koga glasati i da iskrena prića ovih ćestitih i pođtenih ljudi zaslužuje povjerenje i šansu da pokušaju povratiti bolji život u Bihoru, javlja Info služba BKZ u Švicarskoj.

PREUZETO SA PORTALA BOŠNJACI.NET