FESTIVALIMA NA NAJLJEPŠI NAČIN ZATVORILI USPJEŠNO BIHORSKO KULTURNO LJETO

U Petnjici je 12.08.2017. godine održan  V internacionalni festival izvornog stvaralaštva   koji je okupio učesnike iz Crne Gore , Bosne i Hercegovine I Srbije ,

Ovaj festival je održan u okviru IV Bihorskog kulturnog ljeta  i po svemu je opravdao očekivanja kako organizatora tako i publike koja je imala šta da čuje i vidi i koja je aplauzima nagradila svakog učesnika programa i zadovoljna otišla kućii.

U programu su učestvovali članovi Kud-a Piva iz Plužina ,koji su izveli koreografiju Igre i pjesme iz Crne Gore, pjevačka grupe iz Grblja i  pjevačka grupa Kud-a „ Stari grad „ iz Jajca , pjevačka grupa mladih članica Kud-a „ Bihor ,Kud „ Besa „ Zatrijebač iz Tuzi , gajdaš Maksim Mudrinić iz Sivca Srbija , frulaš Radosav Stanić iz Pljevalja  koji ujedno svira i dvojnice ,Fahrudin Bako Dizdarević iz B. Polja koji svira i pjeva uz saz. I Kud „ Bihor „ .

Svi učesnici programa su se trudili da na svoj način predstave izvorno stvaralaštvo  sredine iz koje dolaze , Petnjičani su po prvi put vidjeli i slušali gajde uzivo a Maksim Mudrinić  je to donio na svoj način što je izazvalo ovacije svih u sali , kao i nastup stanića na fruli i dvojnicama . Pjevačke grupe su takoše oduševile jer su skoro svi usali pjevali pjesme uz njih.

Za kraj programa članovi Kud-a „ Bihor „ su premijerno u Petnjici izveli koreografiju „ Ličinsko kolo „ koja je propraćena burnim aplauzom i ovacijama . Po riječima direktora Centra za kultiuru Sinana Tiganja  koreografija je poklon Bratstva Ličina, tekst  za pjesmu i uzikun je uradio gospodin Hazbo Ličina a koreografiju je postavio Ibiš Kujević .

Uporedo  sa ovim festivalom posjetioci su imali priliku da prisustvuju i Etno festivalu „ Bihorska priča „ čiji je organizator Turistička organizacija Petnjica . U okviru etno festivala  u holu Centra za kulturu je bila priređena izložba suvenira  i narodnih rukotvorina , kao i prezentacija Bihorske  sofre – tradicionalnih jela Bihora, tako da su svi učesnici festivala i posjetioci imali priliku da se uvjere u bogatsvo i kvalitet domaće hrane . Oba festivala su podržana od strane  Ministratva kulture, Komisije za raspodjlu dijela prihoda od igra ana sreću,  a pod pokroviteljstvom opštine Petnjica .

Organizatori IV bihorskog kulturnog ljeta JU Centar za kulturu i Turistička organizacija  su veoma zadovoljni realizovanim programima jer kompletna manifestacija po svom sadržaju i koncepciji prevazilazi okvire naše opštine što je opšti utisak svih učesnika ovogodišnjeg programa , što organizatore dodatno obavezuje da i u narednom periodu nastave sa projektima koji promovišu našu opštinu .

Zaključuju   direktori Centra za kulturu Sinan Tiganj i Turističke organizacije Petnjice Rešad Muratović.

Organizator V internacionalnog festivala je UFACG  dok je moderator programa bila sjajna Gorica Ćulafiić