MURATOVIĆ: BUDIMO JEDINSTVENI KAO KADA SMO SE BORILI ZA POVRATAK STATUSA OPŠTINE

Mijaz Muratović

Mijaz Muratović, odbornik SDP u petnjičkom parlamentu je za portal radija Petnjica rekao da je prije pet godina Petnjica povratila status Opštine i ono što ne može niko osporiti ka tom cilju je bilo sveopšte jedinstvo svakog građanina Petnjice i Petnjičana širom kako naše države tako i onih u dijaspori.

“To jedinstvo za povratak naše Opštine je predvodio i na svu sreću svih Petnjičana do kraja izveo naš Rifat Rastoder, za kojeg nije bilo razlike političke, verske ili bilo kakve druge. Jedini cilj je bila Opština Petnjica. Tako danas građani Petnjice imaju lokalne i državne institucije u Petnjici u kojima rade većinom Petnjičani, što je i bio jedan od ciljeva povratka statusa Opštine.
 Iako smo bili uvjereni da ćemo krenuti ka stvaranju boljih uslova za život u Petnjici, dinamika tih uslova ide sporo. Bili smo ubijeđeni da ćemo zaustaviti iseljavanje Petnjičana kao jednog od najvećih resursa naše Opštine. Nažalost to se nije desilo. 
Naša Opština i nakon pet godina nema jasan plan razvoja. 
Ne znamo koja je to privredna grana koja bi trebalo da bude pokretač razvoja.
 Nemamo još ni jednog ozbiljnog investitora koji bi uložio kapital i otvorio radna mjesta. 
Donacije u našoj Ostini su planiranim budžetom za 2018. svedene na nulu. To je dokaz koliko poverenje uživa naša Opština. Za ovih pet godina predstavnici Opštine nijesu iskoristili nijedan euro od evropskih fondova.
 U poljoprivredi nema pomaka
 iako su neki poljoprivredni proizvočaci dobili nekoliko plastenika od Tike i Opštine neki su dobili i bespovratna sredstva od min.poljoprivrede stanje u poljoprivredi nije promijenjeno. 
Osim pogona sirare Radmančica, koja proizvodi sir u našoj Opštini nemamo brendiranih proizvoda. 
Ni u turizmu nije bilo nekih značajnijih pomaka.
Nijesmo u proteklom periodu imali registrovanih turista. 
Niti je bilo šta urađeno na poboljšanju smještajnih kapaciteta. 
Ništa nije ozbiljnije urađeno na iskorištavanju našeg prirodnog resursa šume tj.drvoprerade, ono što bi bez sumnje trebalo biti jedna od razvojnih grana naše Opštine. 
Osim što se iz budžeta naše Opštine izdvajaju sredstva u iznosu od 25.000e godišnje za odvoženje komunalnog otpada ništa nije ozbiljnije urađeno na očuvanju životne sredine. Imamo komunalno preduzeće, ali i dalje imamo divljih deponija na sve strane, pa čak i u našim rijekama koje bi trebale biti naši biseri. 
Lokalna putna infrastruktura je i dalje u lošem stanju i takva se nedovoljno održava. 
I pored obećanja kako sa lokalnih tako i državnih adresa za otvaranje stanice hitne pomoći stanje u zdravstvenoj zaštiti je i nakon pet godina nepromijenjeno.
 Nista nije urađeno ni na uređenju užeg gradskog jezgra, vodosnabdijevanje je nepromijenjeno u našoj Opštini. 
Tako i voda sa postojećih vodovoda u većini nije za piće. 
Osim jedne međugradske linije prema Beranama javni prevoz ne postoji. Petnjica i danas nema banku, 
pijacu, 
stočnu pijacu,
veterinarsku ambulantu
, autobusku stanicu”, re
kao je odbornik SDP u SO Petnjica Mijaz Muratović. On je na kraju pozvao sve građane, kako one u Petnjici tako one u dijaspori, da naprave jedinstvo kao kada je trajala borba za povratak statusa naše Opštine.

S.R.