PREDAVANJE: KAKO DO PREMIJA I HIGIJENE ZA MLIJEKO I SIR

Danas je u sali za sastanke Opštine Petnjica, održano predavanje na temu “Higijena mlijeka I sira”. Predavanje su održali inžinjeri poljoprivrede Ivana Martić, Marko Zonjić i Samir Agović, kao i  veterinarski inspektor Ćako Nurković. Sastanku su prisustvovali poljoprivredni proizvođači sa područja Opštine Petnjica.

Predavači su upoznali poljoprivredne proizvođače sa pravilima opšte higijene mlijeka i sira, kao i o pravima koja ih sleduju kao proizvođače.

Predavači su informisali farmere na koji način mogu ostvariti premiju. Pravo na premiju imaju, skoro svi, a to znači da količina mlijeka nije ograničavajući faktor, ali moraju ispuniti postavljene kriterijume.

Ako je proizvodnja mlijeka do 50 litara dnevno, mogu proizvoditi sir i time ostvariti premiju od šest centi po litru. U slučaju da je proizvodnja mlijeka po danu veća od 50 litara onda proizvođači moraju posjedovati odgovarajuće mašine za čuvanje mlijeka, takozvane laktofrize.

Kako bi ostvarili pravo na premiju moraju biti registrovani, ispuniti formulare i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, koja se kada se prikupi šalje na verifikaciju Ministarstvu poljoprivrede.

Mlijeko koje se prerađuje mora biti higijenski ispravno. Kontrola mlijeka mora se vršiti svaka tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje. Kontrolu vrši fitosanitarna inspekcija ili veterinarka ustanova.

Laktofrize prerađivači mogu dobiti na dva načina: 60% podrške od Ministarstva poljoprivrede, ili 70% učešća Ministarstva s tim da proizvođač mliječnih proizvoda živi na nadmorskoj visini većoj od 1000 metara.

Prisustvo farmera i mještana na današnjem predavanju dokaz je da  u Petnjičkoj opštini imamo dosta zainteresovanih poljoprivrednika i onih koji žele ozbiljno da se bave ovim poslom.

ALDIJANA NOVALIĆ