NOVI BROJ REVIJE “BIHOR”

U izdanju udruženja ZK „Bihor“ iz Luksemburga ovih dana je izašao novi 22. broj revije Bihor, glasila koje u kontinuitetu izlazi od početka 2010. godine.
Ovaj broj izasao je na 56 strana a sadržajem i uređivačkom koncepcijom privlači sve veći broj čitalaca, tako da je ovaj tiraž od 1 000 primjeraka, razgrabljen za samo nekoliko dana po izlasku iz štamparije.
Upravni odbor ZK Bihor Razmišlja o doštampavanju tiraža.
U ovom broju pišu: Akademik Abdulah Sidran iz BiH „Nije mene ovakovoga stvorila partija, govoreći o slučajnosti susreta sa unikom čiji je djed, zajedno sa njegovim ocem izdržavao kaznu na Golom Otoku i koji nikada nije odstupio od svojih uvjerenja.
Ovaj broj donosi i bogatu Hroniku udruženja, posebno apostrofirajući najveće državno priznanje crne Gore – nagradu „Iskra“ koiju je ovo udruženje dobilo za filantropiju i nesebično zalaganje da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna širom Crne Gore i Balkana.
Filip Kovačević donosi tekst Druga Amerika – Californija Exit, govoreći o geopolitičkim i ideološkim razdruživanjima koja se reflektuju unutar same Amerike.
Raif Adrović Aron, donosi opširan tekst o posjeti predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića Luksemburgu gdje je gosp. Brajović prisustvovao ratifikaciji protokola Parlamenta Luksemburga o pristupanju Crne Gore  NATO savezu. U tekstu se govori o susretu predsjednika Skupštine sa crnogorskim udruženjima u Luksemburgu.
Akademik prof. Dr.Ferid Muhić u svom intervjuu na skoro 4 stranice govori o Bihoru, fenomenu Bihoraca koji su rasuti diljem svijeta, Islamskom identitetu u Evropi, islamofobbičnoj histeriji i drugim brojnim pitanjima ovoga vremena.
Urednik Revije Faiz Softić i Ibro Muratović donose tekst o Bihorcima u Istri, te otkrivaju da u Puli i drugim opštinama u Istri živi znatan broj doseljenika iz Crne Gore i Sandžaka.
Redakcija Bihora piše i o udruženju „Sandžačka dijaspora u Holandiji“ na čijem čelu je Enes Nuhović iz Novog Pazara i koji rade na izgradnji kuća u zavičaju porodicama koje nijesu u mogućnosti same obezbijediti vlastiti krov nad glavom.
„Bihor na krovu Balkanu“ tekst je koji potpisuje Ruždija Kočan a govori o Bihorcima koji žive u Sloveniji, te se, odnedavno, po uzoru na Bihorce u Luksemburgu, organizuju u cilju pomaganja zavičaju.
Urednik revije Faiz Softić – donosi tekst – Portret Ernad Ero Muhović, gdje se govori o čovjeku koji vrlo nesebično pomaže kako ZK Bihor, tako i potpomaže sve humaniterne akcije upućene prema Crnoj Gori. Osim toga, otac je i troje veoma uspješne djece koja su već integrisana u luksemburško društvo i koji na kraju teksta dodaje:
– Hvala mojoj supruzi Ernadi, bez njene požrtvovanosti ne bi bilo uspjeha.
Miraš Martinović, književnik iz Crne Gore, piše o Mostaru i mostu pred kojim su nemoćni varvari. Govori o svom povodu da na Partizanskom groblju u Mostaru posjeti spomenik književnika Bogdana Bogdanovića. Tekst je zapravo hronologija sjećanja na mnoge ljude i njegove prijatelje iz Mostara, te govori o svojoj ljubavi prema Bosni. Bosna je zapravo njegova uspomena na veliki broj njegovih prijatelja koje i dalje beskrajno voli i poštuje.
U reviji se govori o veličanstvenoj promociji nove knjige poezije Ferida Muratovića – Jorgan od Kamena, te o novoj knjizi poezije Faiza Softića – Dok vode teku, nedavno izašloj u Podgorici, a u istoj rubrici za kulturu može se naći i priča „Bure“, jedna od najljepših humorističnih kratkih priča napisanih na Balkanu.
Sa svoje dvije pjesme zastupljen je i pjesnik iz Zavidovća i Novog Sada Edhem Mrđanović koji od 67. god. Živi i radi u Parizu
U sportskoj rubrici revija donosi prilog o mladom fudbaleru Eldinu Rastoderu  koji je iz bihorskog sela Savim Bor, vrlo mlad, dospio u Francusku i vrlo brzo zadivio fudbalske stručnjake u gradu Metzu i oko kojega se već utrkuju veliki fudbalski timovi širom Evrope.
Naslovnicu ovoga broja krasi priznanje „Iskra“ koju iz ruku  Zorana Đukanovića, šefa Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu prima predsjednik ZK Bihor, dipl. Ing. Esko Halilović.
I ovaj broj revije štampan je u Crnoj Gori, u prestižnoj štampariji Merkator, i na ovaj način ZK Bihor želi da pruži ruku svojoj domovini koja je, istina, objeručke prihvata.

F.Softić