I NIKŠIĆANI POMAŽU PETNJICI DA SANIRA ŠTETU OD POPLAVA

Lijepo vrijeme i povoljne vremenske prilike lokalna samouprava u Petnjici je iskorsitila i uveliko radi na sanaciji šteta koje su nastale od poplava. Akcenat je dat na sanaciji korita rijeke u Paljuhu gdje je mehanizacija Komunalnog preduzeća iz Petnjice čini napore kako bi što više posla uradili na regulaciji samog korita rijeke Lješnice. Druga, kritična lokacija je klizište pored hotela na ulaz u Petnjicu, a na sanaciji ovog klizišta, lokalna samouprava je angažovala privatne preduzetnike kao i mašine firme Bemax. Predsjednik opštine Samir Agović je u izjavi za portal radio kazao ove aktivnosti izvode na osnovu prioriteta koju su prethodno utvrdili.

„Unaprijed smo odredili prioritete i cijenimo da je sada, u ovom trenutku, najvažnije da pomognemo ljudima koji su najviše ugroženi. Imanje Šeka Huremovića je najviše ugroženo i pogođeno i sada nam je cilj da ovom našem sugrađaninu pomognemo tako što ćemo korito rijeke vratimo u prvobitno stanje, jer je rijeka promijenila tok i sada ide van svog korita polako nosi plodno zemljište ovom našem sugrađaninu. Naravno, imamo i građana kao što je Zito Hodžić, koji je samoinicijativno angažovao privatno preduzeće koje vrši sanaciju štete na njegovom imanju i moram istaći da je uradio ogroman posao izgradnjom velikog, kamenog nasipa i na taj način zaštitio svoje domaćinstvo“, kazao je Samir Agović i dodao da, ukoliko vremenske prilike to dozvole, svima će da pomognu u saniranju šteta. Ono što je dobro za opštinu Petnjica to je da može da se osloni i na finansijska sredstva koja je Vlada Crne Gore odobrila za ovu opštinu a to će značiti da angažuju još više ljudi sa mehanizacijom kako bi se što više posla uradilo. Sva uložena sredstva za dosadašnje radove, lokalna samouprava je izdvojila iz sopstvenog budžeta a bilo je i donatora. Opština Nikšić je uplatila 1.000 eura, Crnagoraput je donirao 1.000 litara goriva koje je opština iskoristila za mašine koje rade na terenu, opština Ulcinj je pomogla sa 2.000 eura, a u najavi je i pomoć od Savamontenegro osiguranje koji su se sami javili i izrazili spremnost da pomognu kao još niz drugih kompanija.

„Ovo je prilika da se zahvalim svima koji nam pomažu i koji se na ovaj način solidarišu sa građanima naše opštine. Oporavak od poplavnog talasa je sada što je aktuelno i mi smo, kao lokalna vlast opredijeljeni da pomognemo naše građane sve što je u našoj moći“, kazao je Agović. Na pitanje šta je sa ljudima koji samoinicijativno rade na saniranju šteta na svojim domaćinstvima, da li će njima biti refundirana novčana sredstva koja su za to izdvojili, prvi čovjek opštine Petnjica je kazao da će, kroz procjenu štete od strane komisije koja svakodnevno radi taj dio posla, pokušati tim ljudima da se pomogne i da prema Zakonu dobiju 10% od nastale štete, a to je ono što Vladina komisija odobrava u odnosu na realnu štetu.
„Što se tiče toga klizišta kod motela u Petnjici, mi na njemu radimo samo onu najnužniju sanaciju kako bi smo zaštitili trup puta da se ne obrušava a to radimo sa kamenom obaloutvrdom, a sanaciju će raditi Bemax kroz izgradnju nove saobraćajnice“, kazao je predsjednik opštine za portal Radija Petnjica.

DENIS BOŽOVIĆ