ANALIZA: DPS I BS U PETNJICI PODIJELILI “PLIJEN” OD RASCJEPA SDP-A

Na parlamentarnim izborima, održanim prije dva dana, DPS je osvojio 36 mandata (izvor CEMI) i sa manjinama i SD će vjerovatno činiti većinu i formirati vladu.

U Petnjici je Demokratska partija socijalista, prema još nezvaničnim informacijama dobila 1.992 glasa što je nevjerovatan rezultat s obzirom na to se posljednjih predizbornih dana pričalo samo o tome kako ta partija plaća glasove, dijeli stubove za rasvjetu, krpi rupe po putevima… Ne ulazeći u istinitost ovih navoda može se samo zaključiti da je ta partija u odnosu na lokalne izbore 2013. kada je osvojila 1.457 glasova, popravila svoj imidž za cijelih 535 glasa. Izlaznost i te 2013 kao i sada je bila oko 50 odsto.

Za Bošnjačku stranku je na ovim izborima glasalo 597, a na prošlim, ali lokalnim, 430 glasača. Dakle 167 više, što je, prema izjavi predsjednika lokalnog odbora te stranke Adnana Muhovića značajno uvećanje.

Najinteresantnije političko pomjeranje desilo se u biračkom tijelu SDP. Na izborima 2013. ova partija je osvojila 1.102 glasa, a na ovim dva konstituenta nekadašnje jedinstvene partije osvojila su zajedno 488 glasova. To znači da je više od 50 odsto socijaldemokrata (i SDP i SD) glasalo za nekog drugog ili je ušlo u apstinentsku krizu.

Čini se da su DPS i BS najviše profitirali podjelom u Socijaldemokratskoj partiji jer ostali politički činioci u Opštini Petnjica su na niskom nivou podrške i bez značajnije promjene.

Iznenađenje na lokalnom, petnjičkom nivou, je svakako slaba podrška Bošnjačkoj demokratskoj zajednici, za koju se očekivalo i predviđalo da će oduzeti BS dosta glasova. Za njih je glasalo 45 Bihoraca što ne bi bilo dovoljno ni za ulazak u petnjički parlament da su se kojim slučajem održali i lokalni izbori. Interesantno je da je čak i “Ključ” dobio više glasova od ove partije koja se najavljivala kao veliko iznenađenje.

SNP je prošle godine u Petnjici osvojio 97 glasova i na taj način zaslužio mandat za odbornika. Ove godine nekadašnji SNP je nastupio u dvije kolone i to kroz koaliciju “Ključ” koja je osvojila 68 i “Demokratska Crna Gora” 14 glasova. Svi zajedno sada imaju 15 glasova manje u odnosu na prošle izbore

Pozitivna Crna Gora je ostala dosljedna pa je imala skoro jednak učinak na ovim i na lokalnim izborima. Isti slučaj je i sa DF-om.

Smajio Šabotić je sa svojim penzionerima zaslužio samo 3 glasa.

Podsjećamo da su podaci koji su korišteni za ovu analizu nezvanični.

SAMIR RASTODER