SAMIR AGOVIĆ: NE MOŽEMO PROMIJENITI SVE PREKO NOĆI, ALI NIŠTA VIŠE NIJE ISTO

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta opdržanoj povodom Dana opštine Petnjica, predsjednik Samir Agović je rekao da je čovječanstvu odavno poznato da samo sloga i jedinstvo rađaju dobro i napredak te da znajući da je tako, a pritom imajući u vidu sopstveno iskustvo, bili smo jedinstveni u donošenju odluke o Danu opštine.

*************************************************************

“Istina nije bilo nimalo lako naći datum iz burne i bogate istorije ovog kraja koji bi se mogao ustanoviti kao dan opštine. Ali nakon temeljnog razmatranja u duhu novog vremena i novih vrijednosti ustanovili smo ovaj datum kojeg po prvi put obilježavamo na ovaj način. On simbolizuje naše jedinstvo, slogu, snagu i trajno opredjeljenje da živimo u ekonomski boljem i prosperitetnijem vremenu. On je dodatno povezao zavičaj i dijasporu jer su zahtjevi jednako bili za opštinu i od jednih i drugih. To je datum kojeg je SO Berane na svojoj sjednici juna mjeseca 2012. utvrdila za dan kada će iste godine održati referendum o izjašnjavanju građana o osnivanju nove opštine Petnjica. Rezultati referenduma su nedvosmisleno pokazali da svi građani ovog područija žele da imaju svoju opštinu ujedinjeni oko ove inicijative bez obzira na političke i druge razlike, naši građani su dali glas za svoju opštinu u procentu od 99% i na taj način podsjetili na referendum iz 2006. o državno pravnom statusu CG i tada dali su svoj glas svojoj državi CG. Sa punim pravom povezujemo ova dva datuma, dva referenduma. Sa punom odgovornošću mogu kazati da nije bilo referendumskog rezultata iz 2006. ne bi bilo ni ovog opštinskog iz razloga što je obnovljena demokratska i evropska CG dodatno afirmisala svoju najveću društvenu vrijednost: izbor da bude građanska, da i dalje unapređuje svoju vjekovnu multietičnost, multikulturalnost i suživot da stalno unapređuje vladavinu prava, da ekonomjski jača na principu regionalnog razvoja i upravo to i takvo opredjeljenje je stvorilo politički ambijent u kojem su stvorene pretpostavke za ponovno vraćanje statusa opštine. Sudbonosna ili istorijska koencidencija povezuje CG i njenu 22. opštinu sa rijekom ponornicom. U ovom svečanom trenutku kada proslavljamo dan opštine i u godini kada slavimo jubilej 10 godina od obnove državnosti, iskazujemo kristalnu jasnu i uzvišenu želju iz srca svih nas da nikada više ne budu rijeke ponornice niti za CG niti za Petnjicu.
Prvo obilježavanje dana opštine je prilika da i sa ovog mjesta uputimo iskrenu zahvalnost svima onima koji su dominantno dali doprinos da se višedecenijski san svih Bihoraca ostvari. Tu zahvalnost upućujemo predsjedniku države Filipu Vujanoviću koji je i danas sa nama, aktuelnom predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, pokojnom bivšem premijeru Željku Šturanoviću i takođe bivšem premijeru Igoru Lukšiću, bivšem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i aktuelnom Darku Pajoviću kao i Rafetu Husoviću, poslanicima Dragu Čantriću, Rifatu Rastoderu, dr Fahrudinu Hadroviću i svim poslanicima koji su 28. maja 2013. glasali za, predsjedniku opštine Berane Vuki Goluboviću kao i odbornicima SO Berane. Zahvalnost upućujemo našoj brojnoj dijaspori, svim sazivima odbora za vraćanje statusa opštine od 1991-2013, NVO, istaknutim intelektualcima i pojedincima kao i medijima koji su na svoj način doprinijeli ovom procesu.
Same i gospodo ne želeći da vam oduzimam više vremena, na samom kraju želim da iskažem i sljedeće: Nova opština živi svoj društveno-politički život, ne možemo promijeniti sve preko noći ali ništa više nije isto. Lokalna uprava je posvećena da radi na sveukupnom razvoju, rješavamo ili smo počeli rješavati brojne probleme u oblasti saobraćajne, društvene, komunalne infrastrukture, u oblasti prostorno planske dokumentacije, radimo i utičemo na podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, obrazovnog sistema, unapređenju prava lica sa invaliditetom, pomažemo i podižemo kulturu i kulturne radove, sport, mlade, studente, poljoprivrednike i privrednike.
Za postignute rezultate koje ćemo prezentovati putem filma dugujemo zahvalnost premijeru Đukanoviću, vicepremijeru Husoviću, Markoviću i Ivanoviću kao i ministrima ministarstava poljoprivrede, finansija, rada i soc. staranja, održ. razvoja i turizma, zdravlja, prosvjete, direkciji za saobraćaj, direkciji javnih radova, direktoratu za vanredne situacije, turskoj razvojnoj agenciji Tika, opštinama Berane, Rožaje, Andrijevica, Danilovgrad, Bijelo Polje, Plav, Gusinje, Mojkovac, Herceg Novi, Tivat, zajednici opština, svim odbornicima našeg parlamenta, svojim saradnicima, građanima, NVO i medijima”.