ABDULAH MURATOVIĆ: Ljude hoće da rade, ali država i opština moraju stati uz poljoprivrednike

Da je bavljenje poljoprivredom u Petnjici veoma zahtjevan i težak posao, svjedoči Abdulah Muratović, koji uspijeva da odoli svim problemima u namjeri da radi i živi od svoga rada u zavičaju.

Abdulah je zasnovao porodicu i odlučio da se posveti poljoprivrediu zasađivanjem kupusa, krompira, pasulja, uzgajanjem malina, zatim uzgojom paprika u plastenicima.

On ističe da i pored sušne godine, rod poljoprivrednih kultura je na zavidnom nivou.

„Zasadio sam oko tri hiljade struka crvenog kupusa a prodao sam oko dvije tone. Vremenske prilike su uticale na rod ali zadovoljni smo prodajom. Uskoro će biti zavšetak berbe i prodaje kupusa.
Za ovu godinu, nijesam imao subvencije kao što je to bilo prethodnih godina, predali smo dokumenta i ostalo je na tome. Očekujemo da će se i to desiti jer troškovi su veliki, cijene goriva rastu i veoma je teško se baviti poljoprivredom. Imali smo siguran plasman našim stalnim mušterijama, pretežno iz naše opštine.“, kazao je Muratović.

Abdulah je korisnik projekta koji se realizovan preko lokalne uprave i već treću godinu uzgaja maline na svom imanju.

„Rod maline je bio na zadovoljavajućem nivou, radili smo porodično oko toga i imali smo siguran plasman.

Imam oko 1.800 struka maline i rod je u ovoj trećoj godini bio najbolji”, kaže Avdulah.

Pored maline i kupusa, porodica Muratović ima i krompir ali za sopstvene potrebe i malu količinu za prodaju.

“Oko tonu i po krompira je rodilo ove godine i plasman proizvoda je pretežno kao i kupus, za stanovništvo koje gravitira u Petnjici.

Potom, zasijali smo oko 1.500 struka pasulja. Na pasulj je takođe suša uticala. Mislim da je to najviša količina zasada pasulja u Petnjici.
S obzirom na to da mi se imanje na Okruglom lazu nalazi na putu od centra prema Lazama, zbog nedostatka vode, primoran sam da dogonim vode iz centra Petnjice do svog imanja, kako bi zalili pasulj i maline.
Prilazni put je katastrofa. To je put koji veže centar Petnjice sa Lazama i dalje prema Vrbici i Trpezima. Nikako taj put da lokalna uprava konačno asfaltira, jer tu se nalazi veliki broj domaćinstava koji se bave poljoprivredom. Ljetos kad su padale kiše, toliko je bio oštećen da sam morao traktorom da malinu preuzmem i prodam“, kaže Muratović.

„Našoj Opštini budžet za poljoprivredu je oko 20.000. eura, to je ništa a kad znamo da se u Petnjici ljudi najviše bave tim poslom.
Ukoliko se nešto ubrzo ne desi od strane Vlade i Opštine, da motivišu mlade da se bave poljoprivredom, ona će polako izumrijeti u Petnjici.

Abdulah je objasnio na koji način je uspio da izdejstvuje pomoć od bivšeg ministra poljoprvrede.

“Ne možemo svi držati stoku i lično sam bivšeg ministra poljoprivrede zamolio da mi odobri kredit od 10.000 eura i kazao mu da mene niko neće da podrži u mojim namjerama i on mi je izašao u susret. Za pet godina ta osoba mora da radi samo poljoprivredu i on je ucijenjen da se posveti tom poslu.

Od mojih 25 drugova, koji smo završili poljoprivrednu srednju školu u Petnjici, nas trojica je ostalo u Petnjici, svi ostalu su otišli daleko od Petnjice“, istakao je Muratović.

On smatra da ukoliko nadležni ne budu promijenili odnos prema poljoprivrednicima, naći će drugi posao i otići u inostranstvo.

“Imam traktor i priključnu mehanizaciju. Koristim slobodno vrijeme kako bi sa traktorom pored svojih obaveza, orao i frezao drugima.

Ljude hoće da rade, ali država i opština moraju da stanu uz poljoprivrednika. Agro budžet je usvojen ali isto kao da nije usvojen.
Ukoliko padne snijeg, koji se očekuje kod nas, ko će da dođe u komisiju i provjeri da li sam ja zaista zasadio to što govorim i ukoliko ga prodam kako da dokažem, a ja moram da prodam ono što sam proizveo“, kaže Muratović.

„Mene do sada niko nije posjetio. Imamo Agro biznis u našoj Opštini, koji imaju automobil i zadužena je da posjećuje i savjetuje poljoprivrednike, jedino šta rade razvoze opštinske radnike. Pozivam javno svakog ko kaže da me je posjetio ja ću da mu se izvinim “, kaže Muratović.

On dodaje da nije imao kontakta sa dijasporom kontakta za eventualnu pomoć i smatra da dijaspora treba da se okrene poljoprivrednicima a ne da svoj novac daje Opštini.

“Bavljenje poljoprivredom u Petnjici je postalo veoma skupo i teško. Nešto se mora mijenjat, mladi odlaze. Teško je mladog čovjek motivisati da se bavi poljopriovredom u Petnjici.
Bavljenje poljoprivredom je iznuđeno rješenje i posljednja opcija za preživljavanje u Petnjici i to je glavni zaključak, kad nema drugu mogućnost onda mora poljoprivreda“, zaključio je Abdulah Muratović.

Razgovor sa Abdulahom Muratoviće o njegovim poljoprivrednim aktivnostima i ukupnoj poljoprivrednoj sitaciju u Petnjici pogledajte na linku.

ENKO KORAĆ