Dani kulture Bošnjaka – Tribina „Živa voda“ i glasovi žena u poeziji

U Paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici, 15. maja, u 19h održana je poetska tribina ,,Živa voda”, povodom istoimemene knjige Rebeke Čilović.

Ova zbirka poezije predstavlja snažan glas poetskog i feminističkog bunta protiv okoštalih navika i odnosa prema ženskom rodu, što su kroz prizmu pohvala na račun savremenog stvaralaštva istakli: Edin Smailović, Tanja Bakić i autorka Paviljon je bio ispunjen do poslednjeg mjesta, a publika je sa velikim interesovanjem pratila diskusiju.

Medijatorka večeri, Selma Rastoder-Skenderović izuzetno pronicljivo podstakla je dijalog među poetama, stvarajući inspirativnu atmosferu za otkrivanje poetskih znakova i značenja. Takav dijalog među učesnicima ponuka je i publiku da se uključi i postavi pitanja, čime je dodatno obogaćena interakcija i razmjena mišljenja.

Edin Smailović je istakao: ,,Poezija nam pruža mogućnost da iz dubina naše duše iznesemo istine koje često ostaju neizgovorene. “Živa voda” osnažuje žene i njihove glasove, donoseći svježinu i snagu u svakodnevni život.”

Tanja Bakić je naglasila: ,,U ovom vremenu, gdje se često čini da su glasovi žena utišani, feministička poezija kao što je ‘Živa voda’ je neophodna. Ona nam pomaže da prepoznamo i proslavimo žensku snagu i duh.

Rebeka Čilović se posebno osvrnula na ulogu i značaj žena: ,,Žene su nosioci života i čuvarke mudrosti. Njihova prisutnost i doprinos kroz poeziju neprocjenjivi su za društvo koje teži jednakosti i pravdi. Poezija je sredstvo kojim možemo snažno progovoriti o našim iskustvima, nadama i borbama, te tako graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među nježnjim polom.”

Tribina je održana u Galeriji- Paviljon ULUCG, pod veličanstvenim zracima izložbe slika “Likovni divan” koja je takođe organizovana u okviru manifestacije Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori. Konceptualno i sadržajno kvalitetan program, podržan je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori i Bošnjačkog vijeća. Organiztori su zahvalni i Udrženju likovnih umjetnika Crne Gore za razumijevanje i profesionalni doprinos.

Izvor:

CULTURE CORNER